Τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης προκάλεσε η ανακοίνωση της Eldorado Gold πως πρόθεσή της είναι να αναστείλει τις εργασίες της  στις  Σκουριές, αν η κυβέρνηση δεν γίνει «φιλική» προς αυτήν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Σημειώνεται πως οι εργασίες της εταιρείας έχουν καθυστερήσει για περιβαλλοντικούς λόγους. Η χρύση κυανίου απαγορεύτηκε από το ΣτΕ, ενώ για τη χρήση της ακαριαίας τήξης (flash smelting) το υπουργείο έχει κάνει τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένει την επανυποβολή της. 

Ads

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της εταιρείας, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, υποστήριξε ότι τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν πολιτικό βάρος και στήριξε την εταιρεία «χωρίς αστερίσκους». Έκανε λόγο για «επενδυτικό κρεσέντο του κ. Τσίπρα, για επενδύσεις που θα σάρωναν τη χώρα, και έρχεται πριν “αλέκτωρ λαλήσει τρις”, η Eldorado Gold, με πάνω από 1.100 εργαζόμενους, φορολογία η οποία πληρώνει έξοδα του ελληνικού κράτους, περιβαλλοντικά έργα κ.λ.π. να πει ότι αναστέλλει τις εργασίες της κι αποχωρεί».

«Εμείς στηρίζουμε καθαρά και χωρίς αστερίσκους, μια επένδυση που φέρνει έσοδα στο ελληνικό κράτος που φέρνει θέσεις εργασίας που μεγαλώνει το ΑΕΠ που δίνει δουλειές, για τους πολλούς», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε πως θα υπάρξει και νέο μπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό για λόγους αρχαιολογικούς εκφράζοντας την εκτίμηση πως αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα.

«Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και σημείωσε ότι 2.500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία.

Ads

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει… μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει. Ιδεοληψίες, μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα», υπογραμμίζει η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει ρότα την ύστατη στιγμή. «Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες», προσθέτει η κ. Γεννηματά.