Ο θάνατος του Νίκου Σαμπάνη από πυρά αστυνομικών τον περασμένο Οκτώβριο επανέφερε με τραγικό τρόπο το μεγάλο έλλειμμα κοινωνικής ένταξης των ατόμων Ρομά που ζουν σε καταυλισμούς. Όμως τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται μια σειρά πρωτοβουλιών που στοχεύουν αφενός στη βελτίωση της ζωής αυτών των ανθρώπων, αφετέρου στην καλύτερη γνώση του υπόλοιπου πληθυσμού σχετικά με το τί σημαίνει να είναι κανείς Ρομά στην Ελλάδα.

Ads

Το tvxs.gr μίλησε με τον επίκουρο καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Λάμπρο Μπαλτσιώτη που από φέτος διδάσκει στους φοιτητές μάθημα ειδικά για τους Ρομά, με την αναπληρώτρια υπουργό για την Κοινωνική Αλληλεγγύη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου που στη θητεία της ανέπτυξε μια σειρά από δράσεις για τους Ρομά, τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργο Σταμάτη που επιμελείται τώρα την υλοποίηση ενός προγράμματος – πιλότου στην Κατερίνη και τον Σίμο Ρούσσο, δήμαρχο Χαλανδρίου, της πόλης όπου η πολιτική βούληση της τοπικής κοινωνίας έχει φέρει απτά αποτελέσματα.

Το πρώτο μάθημα ειδικά για τους Ρομά στο ελληνικό πανεπιστήμιο

Ο επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Λάμπρος Μπαλτσιώτης διδάσκει από φέτος σε προπτυχιακούς μαθητές το μάθημα «Οι Ρομά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη: ιστορία και πολιτικές τον 19ο – 20 αιώνα».

Ads

«Σε σχέση με άλλες χώρες, της δυτικής αλλά και της ανατολικής Ευρώπης, στην Ελλάδα υπάρχει ένα έλλειμμα στα Romani Studies. Το έλλειμμα δεν καλύπτεται με αυτό το μάθημα, αλλά ίσως είναι μία συμβολή. Υπάρχει ενδιαφέρον από τους φοιτητές, μεγαλύτερο απ’ όσο ενδεχομένως ανέμενα. Θέλω να πιστεύω ότι το μάθημα θα δώσει ερεθίσματα σε φοιτητές να συνεχίσουν να δουλεύουν πάνω στους Ρομά και στα επόμενα στάδια της ακαδημαϊκής τους ζωής, επιλέγοντας ενδεχομένως να κάνουν τις εργασίες των μεταπτυχιακών τους πάνω στο θέμα και να δουλέψουν στο πεδίο. Αυτό θα μπορούσε επίσης να γίνει στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης σε διάφορους φορείς που ασχολούνται με το θέμα. Σκοπός μας να αποτελέσει και ένα προσόν στην εργασία», μας λέει ο κ. Μπαλτσιώτης.

Ως ειδικός πάνω στο θέμα, ζητήσαμε από τον κο. Μπαλτσιώτη να μας μιλήσει για τους Ρομά στην Ελλάδα. «Οι περισσότεροι είναι Έλληνες Ρομά, Έλληνες πολίτες, αν και ακόμα υπάρχουν προβλήματα με τη δημοτολόγηση κάποιων, αλλά υπάρχουν και μετανάστες. Αρκετοί ήρθαν ως πρόσφυγες το 1922. Μετά το 90 σημαντικός αριθμός ατόμων, μετανάστες από την Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Αλβανια έφτασαν στη χώρα μας. Οι μεν Ρουμάνοι και Βούλγαροι είναι Ευρωπαίοι πολίτες, οι δε Αλβανοί, στην πλειοψηφία τους βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, αντίθετα με ότι ενδεχομένως πιστεύουμε».

Τι κάνει το ελληνικό κράτος για τους Ρομά; «Οι Έλληνες Ρομά ως Έλληνες πολίτες έχουν πρόσβαση σε κάθε προνοιακή πολιτική (π.χ. επιδομάτων) όπως κάθε πολίτης που έχει τα ίδια κοινωνικά, οικονομικά ή άλλα χαρακτηριστικά. Στην ΕΕ, υπάρχει ένα πλαίσιο που προτρέπει και χρηματοδοτεί τα κράτη-μέλη να λειτουργούν διαφορετικά απέναντι στους Ρομά με σκοπό την ένταξή τους.

