Υπεγράφη στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη – Νίκου Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, η διακρατική συμφωνία κατασκευής του EastMed.

Ads

Της υπογραφής προηγήθηκε  τριμερής συνάντηση μεταξύ των τριών ηγετών. Να σημειωθεί πως το μεσημέρι υπεγράφη το Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η διακρατική συμφωνία για τον East Med, υπεγράφη από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη, αντίστοιχα. Επίσης, παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ενώ κλήθηκαν και οι πρώην υπουργοί Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης και Γιώργος Σταθάκης.

Μητσοτάκης: Δεν αποτελεί απειλή για κανέναν

Ads

Ο αγωγός φυσικού αερίου EastMed, είναι ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής, υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για το σημαντικό έργο.

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις που θα φέρει η συμφωνία, ενώ υποστήριξε ότι «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν».

Διαβάστε επίσης:

Κάνοντας λόγο για έναν ενεργειακό κόμβο, σημείωσε πως πλέον τα αποθέματα του φυσικού αερίου θα μεταφέρονται στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας. «Η συμφωνία έχει διάσταση οικονομική, γεωστρατηγική, αναπτυξιακή», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και την γεωπολιτική σταθερότητα».

«Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Το φυσικό αέριο θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης» στη νέα πράσινη εποχή που αποζητά η Ευρώπη, σημείωσε, και τόνισε πως θα επιτρέψει στο να «απαλλαχθούμε από ρυπογόνες πηγές». «Ο αγωγός έρχεται να συμβάλει στην διαμόρφωση ενός νέου ενεργειακού τοπίου, που σέβεται το διεθνές δίκαιο», τόνισε και αναφέρθηκε στην αμερικανική στήριξη που έχει λάβει η συμφωνία.

Η Ελλάδα καθίσταται, «κρίσιμος παίκτης στην Ευρώπη στο θέμα του φυσικού αερίου», δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα του να μεταφέρονται στο μέλλον – μέσω του ίδιου αγωγού – τα αποθέματα φυσικού αερίου που «αποβλέπουμε να υπάρχουν στην Κύπρο και το Ιόνιο».

Αναστασιάδης: Ιστορικό γεγονός η σημερινή ημέρα

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία. Ο αγωγός, ανέφερε, έχει τεράστια γεωπολιτική αξία για τις χώρες και την ευρύτερη περιοχή, ενώ θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ η οποία μετέχει στη χρηματοδότηση του έργου.

Η τριμερής συνεργασία έχει θεμελιωθεί σε ένα σχήμα αυτονόητης πολιτικής αξίας, που εδράζεται στις ιστορικά κοινές αξίες, με στόχο την οριστική επίτευξη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην εύφλεκτη περιοχή, ανέφερε. «Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου», ανέφερε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις και να ενισχύσει την αξία των πόρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν και στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, ένα έργο που επίσης έχει την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ.

Νετανιάχου: Ο αγωγός προσφέρει ασφάλεια στην περιοχή

Για ιστορική ημέρα για το Ισραήλ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι άνοιξε το κοίτασμα του Λεβιαθάν και υπάρχει μεγάλη ποσότητα με εξαιρετική ανάπτυξη, την ώρα που το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες και με αραβικές χώρες. Όπως και οι προηγούμενοι, ο κ. Νετανιάχου ανέφερε ότι ο αγωγός δεν απειλεί κανέναν και κάλεσε όποια χώρα το επιθυμεί να συνδράμει, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε Ιταλία και Αίγυπτο, λέγοντας ότι η συμμετοχή τους θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το έργο.

Συναντήσεις Μητσοτάκη με Νετανιάχου – Αναστασιάδη

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου.