Την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου της Αυλώνας στην Αλβανία για προφυλάκιση του υποψήφιου Δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη.

Ads

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, κάνει λόγο για «σκανδαλώδη» απόφαση, «αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα», ενώ αναφέρει πως θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία.

Ο Μπελέρης θα μεταφερθεί στις φυλακές των Τιράνων όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Ads

Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών  στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν  ότι στην πράξη η Αλβανία  δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο.

Διαβάστε σχετικά: Τι απαντά ο ΥΠΕΞ Αλβανίας για την προφυλάκιση Μπελέρη

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται ότι ότι ο Μπελέρης συνελήφθη μόλις δύο 24ωρα πριν από τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Η σύλληψη του μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα να προβαίνει την Παρασκευή σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Επίσης, με σφοδρότητα αντέδρασαν οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας.

Ο Φρέντι Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.