Ωστόσο όποτε το ελληνικό κράτος προσπάθησε κάτι τέτοιο τα τελευταία 20 χρόνια, δεν είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κλασικό παράδειγμα τα στεγαστικά δάνεια, που δόθηκαν σε αρκετούς Ρομά με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αλλά λόγω λάθος σχεδιασμού και ελλείψει ελεγκτικού μηχανισμού λίγοι αγόρασαν πραγματικές κατοικίες και τα χρήματα των δανείων «φαγώθηκαν» από μεσάζοντες και τους δανειολήπτες. Οι προσπάθειες του κράτους συνολικά δεν έχουν διάρκεια, ρεαλιστικούς και από πριν δουλεμένους στόχους και ορθολογική κατανομή των πόρων που διατίθενται. Δυστυχώς η Ελλάδα πρέπει να ανασυντάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το ζήτημα της ένταξης των Ρομά, είναι ένα ζήτημα που υποτιμάται», σημειώνει ο καθηγητής.

«Δεν είναι όλοι οι Ρομά περιθωριοποιημένοι»

«Συνήθως όταν μιλάμε για Ρομά έχουμε στο μυαλό τους τις περιθωριοποιημένες ομάδες. Ρομά δεν είναι μόνο αυτό. Ρομά είναι και αγρότες ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, από παλιά τεχνίτες, μισθωτοί, μικροεπαγγελματίες. Πρόκειται για ανθρώπους που ζουν σε «κανονικά» σπίτια και δε μετακινούνται, τουλάχιστον τα τελευταία εκατό χρόνια που γνωρίζουμε την πορεία κάποιων κοινοτήτων. Όσο για τη νότια Ελλάδα, απ’ όπου κατάγομαι κι εγώ, δεν αποκλείεται κάποιοι πρόγονοί μας να ήταν «γύφτοι» που έχουν αποτσιγγανοποιηθεί πριν πολλές δεκαετίες, ή ακόμη και τον 19ο αιώνα», τονίζει ο κ. Μπαλτσιώτης.

«Το να πιστεύουμε πως όλοι οι Ρομά είναι περιθωριοποιημένοι ή παραβατικοί συνιστά πρόβλημα. Αυτό σχετίζεται επίσης με το ότι η Πολιτεία τείνει να βάζει στόχους μόνο σε σχέση με αυτές τις ομάδες, των οποίων η ένταξη είναι πολύ δύσκολη, θέλει χρόνο και αντίθετα να μην παίρνει πρωτοβουλίες για Ρομά που είναι σε ένα βαθμό ενταγμένοι και χρειάζονται μερικά ακόμα βήματα για την πλήρη ένταξη. Αυτοί οι τελευταίοι μάλιστα έχουν αποδειχθεί πολύ ευάλωτοι στις οικονομικές-παραγωγικές μεταβολές, όπως στην πρόσφατη οικονομική κρίση. Άνθρωποι επί δεκαετίες στη μισθωτή εργασία, με την κρίση αναγκάστηκαν να στραφούν σε πρακτικές απασχόλησης που βρίσκονται στο όριο της νομιμότητας για να συνεχίσουν να εξασφαλίζουν τα προς το ζην», καταλήγει.

Σχέδιο για 74 μετεγκαταστάσεις «κόλλησε» στη Συνθήκη των Πρεσπών;

Γνωρίζοντας πως από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού στο υπουργείο Εργασίας η Θεανώ Φωτίου είχε αναπτύξει δράσεις για τους Ρομά, της ζητήσαμε να μας μιλήσει σχετικά. Η κα. Φωτίου μας είπε πως μέσα από την Ειδική Γραμματεία Ρομά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει για πρώτη φορά σε αναλυτική καταγραφή των περιοχών διαβίωσης πληθυσμών Ρομά και είχε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων των διαμενόντων στις περιοχές των οποίων οι συνθήκες είχαν κριθεί απαράδεκτες.

Ειδικά για 16 περιπτώσεις από τις συνολικά 74 μετεγκαταστάσεις που είχαν σχεδιαστεί, η Ειδική Γραμματεία είχε υπογράψει υποσχετικά με τους αρμόδιους δήμους προκειμένου να παραχωρηθούν οι κατάλληλοι χώροι για διάστημα 5-6 ετών. Το σκεπτικό ήταν κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο η κατάσταση των ανθρώπων αυτών να βελτιωνόταν αισθητά ώστε Έλληνες Ρομά και μη Ρομά ιδιοκτήτες να πεισθούν να ενοικιάσουν διαμερίσματα στους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι θα έκαναν χρήση της επιδότησης ενοικίου που έτσι κι αλλιώς δικαιούνταν από την ΕΕ.

