Στην δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Τvxs.gr το 33% των ερωτηθέντων δηλώνει πως το κριτήριο με το οποίο θα πάει να ψηφίσει στις ευρωεκλογές της 26ης Μαίου είναι τα θέματα της οικονομίας και η προσωπική οικονομική του κατάσταση. Από το ποσοστό αυτό προκύπτει ότι η οικονομία είναι το υπ’αριθμόν ένα κριτήριο με το οποίο θα προσέλθουν οι πολίτες στις ευρωκάλπες, με αμέσως επόμενο την επιθυμία «να σταλεί πολιτικό μήνυμα» (30%) και με μόνον το 22% να θέτει ως βασικό γνώμονα της ψήφου του τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Ads

Στην τελευταία επίσης δημοσκόπηση της MRB για την τηλεόραση του STAR, το ποσοστό το οποίο απαντά πως το κύριο κριτήριο για την ψήφο του στις ευρωεκλογές είναι οι οικονομικές θέσεις των κομμάτων φθάνει στο 50%. Και ακολουθεί με 24% το κριτήριο του πολιτικού μηνύματος – δηλαδή η ψήφος είτε αποδοκιμασίας, είτε στήριξης της κυβέρνησης.

Με αυτά τα δημοσκοπικά δεδομένα, και με το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου να ξεπερνά ακόμη το 30% – σύμφωνα με την Palmos Analysis – είναι προφανές γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία επιλέγουν ως πρώτη γραμμή σύγκρουσης στην τελική προεκλογική ευθεία την οικονομία. Και είναι επίσης προφανές ότι σ’ αυτήν την σύγκρουση θα αναδειχθούν και οι βαθιές διαφορές στα οικονομικά και κοινωνικά μοντέλα των δύο κομμάτων, γεγονός στο οποίο ποντάρει και θα επιχειρήσει να κρατήσει σε πρώτο πλάνο η κυβέρνηση.

Η αρχή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή όπου – πλην θεαματικής αναδίπλωσης – αναμένεται η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να μετατρέψει αυτήν την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση οδηγώντας την κοινοβουλευτική αναμέτρηση σε αντιπαράθεση εφ’ όλης της ύλης.

Ads

Εκεί, ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει αφενός την εξαγγελία του νέου πακέτου φιλολαϊκών μεταμνημονιακών μέτρων που ήδη διαμορφώνεται από το οικονομικό επιτελείο με εστίαση στις φοροελαφρύνσεις και, αφετέρου, στην ανάδειξη του χάσματος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως προς το μοντέλο της μεταμνημνονιακής ανάκαμψης – δηλαδή, από την μία πλευρά το κοινωνικό κράτος και την δίκαιη ανάπτυξη και, από την άλλη, τον σκληρό νεοφιλελευθερισμό και την στήριξη των ελίτ σε βάρος των ασθενέστερων ομάδων.

Ενδεικτική εδώ ήταν η χθεσινή συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου στην συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Prisma 91,6 της Πρέβεζας τονίζοντας: «Σε μία αριστερή κυβέρνηση έχουμε την έγνοια να μειωθεί η φορολογία αλλά και την έγνοια για την αναδιανομή του εισοδήματος και τα δύο στοιχεία είναι σημαντικά», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρνοντας ως πιθανό παράδειγμα την  «εισαγωγή ενός φόρου για τα κότερα που επισκέπτονται τα νησιά μας. «Το λέω αυτό», πρόσθεσε, «γιατί δεν είναι όλα φορολογία που πρέπει να μειωθεί. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυνατότητες και δεν τις έχουμε εκμεταλλευτεί, δεν έχουν όλοι το ίδιο βάρος σε αυτή την κρίση».

Πρόκειται για μια προσέγγιση διαμετρικά αντίθετη με εκείνη της ΝΔ, η οποία επιμένει στην γενναία μείωση της φορολογίας πρωτίστως για τις επιχειρήσεις, αλλά και στην είσοδο του ιδιωτικού τομέα στην κοινωνική ασφάλιση στο πλαίσιο του λεγόμενου και «ασφαλιστικού Πινοσέτ». Από την πλευρά της Πειραιώς, πάντως, η ανάδειξη αυτών των διαχωριστικών γραμμών επιχειρείται να ακυρωθεί με το επιχείρημα ότι το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να «αντιγράφει το πρόγραμμα της ΝΔ» σε ό,τι αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις. Πάνω σ’ αυτόν τον άξονα αναμένεται να κινηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αναμέτρηση της Βουλής, με «σημαία» το γνωστό αφήγημα της υπερφορολόγησης και της υπέρμετρης επιβάρυνσης της μεσαίας τάξης.

Το ερώτημα, ωστόσο, που θέτουν κυβερνητικά στελέχη είναι τι θα πράξει ο πρόεδρος της ΝΔ όταν θα έρθουν στην Βουλή – εντός του Μαίου – τα νέα θετικά μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ και των φορολογικών συντελεστών. Κοινώς, επισημαίνουν πως μάλλον συνιστά μία ακόμη βαθιά αντίφαση από την μία να καταγγέλλει την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και από την άλλη να υπερψηφίζει – όπως όλα δείχνουν πως θα το πράξει – τα μέτρα εισοδηματικής αναδιανομής που η ίδια κυβέρνηση φέρνει στην Βουλή…