H όποια οπισθοχώρηση στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων θα πλήξει την εύθραυστη επενδυτική εμπιστοσύνη. Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνει στην κυβέρνηση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. 

Ads

Σε συνέντευξή του στους Financial Times o κ. Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι οι «αγορές περιμένουν να δουν» εάν η Ελλάδα θα επιμείνει στην εφαρμογή των πρόσθετων δεσμεύσεων, τις οποίες έχει αναλάβει μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, προειδοποιώντας ότι θα ήταν λάθος να υποθέσει κανείς ότι η ελάφρυνση του χρέους μπορεί από μόνη της να πείσει τους επενδυτές ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι σταθερή επένδυση. 

«Από τη στιγμή που βρεθούμε εκεί έξω, μόνοι μας, οι αγορές θα τηρήσουν σκληρή στάση. Θέλουν να δουν πώς θα συμπεριφερθούμε μετά τις 20 Αυγούστου» αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Οι επενδυτές θα παρακολουθούν ΄καθε κίνηση της κυβέρνησης αναφορικά με τις οικονομικές πολιτικές. Εάν αισθανθούν ότι έχουμε πισωγυρίσματα, θα φύγουν. Εάν αισθανθούν ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, θα μας δώσουν μία ευκαιρία».

Όσον αφορά στον τραπεζικό τομέα, ο κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει πως «θα πρέπει να είμαστε πιο φιλόδοξοι στη μείωση των μη εξηπηρετούμενων δανείων». Όπως εξηγεί οι τράπεζες θα πρέπει να επιδιώξουν πιο εντατικά την πώλησή τους και να ασκήσουν  μεγαλύτερη πίεση σε στρατηγικούς κακοπληρωτές. 

Ads

Τέλος σχολιάζει πως η ηγεσία της χώρας θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η χώρα δεν θα ξαναβρεθεί σε μία τέτοια κρίση. «Περιμένει κανείς τουλάχιστον το πολιτικό σύστημα να έχει μάθει από τα λάθη του και να μην τα επαναλάβει» καταλήγει. 

Οι FT θυμίζουν ότι ο κ. Στουρνάρας διετέλεσε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση που εφάρμοσε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης (2012-2014), ενώ ως διοκητής της κεντρικής τράπεζας έχει υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της και έχει έρθει σε σύγκρουση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις προτεραιότητες των μεταρρυθμίσων και την εποπτεία των τραπεζών. 

Υπενθυμίζουν ακόμη ότι δύο μέτρα εξαιρετικά ευαίσθητα θα πρέπει να εφαρμοστούν μέσα στο 2019: η μείωση των συντάξεων και η διάσπαση της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,66% μέσω της πώλησης λιγνιτικών μονάδων.