«Έτσι φτάσαμε το 2018 πριν την υλοποίηση του σχεδιασμού αλλά εκείνη την περίοδο βρήκαμε μπροστά μας την εθνικιστική φρενίτιδα που είχε ξεσπάσει μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, φρενίτιδα στην οποία συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις της η Νέα Δημοκρατία. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ατμόσφαιρας ήταν οι δήμοι να μπλοκάρουν την υλοποίηση του προγράμματος. Ακολούθησαν οι εθνικές εκλογές και η πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αφήσει αναξιοποίητα τα 16 αυτά έτοιμα σχέδια, αφήνοντας τα κονδύλια που είχαμε εξασφαλίσει για την υλοποίησή τους να λιμνάζουν», σημειώνει η κα. Φωτίου.

Για την εργασία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει δυνατότητα στο υπαίθριο λιανεμπόριο να εναλλάσσει εμπορεύματα στη διάρκεια της ημέρας, κίνηση που σύμφωνα με την κα. Φωτίου επέτρεπε σε αρκετούς Ρομά εμπόρους να ασκούν νόμιμα αυτή τη δραστηριότητα. «Καταργώντας αυτή τη ρύθμιση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τους απέκλεισε από το μικρεμπόριο», λέει η πρώην υπουργός.

Η κα. Φωτίου υπογραμμίζει ακόμα πως η Ειδική Γραμματεία Ρομά είχε αναπτύξει ένα σύστημα αντικινήτρων για τη μείωση της σχολικής διαρροής που έδινε δεύτερες ευκαιρίες στις οικογένειες και είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο αύξηση της σχολικής παρακολούθησης αλλά και ποιοτικότερη συμμετοχή των παιδιών στην εκπαίδευση. Είχε ακόμα σχεδιάσει τη δημιουργία μονάδων κοντά στα σχολεία με πλυντήρια και απόθεμα καθαρού ρουχισμού, όπου οι μαθητές και οι μητέρες θα μπορούσαν να φροντίζουν ώστε τα παιδιά να πηγαίνουν καθαρά και περιποιημένα στο σχολείο.

Για τις γυναίκες Ρομά «έτρεχαν» δράσεις ενημέρωσης με στόχο τον περιορισμό της τεκνοποίησης σε πολύ μικρή ηλικία. Οι δράσεις αυτές εντάσσονταν στο πλαίσιο της καλής επικοινωνίας που είχε αναπτύξει η Πολιτεία με τις κοινότητες, μέσω των διαμεσολαβητών Ρομά και των 100 κέντρων Ρομά που είχαν δημιουργηθεί, εξαρτώμενα από τα κέντρα κοινότητας.

«Ο ρατσισμός προς τους Ρομά και ο κοινωνικός αποκλεισμός τους δεν σπάνε αν η Πολιτεία δε δημιουργήσει μια ασπίδα προστασίας που με τρόπο ενιαίο να εφαρμόζεται σε τέσσερα πεδία-προβλήματα. Στέγη, παιδεία, υγεία και εργασία. Και στα τέσσερα οι ελλείψεις που υπάρχουν είναι εγκληματικές», είπε στο tvxs.gr η πρώην αναπληρώτρια υπουργός, αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου.

Ένα έργο-πιλότος για δέκα χώρες «τρέχει» στην Κατερίνη

Ένα από τα 16 σχέδια για τα οποία μας μίλησε η κα. Φωτίου αφορούσε στην Κατερίνη. Το έργο αυτό βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης από τη γενική γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, ως «Έργο Κοινωνικής Ένταξης και Ενδυνάμωσης των Ρομά με τη μορφη κοινωνικής κατοικίας». Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο Γ.Γ Γιώργος Σταμάτης, το έργο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και είναι πιλότος για δέκα χώρες. Αν πετύχει τους στόχους του, θα εφαρμοστεί και αλλού.

Προβλέπει την μετεγκατάσταση οικογενειών Ρομά για δέκα χρόνια στην περιοχή Πέλεκας του δήμου Κατερίνης. Σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος θα κατασκευαστούν σπίτια που είναι κατασκευασμένα στα πρότυπα της κοινωνικής κατοικίας και θα παραδοθούν στους δικαιούχους επιπλωμένα, στα τέλη του 2023 ή αρχές του 2024, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Θα αφορά
56 οικογένειες και συνολικά 330 άτομα.

