Το υπ. Πολιτισμού συνεχίζει να κρατά ανένδοτη και καθαρά πολεμική στάση απέναντι στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, καταθέτοντας υπόμνημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας με το οποίο ισχυρίζεται πως το μνημείο (το κτήριο της Ερμού που φιλοξενεί 42 χρόνια τον σύλλογο) «εκτίθεται σε κίνδυνο από τις δράσεις του ΣΕΑ»

Ads

Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο με την υπογραφή του Γενικού Διευθυντή Β. Συμεωνίδη αναφέρεται πως:

«…Συγκεκριμένα, η άμεση απομάκρυνση του ΣΕΑ από το επίμαχο ακίνητο κρίνεται σκόπιμη προς προστασία του κτιρίου μνημείου προκειμένου να μη συνεχίσει να εκτίθεται σε κίνδυνο από δράσεις του ΣΕΑ, τις οποίες, με κάθε τρόπο, έχει καταδείξει ότι προτίθεται να συνεχίσει, διότι θεωρεί ότι δικαιούται, σύμφωνα με την ερμηνεία που ο ίδιος αποδίδει στις αποφάσεις παραχώρησης και σύμφωνα με την γνώμη του για το ποιος είναι ο σκοπός των δημοσίων κτιρίων».

Οι δράσεις του συλλόγου που «εκθέτουν» σε κίνδυνο το μνημείο είναι παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις και προβολές ταινιών! Συγκεκριμένα για αυτή την εβδομάδα στο κτίριο της Ερμού 134-136 έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

  • Την Τετάρτη 25/10 στις 7.30 μμ η παρουσίαση του αστυνομικού μυθιστορήματος του Ν. Ζηργάνου “Επιχείρηση: Νόστος”, προς τιμήν του αείμνηστου Γ. Γληγόρη, για όσα πρόσφερε από τη θέση του ως προϊστάμενος του Τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλάις της ΓΑΔΑ.
  • Την Παρασκευή 27/10, στις 8 μμ, παραμονή της 28ης Οκρωβρίου, η διάλεξη του αρχαιολόγου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και προέδρου του ΣΕΑ Κ. Πασχαλίδη “Αρχαιότητες και πόλεμος: Το χρονικό της εκκένωσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις παραμονές της Κατοχής και άλλες ιστορίες απόκρυψης”.

 

Προξενεί πραγματικά εντύπωση ποια είναι η άποψη του Υπουργείου Πολιτισμού για το τι “απειλεί” τα νεότερα μνημεία. Πόσο μάλλον που μιλάμε για το ίδιο Υπουργείο Πολιτισμού που κατά τα άλλα δίνει άδεια για φωτογράφιση οίκου μόδας στην Ακρόπολη, για συναυλία της Άννας Βίσση στο Ηρώδειο, για ιδιωτική τελετή βράβευσης στην αρχαία Αγορά, ενώ βέβαια ουδόλως ενοχλήθηκε από την εκδήλωση της Εστίας πατερικών Μελετών για τις νέες ταυτότητες που έγινε μέσα στο Πολεμικό Μουσείο, ή για πλήθος εκδηλώσεων στο Ζάππειο, που αποτελεί επίσης κηρυγμένο νεότερο μνημείο.

Ads