Και η Ανεξάρτητη Κίνηση του Παντείου πανεπιστημίου – μετά τους καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου, του Γεωπονικού, της συγκλήτου του Αριστοτέλειου – τάσσεται υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων «προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω απαξίωσή τους».

Ads

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνησης, «τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν και να μείνουν ανοιχτά, με πλήρεις ακαδημαϊκές λειτουργίες» καθώς «η πρόκληση ενός νέου μακρού κύκλου ταραχών, θα απαξιώσει ακόμα περισσότερο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο σε μια εξαιρετικά κρίσιμη εθνική και κοινωνική συγκυρία». 

 

Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι δεν εκτιμούν όλοι οι καθηγητές με τον ίδιο τρόπο το νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, διαφωνούν ή συμφωνούν ή είναι επιφυλακτικοί, αλλά επισημαίνουν πως «η προηγούμενη κατάσταση των ΑΕΙ οδηγούσε σε πραγματική παρακμή» και εκτιμούν ότι «το νέο θεσμικό πλαίσιο θα έχει διάρκεια και θα διαμορφώσει τη νέα δυναμική του ελληνικού πανεπιστήμιου».

Ads

 

«Η συλλήβδην απόρριψη και η άρνηση της εφαρμογής της νέας νομοθεσίας οδηγεί σε αδιέξοδο» και τονίζουν ότι η αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου θα κριθεί στα δικαστήρια, ενώ οι όποιες αδυναμίες του νέου νομικού πλαισίου θα κριθούν στην πορεία της εφαρμογής του. «Για τούτο όμως είναι απαραίτητο να πυκνώσουν, η ανταλλαγή απόψεων, οι ζυμώσεις και οι προτάσεις για τη νέα στρατηγική των ΑΕΙ και του Πάντειου ειδικότερα. Και για να γίνει αυτό υπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι τα πανεπιστήμια να μείνουν ανοιχτά. Η δεύτερη είναι να βρούμε νέες μορφές διαλόγου που θα ξεπερνούν τα αδιέξοδα ενός από καιρό ξεθυμασμένου “συνδικαλισμού”», επισημαίνουν.