«Εφαρμόζουμε μια ολιστική προσέγγιση με στόχο την αρμονική ένταξη των ανθρώπων αυτών στην κοινωνική ζωή της Κατερίνης», λέει ο κ. Σταμάτης. Μεταφέρει ότι για την στήριξη της τοπικής κοινότητας, αξιοποιούνται διαμεσολαβητές Ρομά στο πλαίσιο του πολυδύναμου κέντρου κοινότητας με ειδικό παράρτημα Ρομά που χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ και λειτουργεί υπό την καθοδήγηση του υπουργείου.

«Το καλοκαίρι του 2021 αρκετά παιδιά Ρομά πήγαν στις κατασκηνώσεις, το 2022 θα πάνε ακόμα περισσότερα. Οργανώνονται ήδη επισκέψεις σε θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους ενώ γίνονται και σεμινάρια στις γυναίκες για το μητρικό θηλασμό», συμπληρώνει ο Γ.Γ Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας. Παράλληλα στην περιοχή «τρέχει» πρόγραμμα προληπτικής αστυνόμευσης και κοινωνικής διαμεσολάβησης που έχει στόχο την καλύτερη συνύπαρξη Αστυνομίας και Ρομά.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που περιλαμβάνει 35 υποτροφίες και ανάμεσα στους δικαιούχους υπάρχουν και άτομα Ρομά. 20 επιστήμονες Ρομά εκπαιδεύονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος και δύο από αυτούς θα εργαστούν στη Γενική Γραμματεία για ένα εξάμηνο προκειμένου να έρθουν σε επαφή με το πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση πάνω στα θέματα που αφορούν τους Ρομά. Ο κ. Σταμάτης μας ενημέρωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα η Νέα Εθνική Στρατηγική για τους Ρομά, πόνημα ομάδας δράσης που αποτελείται από 25 ειδικούς.

Τί απαντά ο Γ.Γ στις αιτιάσεις της Θεανώς Φωτίου

Σχετικά με τον ισχυρισμό της κας. Φωτίου ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει αξιοποιήσει τα 16 έτοιμα σχέδια μετεγκατάστασης, ο κ. Σταμάτης απαντά: «Η δική μας κυβέρνηση βρήκε δύο έτοιμες ΚΥΑ. Η μία είναι για την Κατερίνη όπου τρέχει το πιλοτικό πρόγραμμα που αναφέραμε παραπάνω και η άλλη αφορά στα Φάρσαλα. Για τα Φάρσαλα είμαστε σε συνεννόηση με τον δήμαρχο για να γίνει εκταμίευση του σχετικού ποσού και να προχωρήσει η μετεγκατάσταση. Υπήρξε και ένα σχέδιο μετεγκατάστασης για τους Δελφούς αλλά μετά από το θάνατο ενός ανθρώπου εκεί, υπήρξαν αντιδράσεις και το πρόγραμμα σταμάτησε. Η δική μας κυβέρνηση είναι στο στάδιο της υπογραφής της σχετικής ΚΥΑ για τη μετεγκατάσταση Ρομά στο δήμο Μενεμένης – Αμπελοκήπων».

Ως προς το νόμιμο μικρεμπόριο, ο κ. Σταμάτης παρέπεμψε στη ρύθμιση που έγινε πρόσφατα με τον νόμο 4849/2021, λέγοντας ότι «έχουμε αφουγκραστεί πολλές από τις προτάσεις των Ρομά ως προς αυτή την κατεύθυνση».

Χαλάνδρι: Ένα «success story» που όμως χρειάζεται την Περιφέρεια και την κυβέρνηση για να ολοκληρωθεί

Πριν ακόμα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήσει σχέδια μετεγκατάστασης πληθυσμών Ρομά, ο δήμος Χαλανδρίου με επικεφαλής τον Σίμο Ρούσσο είχε ξεκινήσει το δικό του εγχείρημα. Έξι χρόνια μετά, έχει αποδώσει καρπούς.

«Ο καταυλισμός των Ρομά στο Χαλάνδρι υπάρχει ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 70 και αριθμεί γύρω στα 300 άτομα σύμφωνα με την απογραφή που κάναμε το 2015 και επικαιροποιήσαμε το 2017. Όλο αυτό το διάστημα τρέχουμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης και μετεγκατάστασης του πληθυσμού από αυτόν τον καταυλισμό», λέει στο tvxs.gr ο δήμαρχος Χαλανδρίου.

«Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε και υποβλήθηκε προς την Περιφέρεια Αττικής ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αξιοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 850.000 ευρώ, που βασίζεται στην επιδότηση ενοικίων. Το σχέδιο υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη κο. Πατούλη τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ», σημειώνει.

«Αναμένοντας την έναρξη αυτού του προγράμματος, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εκπονήσαμε ένα αντίστοιχο δικό μας πρόγραμμα που περιελάμβανε επιδοτήσεις ενοικίων και εφάπαξ καταβολή ποσών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στέγασης των ανθρώπων. Το πρόγραμμα εκτελείται τα τελευταία τρία χρόνια αποκλειστικά με πόρους του δήμου και έχει ως αποτέλεσμα να διαλυθεί ο καταυλισμός του Πατήματος με μετεγκατάσταση 30 ανθρώπων και να μετεγκατασταθούν ακόμα 117 άνθρωποι από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου. Αποδείχθηκε λοιπόν ότι υπάρχει τρόπος οι άνθρωποι αυτοί να πάνε σε σπίτια», τονίζει ο κ. Ρούσσος.

«Έχουμε δει ανθρώπους να ανθίζουν»

«Το πρόγραμμα είναι ολοκληρωμένο, περιλαμβάνει δράσεις που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, την υγεία και την εργασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν δημιουργηθεί δύο κοινωνικοί συνεταιρισμοί ένταξης στους οποίους απασχολούνται άτομα Ρομά και με τους οποίους συνεταιρισμούς ο Δήμος κάνει εργασίες πρασίνου, καθαρισμό οικοπέδων, ελαιοχρωματισμούς και οικοδομικές εργασίες στα σχολεία, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο περί κοινωνικών συνεταιρισμών», συνεχίζει ο δήμαρχος.

«Ο Δήμος παραμένει σε επικοινωνία με τους ανθρώπους που μετεγκαθίστανται, μέσω του κέντρου κοινότητας Ρομά που έχει στελεχωθεί και λειτουργεί από το Δήμο από το 2018. Έχουμε δει ανθρώπους που ήταν εξαρτημένοι από ουσίες σήμερα να εργάζονται και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Έχουμε δει ανθρώπους να ανθίζουν», λέει, εμφανώς ευχαριστημένος.

Όμως οι πόροι του δήμου Χαλανδρίου για το έργο αυτό έχουν εξαντληθεί, και έτσι η δημοτική απευθύνθηκε στην κυβέρνηση. «Επειδή το πρόγραμμα της Περιφέρειας δε δείχνει να προχωρά και οι δικοί μας πόροι έχουν εξαντληθεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, πάλι με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, υποβάλλοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινωνικής ένταξης. Ζητάμε την έγκριση της κυβέρνησης προκειμένου να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η ιστορία αυτού του καταυλισμού που ταλαιπωρεί αυτούς τους 300 ανθρώπους, τους γείτονες και τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων πάνω στα οποία βρίσκεται. Μάλιστα για τον συγκεκριμένο χώρο περιμένουμε την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης από την Περιφέρεια Αττικής ώστε η έκταση αυτή να μπει στο σχέδιο πόλης. Επιπρόσθετα δηλαδή σε όλα τα άλλα, υπάρχει και ένα ζήτημα καταπάτησης ιδιοκτησιών που δεν μπορεί να λυθεί εάν δε φύγουν οι Ρομά», εξηγεί ο Σίμος Ρούσσος.

Το αίτημα προς τα δύο υπουργεία έχει κατατεθεί από τον Φεβρουάριο του 2021 και ο δήμαρχος το επανέφερε πρόσφατα με νέα επιστολή του προς όλα τα κόμματα της Βουλής, τα δύο αρμόδια υπουργεία και το Γραφείο του Πρωθυπουργού. Μας λέει μάλιστα ότι η επιστολή συνοδεύεται από εκατοντάδες υπογραφές κατοίκων της περιοχής που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση σχετικά με τη συνύπαρξή τους με τον καταυλισμό.

Με το αίτημα για χρηματοδότηση της συνέχισης του προγράμματος μετεγκατάστασης να εκκρεμεί, ο Γ.Γ κ. Σταμάτης μας είπε σχετικά: «Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες του δήμου Χαλανδρίου είμαστε πολύ κοντά στο να δοθεί μετά από τόσα χρόνια μια οριστική λύση στο Χαλάνδρι».