Εξαιρετικά χρήσιμο και για τις δύο χώρες χαρακτήρισε από τη Σόφια το σχέδιο κατασκευής του διαβαλκανικού αγωγού μεταφοράς ρωσικού αργού πετρελαίου ο Κάρολος Παπούλιας. Δύο μόλις ημέρες πριν, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του εγκαταλείπει το σχέδιο για περιβαλλοντικούς λόγους.

Ads

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσφώνησή του στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκ. Παρβάνοφ, έδωσε έμφαση στην αμοιβαίως επωφελή συνεργασία Ελλάδας – Βουλγαρίας στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας. «Η συνεργασία αυτή εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας», τόνισε και πρόσθεσε πως με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και του αγωγού South Stream το ενεργειακό κέντρο βάρους στην ευρύτερη περιοχή μετατοπίζεται προς τις χώρες μας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει πρόκληση και όχι εμπόδιο για την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας.