Ελάχιστα είναι τα περιθώρια για διορθώσεις σε ό, τι αφορά τις παρεμβάσεις στο θέμα της απελευθέρωσης της διάρκειας του παστεριωμένου γάλακτος καθώς «ήδη υπάρχει συμφωνία με την τρόικα», ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ads

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ανοιχτή σε διάλογο με τους βουλευτές που αντιδρούν στις αλλαγές που προωθούνται στο γάλα, χωρίς ωστόσο περιθώρια αλλαγών.

Πάντως κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι για το συγκεκριμένο θέμα λαμβάνονται υπόψη όλες οι απόψεις, ενώ εκτιμούσαν ότι θα καμφθούν οι διαφωνίες όταν έρθουν οι τελικές διατάξεις στη Βουλή, σημειώνοντας ότι τότε οι διαφωνούντες βουλευτές «θα καταλάβουν τη ρύθμιση».

Μάλιστα, ανέφεραν ότι η κυβερνητική πρωτοβουλία για τις παρεμβάσεις στο γάλα δίνει  πλεονέκτημα στους έλληνες αγελαδοτρόφους, σημειώνοντας ότι «το γάλα ημέρας και το ελληνικό σήμα, δίνει τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι έλληνες αγελαδοτρόφοι, έστω και αν το προϊόν τους θα είναι κατά τι ακριβότερο».

Ads

Διαφωνία Λοβέρδου για γάλα και φάρμακα

Την πρόθεσή του να καταψηφίσει τις ρυθμίσεις για το γάλα και τα φάρμακα, αν παραμείνουν ως έχουν, εξέφρασε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, την Τετάρτη.

«Έτσι όπως είναι οι ρυθμίσεις -με βάση και τις υπάρχουσες πληροφορίες- για το γάλα και τα φάρμακα, δεν τις ψηφίζω», ανέφερε ο Αν. Λοβέρδος. Τέλος, επιφυλάχθηκε πάντως να δει τις τελικές διατυπώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου.

Μωραΐτης: Κάθε βουλευτής έχει υποχρέωση να πει “όχι”

Αντίθετος με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θ. Μωραΐτης, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κάλεσε τον Κωστή Χατζηδάκη «να μην έρθει να υπερασπιστεί αυτά τα οποία προτείνει ο ίδιος και όχι η τρόικα».

Μάλιστα χαρακτήρισε εξευτελισμό της Βουλής τον τρόπο με τον οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση το πολυνομοσχέδιο (με τρία άρθρα και ως καταπείγον). «Είναι λυπηρό για άλλη μια φορά να εξευτελίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία. Κρίμα που μέσα σε τρία άρθρα θα έρθουν τόσα πράγματα», είπε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι: «Ο κάθε βουλευτής έχει ευθύνη να πει ένα όχι σε όλα αυτά».

Επίσης, είπε ότι «δεν έχει έρθει το πολυνομοσχέδιο, αλλά ενημερώνω ότι διάφορες επαγγελματικές ομάδες κάθονται μαζί με τον υπουργό και διαπραγματεύονται». «Ε, αυτό κι αν δεν είναι η μεγάλη ξεφτίλα», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «κάποιοι κλείνουν από την πίσω πόρτα τα θέματά τους». «Αυτή είναι η επιτομή του πελατειακού κράτους και αυτό το πελατειακό κράτος έχει πρόσωπο», κατέληξε.

Έντονη αντίδραση εξέφρασε και ο βουλευτής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό να ενημερώσει λεπτομερώς για το περιεχόμενο του πολυνομοσχεδίου τους βουλευτές, καθώς «η άρνησή τους δεν είναι στείρα».