«Με εντολή του υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ για τον Σουδάν.

Ads

«Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα», αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του επισημαίνοντας ότι «βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν».

«Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ», προσθέτει η ανακοίνωση αναφερόμενη στην έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν.

«Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», τονίζει μεταξύ άλλων.

Ads

Το ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις».

Ταυτόχρονα, όπως τονίζει, «κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα».

Επιπλέον «ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν».

Ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ, τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για την κατάσταση στο Σουδάν.

Στα πρόθυρα εμφύλιας σύρραξης

Χάος επικρατεί στο Σουδάν από το Μ. Σάββατο (15/4), όπου ξέσπασαν πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ του σουδανικού στρατού και της παραστρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του, ενώ η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που ξέσπασαν.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό της το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ.

Στην ανακοίνωση οι δυνάμεις RSF ανέφεραν ότι έχουν ακόμα τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων, καθώς και της στρατιωτικής βάσης στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Πώς φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση;

Τον Οκτώβριο του 2021 με πραξικόπημα στρατιωτικοί κύκλοι αποτελούμενοι κυρίως από Στρατηγούς ανέλαβαν την εξουσία στην χώρα. Επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου που έχει τις τύχες του Σουδάν στα χέρια του είναι ο Στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουράν.

Ο Αλ Μπουράν είναι και ο επικεφαλής του στρατού της χώρας. Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και νούμερο δύο στην ιεραρχία είναι ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο ο οποίος έχει δημιουργήσει την δική του στρατιωτική – παραστρατιωτική ομάδα την RSF.

Νταγκάλο και Μπουράν πρόσφατα συμφώνησαν να ενταχθούν στον τακτικό στρατό οι παραστρατιωτικοί της RSF με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ρόλο και ο Νταγκάλο ισχυρίζεται πως οι δύο Στρατηγοί συμφώνησαν και για την αρχηγία του στρατεύματος. Η διαδοχή από την πλευρά του Μπουράν φαίνεται πως δεν ακολούθησε το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί και το οποίο ουσιαστικά θα έδινε στο νούμερο δύο της διοίκησης όλη την δύναμη πυρός στην χώρα.

Σήμερα ουσιαστικά στο Σουδάν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στους δύο ισχυρότερους πραξικοπηματίες της χώρας, μία εξέλιξη για την οποία είχαν προειδοποιήσει οργανισμοί και διεθνείς οργανώσεις τους τελευταίους μήνες.