Ολοσέλιδο άρθρο αφιερωμένο στην κατάσταση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica». Ο απεσταλμένος της εφημερίδας κάνει αναφορά στα μέτρα που έχουν ήδη υιοθετηθεί: «συνενώσεις νοσοκομείων, περικοπές στις δαπάνες για τα φάρμακα, αλλά και για καταπολέμηση της διαφθοράς μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα».

Ads

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι έρευνα της «Τransparency International» αναφέρει ότι «ο τομέας της Υγείας παράγει το ένα τρίτο της καθημερινής διαφθοράς στην ελληνική κοινωνία. Το 2009 το 48,5% των εισαγωγών στα νοσοκομεία έγινε ως επείγον περιστατικό. Προνόμιο όσων είχαν λαδώσει με τον δέοντα τρόπο τον όλο μηχανισμό». Η εφημερίδα της Ρώμης, δημοσιεύει τις δηλώσεις του συνδικαλιστή Μανώλη Καλοκαιρινού, ο οποίος υπογραμμίζει «είμαστε επτά χιλιάδες γιατροί και φροντίζουμε πέντε εκατομμύρια ασθενείς, όχι σε νέες περικοπές». Παραθέτει, όμως και την δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, σύμφωνα με τον οποίο «διαμαρτυρίες και μποϊκοτάζ δεν χρησιμεύουν. Η Υγεία ήταν η μαύρη τρύπα στην οικονομία της χώρας και έπρεπε να παρέμβουμε».

«Μετά από χρόνια αλαζονικής αντιμετώπισης μέσα στα νοσοκομεία, ο κόσμος δείχνει να είναι με το μέρος του Παπανδρέου» προσθέτει η εφημερίδα. Όσο για τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, ο απεσταλμένος της εφημερίδας, κάνει αναφορά σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εκατόν πενήντα γιατρούς στην περιοχή του Κολωνακίου, στην Αθήνα και από τον οποίο προέκυψε ότι πάνω από το 50% δήλωνε ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 30.000 ευρώ και το ένα τρίτο, δεν ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ.

«Η κυβέρνηση, τώρα, ανέβασε τον πήχη» καταλήγει το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας, «εγκρίνοντας την μεταρρύθμιση των φαρμακείων. Παραθέτει επιπλέον δήλωση του προέδρου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, απάντησε αμέσως ότι “αν ο Παπανδρέου δεν μας πληρώσει τα οφειλόμενα, από το τέλος του μήνα, στοπ στα φάρμακα”».

Ads

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση ασφυξίας βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας σε Αθήνα και επαρχία, με το προσωπικό να καταγγέλλει ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Real News αιτία είναι οι μειωμένοι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και η εντολή προς τις διοικήσεις για μείωση κατά 30% των δαπανών, καθώς και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία των παραγγελιών, λόγω των απευθείας αναθέσεων και της αδυναμίας διενέργειας κεντρικών διαγωνισμών. Την κατάσταση επιβαρύνει το εμπάργκο από τους απλήρωτους προμηθευτές. Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας θεωρεί τις ελλείψεις τεχνητές, ενώ ο υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να παρεμβαίνει, για να διερευνά κατά πόσον ευσταθούν οι καταγγελίες.

Σε έγγραφο πάντως που επικαλείται η Real News, οι γιατροί της ΜΕΘ του Ασκληπιείου Βούλας, ζητούν από τη διοίκηση του νοσοκομείου να τους προμηθεύσει άμεσα τα υλικά που τους λείπουν γιατί όπως τονίζουν είναι κρίσιμα για την ασφάλεια των νοσηλευθέντων. Στο ίδιο νοσοκομείο ο διευθυντής της ΜΕΘ τοποθέτησε έξω από την πόρτα του γραφείου του ανακοίνωση με την οποία παρακαλεί τους συγγενείς των ασθενών να φέρουν για τον ασθενή του υλικά που λείπουν από τη μονάδα.

Ελλείψεις παρουσιάζονται και σε σημαντικά φάρμακα, όπως ογκολογικά, φάρμακα για το AIDS και τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Όπως αναφέρει η Real News σε έγγραφο του διοικητή της ιατρικής υπηρεσίας του Δρομοκαΐτειου προς τη διοίκηση αποκαλύπτεται ότι το φαρμακείο δεν διαθέτει σταθερά τα ίδια φάρμακα, με αποτέλεσμα κάθε δυο ή τρεις ημέρες να αλλάζουν την αγωγή των ασθενών και να υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών και αναποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Μεγάλο φαγοπότι με τις αιμοκαθάρσεις;

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με «Τύπο της Κυριακής», τη στιγμή που τα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας κινδυνεύουν με λουκέτο εξαιτίας του κλεισίματος της στρόφιγγας των χρηματοδοτήσεων από την κυβέρνηση, παντελώς άδειοι βρέθηκαν ειδικοί λογαριασμοί δημόσιων νοσοκομείων, στους οποίους ιδιωτικές κλινικές θα έπρεπε, βάσει νόμου, να καταβάλουν χρήματα για το μεγάλο αριθμό των ασθενών που δέχονταν για αιμοκάθαρση.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ΣΔΟΕ, το οποίο διενεργεί έρευνες για την υπόθεση, τα χρηματικά ποσά που ουδέποτε κατατέθηκαν στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Από τις 15 ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας που δέχονταν τέτοια περιστατικά, καμία δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ αν κι αυτό θα έπρεπε να γίνεται στη διάρκεια των τελευταίων έξι ετών. Οι έρευνες συνεχίζονται και σε άλλες 35 ιδιωτικές κλινικές και εξειδικευμένα θεραπευτήρια της επαρχίας. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οργιάζει η φημολογία, σύμφωνα με την οποία για κάθε άτομο που χρειάζεται αιμοκάθαρση, η μίζα ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ πάντως έχουν μπει και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία πλήρωναν για τις αιμοκαθάρσεις. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις, εξαιτίας της κατάστασης αυτής, υπέστησαν μεγάλη οικονομική αιμορραγία.