Σε δυσθεώρητα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τις πρώτες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείο να την τοποθετούνε ακόμη και πάνω από 15%.

Ads

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2020 η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας θα βρεθεί σε βαθιά ύφεση, η οποία με τα μέτρα στήριξης, με βάση τις εν λόγω προβλέψεις, θα κυμανθεί από 5% έως 8%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ακόμη χειρότερες είναι οι εκτιμήσεις εκ μέρους του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, το οποίο στην τριμηνιαία έκθεσή του κάνει λόγο για ύφεση της τάξεως του 9,4%, ενώ παράλληλα προβλέπει εκτίναξη της ανεργία στο 31,2%. Παράλληλα, με βάση την έκθεση του Γραφείου το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αναρριχηθεί στο 192,7% του ΑΕΠ φέτος, ενώ  το δημοσιονομικό έλλειμμα θα αγγίξει στο 4,6%.

Μια πρώτη επίσημη εικόνα για τη  ζημιά, που έχει προκαλέσει η κρίση του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία, θα έχουμε στις 4 Ιουνίου, όταν και η  Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού για την ανεργία Μαρτίου.

Ads

Εξίσου σημαντική ημερομηνία είναι η 9η Ιουλίου 2020, καθώς τότε θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού του Απριλίου, τα οποία αναμένεται να δείξουν το μέγεθος της επίδρασης του «lockdown» στην ελληνική αγορά εργασίας, σε μηνιαία βάση.

Ύφεση 10% «βλέπει» η Κομισιόν

Την ίδια ώρα, μεγάλη καθίζηση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει για το τρέχον έτος «βλέπει» και η Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για την 6η αξιολόγηση της χώρας μας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για ύφεση 10% φέτος αλλά ισχυρή ανάκαμψη το 2021, τονίζοντας όμως πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σε αυτή την πρόβλεψη.

Τσακαλώτος: Οι προβλέψεις Σταϊκούρα θυμίζουν περισσότερο αστρολογία και λιγότερο οικονομικό επιτελείο

Αιχμές κατά του οικονομικού επιτελείου αφήνει με δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τις νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις, προειδοποιώντας παράλληλα να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κρίση με μέτρα όπως μείωση μισθών.

Ειδικότερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει:

«Σήμερα ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για ύφεση έως 13% η οποία συμπλήρωσε ότι θα μειωθεί από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση. Δεν μας κάνει εντύπωση. Άλλωστε το έχει πει και στο δελτίο τύπου που συνόδευε την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αντιλαμβανόμαστε την δυσκολία προβλέψεων σε τέτοιους καιρούς, αλλά το να πηγαίνεις από το 0% στο 13% (26 δισ. διαφορά) μέσα σε ενάμιση μήνα, κάνοντας και όλες τις ενδιάμεσες προβλέψεις, θυμίζει περισσότερο αστρολογία και λιγότερο οικονομικό επιτελείο.

Όμως αφού ο Υπουργός θεωρεί ότι τα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση, έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την πρόβλεψη αυτή “από 5 έως 8 μονάδες” γιατί δεν προχωράει σε ένα πιο γενναίο πακέτο μέτρων ώστε να μειωθεί η ύφεση ακόμη περισσότερο;

Περιμένουμε τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη σήμερα για την εξειδίκευση αυτών των μέτρων, αλλά προειδοποιούμε: Αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει μειώσεις μισθών των εργαζομένων να το ξεχάσει. Οι πολιτικές αυτές πάντα οδηγούσαν σε βαθύτερη ύφεση, όχι σε ανάκαμψη.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευκαιρία σήμερα να ανακοινώσει ένα ουσιαστικό πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων. Αν δεν προχωρήσει σε ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων και περιοριστεί σε δάνεια, και αναιμικές φοροελαφρύνσεις θα αποδείξει ότι αγνοεί και το μέγεθος της ύφεσης και τις ανάγκες της αγοράς».

Για πρώτη φορά λοιπόν έπειτα από αρκετά χρόνια θα υπάρχει πρωτογενές έλλειμμα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν θα φτάσει στο 3,5% του ΑΕΠ και η ανεργία θα αγγίξει το 20%.