Ύφεση 4% φέτος, έναντι 6,4% το 2012, προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Πρόκειται για αναθεώρηση των εκτιμήσεων επί τα βελτίω, δεδομένου ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 προέβλεπε μείωση του φετινού ΑΕΠ κατά 4,5%. Επιπλέον, στα 340 εκατ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και να ανέβει στα 2,8 δισ. ευρώ το 2014.

Ads

 
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού λαμβάνει υπόψη τις πρώτες θετικές ενδείξεις που καταγράφηκαν το 2013, σε συνέχεια και ως αποτέλεσμα των μεγάλων θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τις νέες εκτιμήσεις της κυβέρνησης.
 
Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε, εξάλλου, ότι στόχος της χώρας είναι να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων στο δεύτερο εξάμηνο του 2014. Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε, επίσης, πως για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά επιτυγχάνονται οι στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής. Εκτιμάται, τόνισε, πως φέτος θα υπάρχει ένα μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 340 εκατ. ευρώ.
 
«Αυτό είναι μια συντηρητική εκτίμηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας. «Και αυτή χωρίς να περιλαμβάνεται η αναδρομική μείωση του επιτοκίου σε χορηγούμενα από τους εταίρους δάνεια. Χωρίς τη μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των Κεντρικών Τραπεζών του Ευρωσυστήματος (ANFAs). Χωρίς τα ποσά που αντιστοιχούν στα Securities Market Programme (SMPs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και με τις επιστροφές φόρων και τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων να εκτιμώνται ότι θα διαμορφωθούν στο ύψος του Προϋπολογισμού, υψηλότερες από το 2012».


 
Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός
 
Πρακτικά η κυβέρνηση παρουσίασε ένα προσχέδιο στο οποίο προβλέπεται επιστροφή σε οριακή ανάπτυξη, οριακός περιορισμό της ανεργίας αλλά και του Δημόσιου χρέους.
 
Ειδικότερα, αναθεωρούνται οι αρχικές προβλέψεις για την ύφεση το 2013, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4% φέτος έναντι πρόβλεψης για -4,5% στον προϋπολογισμό του 2013. Η μέση ανεργία προσδιορίζεται στο 27% το 2013 και η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό μιλά για περιορισμό στο 26% το 2014. Στο προσχέδιο, αποτυπώνεται πρόβλεψη ρηχής ανάπτυξης 0,6% το 2014 μετά από έναν ακόμα χρόνο βαθιάς ύφεσης.
 
Επίσης, προβλέπεται έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος, ενώ πρωτογενώς, αναμένεται πλεόνασμα της τάξεως του 1,6% του ΑΕΠ ή στα 2,8 δισ. ευρώ.  Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι από 321 δισ. ευρώ φέτος θα σημειώσει ανεπαίσθητη αποκλιμάκωση στα 319,4 δισ. ευρώ ήτοι 174,5% του ΑΕΠ.
 
Παράλληλα, προβλέπεται αύξηση εσόδων στα 54,5 δισ. ευρώ (+4,6%), ενώ δεν περιλαμβάνονται νέα μέτρα πέραν των ήδη ψηφισμένων με το πρόγραμμα. Οι πρωτογενείς δαπάνες αναμένεται να ανέλθουν στα 42 δισ. ευρώ. Μειωμένες κατά 133 εκατ. ευρώ θα είναι οι δαπάνες μισθών και συντάξεων, λόγω υλοποίησης των παρεμβάσεων που ήδη ψηφίστηκαν με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα ο περιορισμός των προσλήψεων εκπαιδευτικών.
 
Στις προβλέψεις πρωτογενών δαπανών για το 2014 δεν περιλαμβάνεται η 300 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις αποδοχές ένστολων καθώς και η εισφορά επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ για την οποία το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί στοχευμένες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό οι οποίες όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τελούν υπό αξιολόγηση.