Σαφή θέση υπέρ την επιστροφής των λεηλατημένων, από τον ‘Ελγιν, Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα παίρνει ο επικεφαλής των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια σπάνια, αν όχι μοναδική, ανάλογη στάση εκπροσώπου του βρετανικού πολιτικού συστήματος για το μείζον αυτό ζήτημα.

Ads

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Κόρμπιν δηλώνει ότι μία κυβέρνηση των Εργατικών θα συζητήσει με την Ελλάδα την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Για εμένα είναι ξεκάθαρο ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα. Φτιάχτηκαν στην Ελλάδα και βρίσκονταν εκεί επί χιλιάδες χρόνια μέχρι που τα πήρε ο λόρδος ‘Ελγιν. ‘Οπως και με οτιδήποτε που έχει κλαπεί ή αφαιρεθεί από μια χώρα που τελούσε υπό κατοχή ή ήταν αποικία, συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από άλλες χώρες στο παρελθόν, έτσι κι εδώ θα πρέπει να αρχίσουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών» είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν μίλησε για το Brexit, την κρίση στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και τα σχέδια του κόμματός του για τη Βρετανία.

Τα Γλυπτά των αετωμάτων, των μετοπών, που απεικονίζουν μάχες μεταξύ των Λαπίθων και των Κενταύρων, αλλά και της ζωφόρου του Παρθενώνα που κοσμούσε το ανώτερο τμήμα των τοίχων του σηκού του ναού σε όλο τους το μήκος,  έκλεψε ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, πρέσβης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και τα μετέφερε στη Βρετανία το 1806, όπου παραμένουν μέχρι σήμερα, αποτελώντας το σημαντικότερο έκθεμα του Βρετανικού Μουσείου.

Ads

Αποτελούν την εμβληματικότερη υπόθεση αρχαιοκαπηλείας παγκοσμίως, με όλες τις βρετανικές κυβερνήσεις να αρνούνται πεισματικά να συζητήσουν έστω την πιθανότητα επιστροφής τους. Το αίτημα της επιστροφής ανακινήθηκε από την Μελίνα Μερκούρη τη δεκαετία του ’80 και σήμερα υπάρχουν επιτροπές που το προωθούν σε διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και στη Βρετανία.