Προς αναθεώρηση οδεύει το υγειονομικό πρωτόκολλο ανοίγματος των σχολείων, κυρίως η πρόβλεψη για κλείσιμο ενός τμήματος μόνο εάν νοσήσει το 50+1% των παιδιών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις επιστημόνων.

Ads

Μέχρι και το πρωί της Τετάρτης, και ενώ τα σχολεία ήδη βρίσκονται στην δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας τους, η ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, η οποία διαθέτει «Πληροφορίες σχετικά με την αναστολή λειτουργίας σχολικών τμημάτων εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού», εμφανίζει μηδέν τμήματα σε αναστολή λειτουργίας. Σύμφωνα με το υπουργελιο, «η συμπλήρωση του πίνακα αναστολών λειτουργίας σχολικών τμημάτων διενεργείται από τις σχολικές μονάδες και τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης, και ενημερώνεται άμεσα.».

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κρούσματα. Αντίθετα. Περισσότερα από 5.000 θετικά κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν από τον Ιούλιο, αλλά όχι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι.

Ads

Η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας σε διαδικτυακή συνάντηση που οργάνωσε το υπουργείο Παιδείας, τόνισαν ότι «περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων και την αύξηση της κινητικότητας».

Στο ίδιο πλαίσιο, το μέλος της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων Μάριος Λαζανάς μιλώντας στον Σκάι, επεσήμανε ότι τα μέτρα με τα οποία άνοιξαν τα σχολεία μπορεί να αναθεωρηθούν άμεσα και υπογράμμισε ότι το επίμαχο είναι το πρωτόκολλο του 50+1, δηλαδή, η πρόβλεψη πως για να κλείσει ένα τμήμα θα πρέπει να έχουν νοσήσει οι μισοί συν ένας μαθητής από το σύνολο της τάξης.

Αντίστοιχα, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας είχε επισημάνει ότι θα γινόταν επαναξιολόγηση του μέτρου του 50+1 καθώς είχε εκτιμήσει ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα είναι τόσο μεγάλη που μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν νοσήσει όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά.

Προς το παρόν η κυβέρνηση επιμένει στο μέτρο, απειλώντας και με μη δικαιολόγηση απουσιών, παρά τις αντιδράσεις γονιών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή επεσήμαναν ότι το μέτρο θα προκαλέσει έκρηξη κρουσμάτων.

Για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε και η Αθηνά Λινού για την υπερμετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα μεταξύ των μαθητών εκτιμώντας ότι εάν δεν ανασχεθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε 3 με 4 εβδομάδες από τη στιγμή που θα εμφανιστεί το πρώτο κρούσμα σε μια τάξη, θα κολλήσουν όλοι οι μαθητές.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα στα σχολεία και επεσήμανε ότι το μείζον θέμα είναι η πρόβλεψη να κλείνει ένα τμήμα όταν νοσήσουν οι μισοί συν ένας μαθητής.
Όπως είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1, όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο του 50+1, θα έχουν πραγματικά νοσήσει πάνω από το 80% των μαθητών στην τάξη.

Η Αθηνά Λινού επέκρινε και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται τα self test στους μαθητές, επισημαίνοντας ότι δεν είναι άμεσος. Από τη στιγμή που εντοπίζεται ένα κρούσμα κορονοϊού, εξήγησε, μέχρι να εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές μεσολαβεί χρόνος και τα παιδιά συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό.

Όπως σημείωσε σε άλλες χώρες τα τεστ στους μαθητές γίνονται ταυτόχρονα σε όλα τα παιδιά μέσα στις σχολικές αίθουσες έτσι ώστε όταν εντοπιστεί θετικό κρούσμα κορονοϊού η ιχνηλάτηση να είναι άμεση.