«Υγεία» και «οικογένεια» αναγνωρίζονται από τους Έλληνες ως οι κορυφαίες αξίες σύμφωνα με την ετήσια πανελλαδική έρευνα της Public Issue για τις κοινωνικές αξίες, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της «Καθημερινής».
Άλλες σημαντικές αξίες για τους Έλληνες φαίνεται να είναι η εργασία, η μόρφωση, η πατρίδα και η οικονομική ανεξαρτησία, ενώ λίγοι είναι όσοι πιστεύουν ότι στη ζωή έχει σημασία το χρήμα ενώ ιδιαίτερα χαμηλή εκτίμηση φαίνεται ότι έχουν οι Ελληνες και για τα κοινά.
Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες ιεραρχούν της αξίες ως εξής : (91%) την υγεία, η οικογένεια και τα παιδιά (81%). Το 75% αξιολογεί ως σημαντική αξία την αγάπη και το 66% τη φιλία. Σε υψηλές θέσεις εντοπίζονται ακόμα η μόρφωση (69%), η δουλειά (67%), η πατρίδα (64%) και η οικονομική ανεξαρτησία. Ο γάμος και η θρησκεία βρίσκονται «στο μέσον» της κατάταξης με 52% και 47% αντιστοίχως. Το χρήμα δηλώνει ότι το εκτιμά μόλις το 30% των ερωτηθέντων, ενώ ένα καλό αυτοκίνητο θα ήθελε μόλις το 11%. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στις διάφορες μορφές συλλογικότητας καταγράφεται εμφαντικά, αφού μόνο το 26% θεωρεί ως σημαντική αξία τη συμμετοχή στα κοινά.
Παράλληλα, από την έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο πιστές στις παραδοσιακές αξίες όπως η οικογένεια και ο γάμος, ενώ τάσσονται υπέρ μορφών κοινωνικής προσφοράς όπως η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός.
Οι άνδρες εκτιμούν λιγότερο αξίες όπως το γυμνασμένο σώμα και ένα καλό αυτοκίνητο. Οι συγκρίσεις ανά ηλικιακή ομάδα είναι επίσης αντιπροσωπευτικές για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι Ελληνες τις παραδοσιακές αξίες.
Στις ηλικίες 18-24 το 34% των ερωτηθέντων πιστεύει στον γάμο, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό όσων έχουν ηλικία άνω των 65 ετών (66%). Υψηλές, ανεξαρτήτως ηλικίας είναι οι θετικές απόψεις για την οικογένεια (66% στις ηλικίες 18-24 και 88% στους άνω των 65), ενώ φαίνεται ότι οι γηραιότεροι επιθυμούν πολύ περισσότερο εκείνο που δεν διαθέτουν πια, δηλαδή ένα γυμνασμένο σώμα (51%) σε αντίθεση με τους νεότερους οι οποίοι δεν έχουν προλάβει να το εκτιμήσουν (19%).
Σχετικά με την ιδεολογική τοποθέτηση των ερωτηθέντων (Αριστερά – Κέντρο – Δεξιά), οι απαντήσεις ποικίλλουν. Από αυτούς που θεωρούν σημαντική την πατρίδα, περισσότεροι απαντούν «Δεξιά» σε ποσοστό 79%, ακολουθούν όσοι τοποθετούν εαυτούς στο «Κέντρο» με 65% και με 52% εκπροσωπούνται όσοι δηλώνουν ότι πρόσκεινται στην «Αριστερά». Οσον αφορά την αξία της μόρφωσης τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: Αριστερά 75%, Κέντρο 69%, Δεξιά 60%, ενώ σε εκείνη της καριέρας τα ποσοστά είναι ούτως ή άλλως χαμηλά (Αριστερά 29%, Κέντρο 40%, Δεξιά 49%). Μεγάλες αποκλίσεις στον συγκεκριμένο τρόπο διαχωρισμού των ερωτηθέντων παρατηρούνται στη θρησκευτική πίστη (Αριστερά 30%, Κέντρο 47%, Δεξιά 72%).
Τέλος, ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της έρευνας για το επίπεδο μόρφωσης. Το 79% όσων έχουν κατώτερη εκπαίδευση ιεραρχεί ως πολύ σημαντική την έννοια της πατρίδας. Σε όσους έχουν μέση και ανώτερη εκπαίδευση τα ποσοστά είναι αντιστοίχως 67% και 54%. Στη θρησκευτική πίστη τα ποσοστά καταγράφονται ως εξής: Κατώτερη μόρφωση 70%, μέση 48% και ανώτερη 35%.
Τα ποσοστά που αφορούν τον θεσμό του γάμου παρουσιάζουν μικρότερες αποκλίσεις, ενώ πολύ διαφορετική άποψη για την αξία του χρήματος φαίνεται ότι έχουν όσοι έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση, οι οποίοι σε ποσοστό μόλις 18% το θεωρούν σημαντικό, σε αντίθεση με το 48% όσων πέρασαν μόνο από την κατώτερη (48%) ή τη μέση (32%) εκπαίδευση.
*Η έρευνα της Public Issue πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από 1-9/12/2009 σε δείγμα 1.007 ατόμων.
Ανεπαρκή και άδικα τα μέτρα
Ανεπαρκή και άδικα κρίνουν οι Έλληνες τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, σύμφωνα με έρευνα της MRB για την RealNews. Συγκεκριμένα το 53% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι «τα μέτρα δεν αρκούν και χρειάζονται επιπλέον», έναντι 36.2% που υποστηρίζουν ότι αρκούν. Παράλληλα το 64.3% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι τα μέτρα είναι κοινωνικά άδικα, έναντι 30.3% που αναγνωρίζουν το «δίκαιο» των μέτρων.
Ακόμη, το 58.7% υποστηρίζει ότι θα δεχόταν να υποστεί θυσίες ώστε να ανακάμψει η χώρα, ενώ το 32.4% εμφανίζεται αρνητικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σχετικά με το θέμα των απεργιών το 64.6% φέρεται να συμφωνεί ότι η χώρα δεν αντέχει άλλες απεργίες, έναντι το 32.1% που διαφωνεί με αυτή τη θέση.
Τέλος, η έρευνα της MRB δείχνει ότι η ψαλίδα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ανοίγει φτάνοντας στις 11.4 μονάδες. Συγκεκριμένα το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου ανέρχεται σε 33.9 μονάδες και ακολουθούν, η ΝΔ με 22.5%, το ΚΚΕ με 6.4%, το ΛΑΟΣ με 5.5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3.7%, οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1.8% και άλλο κόμμα 2.2%.
Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 14.5%, τα λευκά υπολογίζονται στο 3.4%, ενώ οι πολίτες που δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν είναι το 6.1% των ερωτηθέντων.
*Η έρευνα της MRB πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά στις 24 και 25 Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.005 ατόμων.
Πηγή: Καθημερινή, RealNews
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >