Ιδιαίτερα εγκώμια για τον υπόδικο ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, επεφύλασσε κατά τη διάρκεια της σημερινής απολογίας του στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πρώην βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος, Δημήτρης Κουκούτσης.

Ads

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στον Λαγό, έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που ήταν «ό,τι καλύτερο έχει περάσει από την περιοχή», αφού, όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, «με τις δράσεις του, το μοίρασμα τροφής, σε συγκεκριμένες γειτονιές βοήθησε υποβαθμισμένες περιοχές, ήταν ένας βουλευτής που ενδιαφερόταν για τον κόσμο».

Ο Δημήτρης Κουκούτσης που πρόσφατα εξελέγη πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Δυτικής Μάνηςδήλωσε αθώος διότι όπως είπε «δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα γιατί κατηγορούμαι». Αναφέρθηκε στην ανεξαρτητοποίησή του από τη Χρυσή Αυγή το 2017, υποστηρίζοντας πως έγινε «καθαρά για προσωπικούς λογούς και για λόγους πολιτικής πρακτικής», καθώς «έκρινα ότι είχαν εγκλωβιστεί σε μία παλαιοκομματική κατάσταση, ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε όπως τα υπόλοιπα κόμματα, με ξύλινο λόγο, όπως τα άλλα κόμματα του Κοινοβουλίου».

Αναφορικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υποστήριξε πως την πληροφορήθηκε όταν βρισκόταν στην Καλαμάτα. Eπικοινώνησε -όπως είπε- με τα κεντρικά γραφεία για λεπτομέρειες, αλλά του απάντησαν πως δεν ήξεραν τι είχε συμβεί. Ο πρώην βουλευτής αναφέρθηκε και στην οργάνωση της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας: «Η Χρυσή Αυγή δεν είχε καμία δομή. Κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Αν είχε τη στοιχειώδη οργάνωση, δεν θα κατέρρεε. Ήταν όλα στον αέρα. Εμείς, όπου και αν πηγαίναμε, υπήρχε τρομοκρατία. Δεν είναι λογικό κάποια στιγμή να υπερασπιστείς τα γυναικόπαιδα; Να έχεις περιφρούρηση; Το βρίσκω άδικο να κατηγορείται η Χρυσή Αυγή εκείνη την εποχή.

Ads

Όταν ερωτήθηκε από την πρόεδρο για την αναφορά του σε τάγματα εφόδου, εκείνος ανάφερε ότι εννοούσε «περιφρούρηση».

Ματθαιόπουλος: Είμαι εδώ γιατί διετέλεσα βουλευτής της Χρυσής Αυγής

Από την πλευρά του, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο οποίος επίσης απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ξεκίνησε λέγοντας: «Δεν γνωρίζω καν ποιες είναι οι πράξεις που μου αποδίδονται. Είμαι εδώ γιατί διετέλεσα βουλευτής του κόμματος».

Ο πρώην βουλευτής και καθηγητής μουσικής είπε πως το όνομα του Παύλου Φύσσα το άκουσε το βράδυ εκείνο, ενώ συνάντησε τον Γιώργο Ρουπακιά πρώτη φορά μέσα στη δικαστική αίθουσα, όταν ξεκίνησε η δίκη το 2015. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε αχάριστο τον μάρτυρα και πρώην επιστημονικό συνεργάτη της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Σταύρου, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «άνθρωπο με διαταραχές». «Σαν φίλος του έδωσα δύο συμβουλές για την κατάστασή του. Ανησυχούσα και του πρότεινα να απέχει για ένα διάστημα γιατί πίστευε ότι όλοι και όλα ήταν εναντίον του. Ήταν φίλος μου και δεν τον απείλησα. Του έδωσα μερικές συμβουλές. Μπορεί να επικαλεστεί ό,τι θέλει» ισχυρίστηκε.

Τέλος, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος αναφέρθηκε και στο συγκρότημα του «Πογκρόμ», καθώς ρωτήθηκε για το τραγούδι που εκτελούσαν με τίτλο: «Μίλα ελληνικά ή ψόφα». Αφού είπε ότι πρόκειται για διασκευή ενός αγγλόφωνου τραγουδιού, τόνισε: «Δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για τραγούδια. Αν τραγουδάω και αν διασκεδάζω, είναι δικό μου θέμα και δεν παρενέβην τον νόμο».