Αίτημα εκ μέρους της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του χρέους, λίγες μέρες μετά την νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας της, δήλωσε πως αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «μία τέτοια κίνηση θα ήταν αποδεκτή από τις αγορές και πως θα ήταν λάθος να περιγραφεί η αναδιάρθρωση ως χρεοκοπία από την ελληνική κυβέρνηση».

Ads

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, ο Αλεξέι Κουντρίν σημείωσε ότι «Θα επέτρεπα την ανάταξη του ελληνικού χρέους, που δεν θα ήταν ευχάριστη. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μίνι-χρεοκοπία αλλά δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για χρεοκοπία με όλη τη σημασία της λέξεως. Θα είναι κάτι πιο πολύπλοκο».

«Δεν θα είναι βαθιά αναδιάρθρωση, θα είναι αποδεκτή από τις αγορές» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι η προσδοκία της ανάταξης έχει ήδη αποτιμηθεί από τις αγορές.

Οι δηλώσεις Κουντρίν έρχονται 2 μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη εκπροσώπων των ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ την Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις και την εφαρμογή των μέτρων στο πλαίσιο του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους ελεγκτές της τρόικας, το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «εφαρμόζεται και τα μέτρα εφαρμόζονται επίσης όπως συμφωνήθηκε».

Ads

Ωστόσο, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s, στις αρχές της εβδομάδας υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά τέσσερις βαθμίδες, από τη θέση «Α3» στη θέση «Ba1», μία κίνηση την οποία περιέγραψε ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν, ως «αιφνιδιαστική και ιδιαίτερα άτυχη».

Μάλλον αντίθετη φαίνεται να βρίσκουν την Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, οι δηλώσεις του Κουντρίν, καθώς όπως δήλωσε στο Φόρουμ «το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκε από την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν εξαρτάται από κανενός είδους αναδιάρθρωση του χρέους της». Η ελληνική κυβέρνηση «ξεκινά να μεταρρυθμίζεται και να αλλάζει βαθιά την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε η ίδια στο Φόρουμ και πρόσθεσε πως «Επομένως, για μένα, τουλάχιστον, αυτό είναι που μετράει».

Παράλληλα, την πεποίθηση ότι το ευρώ «δεν μπορεί να πεθάνει» διότι «είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου» εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Επιπλέον, η Κίνα θα κάνει το γιουάν πιο ευέλικτο στο πλαίσιο των προσπαθειών της να βελτιώσει το καθεστώς της ισοτιμίας της, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο τη Λαϊκή Τράπεζα Κίνας.

Κοινή οικονομική ζώνη Ρωσίας-Ευρώπης προτείνει ο Σαρκοζί

Την ιδέα μίας κοινής οικονομικής ζώνης Ρωσίας – Ευρώπης έθεσε επί τάπητος ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, στο διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria Nowosti.

«Με αυτό τον τρόπο μπορούμε από κοινού να οργανώνουμε την ασφάλειά μας», είπε ενώ πρότεινε κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Ο Σαρκοζί πρόσφερε στήριξη στην πρόταση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για το Σύμφωνο Ευρωπαϊκής Ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι πολλές δυτικές χώρες βλέπουν αρνητικά το Σύμφωνο θεωρώντας το μία απόπειρα υποβάθμισης του ρόλου του ΝΑΤΟ από πλευράς της Μόσχας.