Να υπογράψει τη συμφωνία για την παράταση του χρόνου εξόφλησης του δανείου των 80 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου αποπληρωμής, κλήθηκε αυτές τις ημέρες η Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Η διαδικασία προ βλέπει ότι τώρα, η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από κάθε κράτος- μέλος που μετέχει στον δανεισμό.

Ads

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «μετά και την τυπική απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαΐου (με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου) η χώρα μας εκλήθη να υπογράψει αυτές τις ημέρες την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που αλλάζει τους αρχικούς όρους. Τώρα, πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία από κάθε κράτος- μέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από όλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδας και της κρατών- μελών της ζώνης του ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριετών. Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο, ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για τη χώρα μας και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η Ελλάδα, συνεχίζει το υπουργείο.

Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:

Ads

• Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1 μονάδα (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως)

• η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη

• η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη.

Συνεπώς, η μέση διάρκεια λήξης του δανείου αυξάνεται από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια, ενώ μειώνονται οι δανειακές ανάγκες για την τριετία 2011- 2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ. Επιπλέον, λόγω της μείωσης του περιθωρίου δανεισμού μειώνεται η ταμειακή εκταμίευση για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο και κατά 4 δις ευρώ στην 5ετία 2011- 15.

Η τροποποίηση των όρων δανεισμού, που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις συζητήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο για νέο δάνειο των προς την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2012- 2014.