Εντολή συμφωνίας και όχι ρήξης, επικαλέστηκε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγώντας τις παραμέτρους της λίστας μεταρρυθμίσεων που ενέκρινε σήμερα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Ads

“Άκουσα”, είπε, “ότι υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ακούσαμε τον Μανόλη Γλέζο και άλλες αντιδράσεις. Η δική μου εντολή, η εντολή που εγώ εισέπραξα από την κυβέρνηση, ήταν να διαπραγματευτούμε με στόχο τη συμφωνία. Όχι με στόχο τη ρήξη, αλλά με στόχο τη συμφωνία… Ήταν εθνικό καθήκον να φτάσουμε σε μια έντιμη συμφωνία”.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν “κρύβει” καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και στα ξενοδοχεία. Οπως είπε, δε, παραμένουν ακόμη αντικείμενο διαβούλευσης οι όποιες άλλες αλλαγές γίνουν στον ΦΠΑ,.

Ανοιχτά ζητήματα φαίνεται πως υπάρχουν ως προς τον χρόνο και τον ακριβή τρόπο εφαρμογής των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα κόκκινα δάνεια καθώς, κατά την ίδια πηγή, πρέπει να υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση με τους εταίρους.
Επίσης ανοιχτό είναι ακόμη και το θέμα του ΕΝΦΙΑ το θέμα το οποίο, αύριο ή μεθαύριο θα τεθεί, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην κυβερνητική επιτροπή, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και η και για αφορολόγητο των 12000.

Ads

Εξηγώντας τα επιμέρους στοιχεία της λίστας, ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών θα επαναπροσληφθούν άμεσα, ενώ σε ό,τι αφορά το συνολικό πολιτικό πλαίσιο της συμφωνίας είπε πως, ουσιαστικά, πρόκειται για τετράμηνη ανακωχή:  “Η Ελλάδα έχει κερδίσει μερικές εβδομάδες. Δεν θα υπάρξουν ούτε μέτρα ανάπτυξης, ούτε μέτρα λιτότητας τους επόμενους 4 μήνες”, είπε.

“Ουσιαστικά”, πρόσθεσε, “ακυρώνεται το mail Χαρδούβελη, ακυρώνεται η μείωση συντάξεων και η αύξηση ΦΠΑ και ουσιαστικά για το μέλλον είναι εκπεφρασμένη η άποψη να μην συνεχιστεί η λιτότητα που επέβαλε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5%”. Κύκλοι του υπουργείου αναφερόμενοι στο χρηματοδοτικό κενό που θα υπάρξει στο συγκεκριμένο τετράμηνο επανέφεραν την πιθανότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων για την κάλυψή του.