Με παρόντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και με ανοιχτά τα βαθιά υπαρξιακά διλήμματα της κεντροαριστεράς, ξεκινά τις εργασίες του την Παρασκευή το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο ΣΕΦ – ένα συνέδριο, στο οποίο η Φώφη Γεννηματά επιδιώκει να απoτελέσει την αφετηρία συγκρότησης του ενιαίου φορέα του “προοδευτικού” χώρου με ανάδειξη ηγεσίας από τη βάση έως τις αρχές του 2018.

Ads

Οι οιωνοί, ωστόσο, δείχνουν ότι το εγχείρημα παραμένει δύσκολο και υπό στρατηγική και ιδεολογική ταλάντευση, οι προσωπικές στρατηγικές συγκαλύπτονται από τα διλήμματα που θέτουν “μακρονιστές” και “κορμπινιστές”, και πίσω από τις οργανωτικές και διαδικαστικές αντιπαραθέσεις υποβόσκει σταθερά το καίριο και συγκρουσιακό ερώτημα της προσέγγισης με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η παρουσία του αρχηγού της ΝΔ στην έναρξη του συνεδρίου, την οποία επιβεβαίωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας, δίνει την δική της σημειολογική διάσταση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη που θα είναι επίσης παρών.

Οι αρχηγοί των κομμάτων θα μιλήσουν την Παρασκευή, ενώ την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί οι ομιλίες της Φώφης Γεννηματά, του Γιώργου Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα μιλήσει το Σάββατο, ενώ το συνέδριο ολοκληρώνεται την Κυριακή το μεσημέρι. Στις – έως τώρα τουλάχιστον – απουσίες – καταγράφονται εκείνες του Γιάννη Ραγκούση, της Αννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη, οι οποίοι φέρονται δυσαρεστημένοι επειδή προσκλήθηκαν προσωπικά και όχι ως πολιτικός φορέας δια της “Ωρας Αποφάσεων”.

Ads

Η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να προτείνει τον “οδικό χάρτη” για την συγκρότηση του ενιαίου φορέα από τις δυνάμεις του κέντρου και της κεντροαριστεράς, με κεντρικό σημείο διαφωνίας όμως εδώ το εάν τα υπάρχοντα κόμματα θα αναστείλουν την αυτοτελή πολιτική τους λειτουργία.

Η απόφαση επ’ αυτού του ζητήματος δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο, τα έως τώρα μηνύματα όμως – με ενδεικτική και την στάση του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου – δείχνουν ότι οι περισσότερες πλευρές προκρίνουν μια χαλαρή “συνομοσπονδία” πολιτικών φορέων.

Στην ουσία του πολιτικού προβληματισμού, παρ’ ότι το δίλημμα απορρίπτεται δημοσίως και κατηγορηματικά και από την ηγεσία και από τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παραμένει η πολιτική των πιθανών συνεργασιών και προσεγγίσεων. Ο Ευαγγελος Βενιζέλος δεν κρύβει το “φλερτ” του με την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί πάσει θυσία να κρατήσει την πολιτική των “ίσων αποστάσεων” από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτή  την πολιτική ωστόσο,  πολλά στελέχη – όπως εκείνα που πρόσκεινται στον Νίκο Ανδρουλάκη – διαβλέπουν υπόγειες προθέσεις μετεκλογικής σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Πίσω από αυτό το βασικό δίλημμα διαμορφώνεται και το νέο πεδίο ιδεολογικού προβληματισμού για το που θα τοποθετηθεί ο νέος φορές – ήτοι, στην κεντρώα γραμμή “Μακρόν” ή στο αριστερόστροφο μοντέλο “Κόρμπιν”. Ούτε επ’ αυτού του ερωτήματος όμως αναμένονται ουσιαστικές απαντήσεις εντός του Σαββατοκύριακου, με την γραμμή ασφαλείας που επιλέγουν στελέχη κοντά στην ηγεσία να συμυκνώνεται στη θέση ότι ¨”η Ελλάδα δεν είναι ούτε Γαλλια, ούτε Βρετανία”…