Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε στο συντηρητικό ακροατήριο η θέση που εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη Θράκη για το θέμα της εκλογής Μουφτήδων. Το απόγευμα της Τετάρτης στην Ξάνθη, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου και απαντώντας για τις εξελίξεις στα θέματα των Μουφτήδων, σημείωσε: «Η θέση μας είναι εκλογή Μουφτή με τρόπο που θα είναι απολύτως στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής πολιτείας και κανενός άλλου»

Ads

Η αναφορά, που ταυτίζεται σχεδόν με τις πάγιες θέσεις της Αριστεράς, προκάλεσε την αντίδραση παρισταμένων και μελών της ΝΔ στην αίθουσα της συνέντευξης, που του ζήτησαν να ανακαλέσει. Εκείνος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η δήλωσή του και να καθησυχάσει το συντηρητικό ακροατήριο λέγοντας ότι ως εκλογή μπορεί να λογίζεται και η επιλογή.

Όμως, σε κάθε περίπτωση, όταν πρόκειται για τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ, και μάλιστα με το ιδεολογικό φορτίο του Άδωνι Γεωργιάδη, η αναφορά σε εκλογή Μουφτήδων, αποτελεί σοκ. Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν ότι καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, πολλά κόμματα μπαίνουν στη διαδικασία της προεκλογικης πλειοδοσίας στη Θράκη, όπου μεταχειρίζονται δύο διαφορετικές “γλώσσες” απέναντι σε μειονότητα και πλειονότητα, με το βλέμμα στις μειονοτικές ψήφους. Εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει διαχρονικά την κατάργηση των δικαστικών αρμοδιοτήτων και την εκλογή υπό προϋποθέσεις.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο Άδωνις Γεωργιάδης ρωτήθηκε και για Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής λέγοντας πως πρέπει να περιορίζεται στο διπλωματικό του ρόλο και να μην εμπλέκεται σε εσωτερικά ζητήματα.