Με αφορμή την  ολοκλήρωση της διαδικασίας της τακτικής ανάκρισης, που είχε παραγγελθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ), για την υπόθεση των πλαστών δανείων, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής Στερεάς και Νήσων, εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα στην οποία καταλογίζει ευθύνες πολιτικές στην υπ. Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, και συνδικαλιστικές στην πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού.

Ads

«Από την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας επιβεβαιώνεται η εκταμίευση σωρείας δανείων και βοηθημάτων ύψους 282.000 ευρώ, στο όνομα συναδέλφων και συναδελφισσών από όλη την Ελλάδα που είχαν πλήρη άγνοια. Απομένει στη συνέχεια της διαδικασίας η δικαιοσύνη να αποφανθεί και για το ποια πρόσωπα ωφελήθηκαν από την υπεξαίρεση.

Οι ποινικές διώξεις για βαρύτατες αξιόποινες πράξεις, βάσει μιας πληθώρας στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, τόσο εγγράφων, όσο και δεκάδων μαρτυρικών καταθέσεων, δικαιώνει τόσο τους 21 προσφεύγοντες συναδέλφους και συναδέλφισσες μέλη του Συλλόγου μας, όσο και τον Ενιαίο Σύλλογο που, με απόφαση του ΔΣ από το 2018, είχε συμφωνήσει να συμπαρασταθεί στους αδίκως εμπλεκομένους στην υπόθεση συναδέλφους και συναδέλφισσές μας.» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Οι πολιτικές ευθύνες της Λ. Μενδώνη

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Σύλλογο, η υπουργός έχει πολιτικές ευθύνες καθώς «…από τους πρώτους μήνες της θητείας της εκδίωξε την πρώην Διευθύντρια του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, καθώς και το ΔΣ, που βοήθησαν τη δικαιοσύνη στη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής και συνεχίζει να τους στοχοποιεί με αλλεπάλληλες πειθαρχικές διαδικασίες. Σαφείς πολιτικές ευθύνες έχει, επίσης, για την επιλογή της «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, με την έκδοση ΚΥΑ που δίνει στον διορισμένο Εκκαθαριστή τη δυνατότητα να απολύει εργαζόμενους ή να τους θέτει σε «αναστολή σύμβασης εργασίας», αλλά και τη δυνατότητα να «ανασυστήσει φακέλους», και ειδικά τους φακέλους των αποφάσεων ΔΣ για τα δάνεια, για τα οποία ελέγχονται πρόσωπα για κακουργηματικές πράξεις».

Ads

Η πλειοψηφία της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ είχε την ευθύνη και δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής

«Σαφείς συνδικαλιστικές ευθύνες προκύπτουν για την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που είχε διαχρονικά την ευθύνη λειτουργίας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Ωστόσο, στις ανακοινώσεις που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν υπάρχει ούτε ίχνος αυτοκριτικής για την παθογένεια που εξελίχθηκε όλα αυτά τα χρόνια στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και γύρω από αυτό» γράφει η ανακοίνωση. 

«Καμία αυτοκριτική για τη συκοφάντηση που αυτή η υπόθεση προκαλεί στο ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα, τη στιγμή που στοιχειοθετείται ότι δημόσιο χρήμα εξαφανίστηκε στο όνομα των εργαζομένων σε ένα Ταμείο του οποίου Πρόεδρος ήταν εξ ορισμού ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ ή άλλο πρόσωπο που υποδεικνυόταν από την ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Καμία διάθεση συγνώμης απέναντι στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που τα ονόματά τους ενεπλάκησαν εν αγνοία τους.

Καμία διάθεση συγγνώμης από την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ που στήριξε απόλυτα και διαχρονικά τον επί σχεδόν 20 χρόνια Διευθυντή του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, ο οποίος σήμερα παραδέχεται την εμπλοκή του στην υπόθεση των δανείων. Θυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο 2018 η ΠΟΕ ΥΠΠΟ, με απόφαση της πλειοψηφίας της και ενώ ο Ενιαίος Σύλλογος είχε διαχωρίσει τη θέση του αιτιολογημένα, προέβη σε κατάληψη των γραφείων του Ταμείου με αίτημα να παραμείνει αυτό το πρόσωπο ως Διευθυντής στο ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ. Θυμίζουμε επίσης ότι στελέχη της ΔΗΣΥΠ, που έχει την πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, πήγαν ως μάρτυρες κατηγορίας σε αγωγή που έκανε ο πρώην Διευθυντής του ΤΑΥΠ ΥΠΠΟ, που σήμερα παραδέχεται την εμπλοκή του, ενάντια σε δύο συναδέλφους από αυτούς που έφεραν στο φως τη δύσοσμη υπόθεση των δανείων.

Επίσης, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε τη σιγή ιχθύος που τηρούν για το άδηλο μέλλον του παιδικού σταθμού και των κατασκηνώσεων που η σημερινή πολιτική ηγεσία επιμένει να μην τα εντάσσει στην δομή του Υπουργείου Πολιτισμού. Την προκλητική αδιαφορία για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του Ταμείου και του βρεφονηπιακού σταθμού που για είκοσι και πλέον χρόνια μεγάλωναν τα παιδιά μας, για να βρεθούν εν μία νυκτί στον δρόμο, με τις αποφάσεις του εκκαθαριστή για «αναστολή εργασίας», χωρίς μισθό, χωρίς αποζημίωση, χωρίς ταμείο ανεργίας και χωρίς καμία στήριξη εν μέσω πανδημίας. Η συμπαράστασή μας είναι αμέριστη και καλούμε όλους τους συναδέλφους να τους στηρίξουμε εμπράκτως».

Ο λόγος στη Δικαιοσύνη

«Η Δικαιοσύνη τώρα καλείται να βρει, πέρα από εκ των υστέρων επινοημένους ισχυρισμούς, ποιοι από τους έχοντες την ευθύνη διαχείρισης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας των Υπαλλήλων, και μάλιστα διαχρονικά, το χρησιμοποίησαν για να προσποριστούν παράνομα χρηματικά οφέλη, αξιοποιώντας δομές που ενώ φτιάχτηκαν για να καλύπτουν ανάγκες εργαζομένων, όπως ο παιδικός σταθμός, οι κατασκηνώσεις και η χορήγηση βοηθημάτων και δανείων, μετατράπηκαν σε μέσο για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών» γράφει η ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Λ. Δέδες και ο αντιπρόεδρος Σ. Γκότσης στον επίλογό της.