Μείωση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης, βελτίωση της λειτουργίας των θεσμών, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και περιορισμό της φοροδιαφυγής προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, προβλέποντας παράλληλα ύφεση τουλάχιστον 3%, μείωση των πραγματικών αμοιβών κατά 5%, αύξηση της ανεργίας και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού για το 2011. Την ίδια στιγμή, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2010 4,5%, μετά την κάθετη πτώση κατά 6,6% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο πέρυσι.

Ads

Στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, η ΤτΕ συστήνει στην κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της για τη δημοσιονομική προσαρμογή, προειδοποιώντας ότι η συνολική λύση για την αντιμετώπιση του χρέους που επεξεργάζεται η Ε.Ε δεν δικαιολογεί εφησυχασμό και χαλάρωση. Η Έκθεση καταλήγει επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα είναι δυνατόν να έχει θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, διαβλέπει κινδύνους στην υλοποίηση της καθώς πολλές αλλαγές προσκρούουν σε αγκυλώσεις και αντιδράσεις που δυσχεραίνουν σημαντικά τις προσπάθειες. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ένα μέρος της κοινωνίας εμμένει στην πεισματική υπεράσπιση των συμφερόντων του, θεωρώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί επ’ άπειρον χωρίς καμία αλλαγή. 



Συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 3% περίπου χωρίς όμως να αποκλείεται μεγαλύτερη μείωση. Διαπιστώνεται ότι η ύφεση έχει πλήξει την κατανάλωση και πολύ πιο έντονα τις επενδύσεις οι οποίες πέρυσι μειώθηκαν κατά 18%, με αποτέλεσμα να έχουν πλέον περιοριστεί αισθητά οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Η ύφεση είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της ανεργίας στο 12,5% πέρυσι, καθώς χάθηκαν περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας. Η ΤτΕ προβλέπει ότι η τάση της ανεργίας θα είναι σαφώς αυξητική και το 2011. Μείωση όμως παρουσιάζουν και τα εισοδήματα. Καθώς οι πραγματικές μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 9% το 2010 και προβλέπεται ότι θα μειωθούν περαιτέρω, κατά 5% το 2011, ενώ μπορεί να σταθεροποιηθούν το 2012. Η ΤτΕ αναμένει για φέτος σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 2,2% από το 4,7% που έκλεισε πέρυσι. 



Παρεμβάσεις σε 2 μέτωπα:

Η Τράπεζα της Ελλάδος συστήνει παρεμβάσεις σε δύο μέτωπα, προκειμένου να ανακοπεί η δυναμική του χρέους. Το πρώτο αφορά στην ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή με έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της μείωσης της σπατάλης του Δημοσίου. Η ΤτΕ εκτιμά ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στο κράτος πρέπει να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και να στηριχθούν στην ευρεία συναίνεση της κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό η ΤτΕ συστήνει ακόμη ταχύτερη προσαρμογή από αυτή που θα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσει το Μάρτιο η κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει την μείωση του ελλείμματος στο 2,6% του ΑΕΠ το 2014. 



Ads

Παράλληλα, προτείνει τον περιορισμό δαπανών φορέων της γενικής κυβέρνησης με αναδιαρθρώσεις και δομικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα την αναδιάρθρωση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και την παύση λειτουργίας των μη αναγκαίων φορέων του Δημοσίου. Ακόμη, εκτιμά ότι καθοριστική συμβολή στη μείωση του Δημόσιου Χρέους είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου. 



Αλλά η ΤτΕ θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω δεν αρκούν για να περιορίσουν την δυναμική του χρέους. Για το λόγο αυτό απαιτείται η επίσπευση της ανάπτυξης. Εκτιμά ότι όσο πιο γρήγορα και σωστά προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τόσο πιο γρήγορα η οικονομία θα επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει την εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ανατρέψουν παρωχημένες δομές. Το πλέγμα αυτό των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών συνθηκών στις αγορές, και τοάνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος τονίζει αυτό που φωνάζει εδώ και μήνες ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ», σχολίασε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, σημειώνοντας πως «ο μόνος δρόμος είναι η ανάπτυξη και η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής. Δυστυχώς η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν ακούει. Τα αδιέξοδα του Μνημονίου και η πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου έχουν οδηγήσει την οικονομία σε παράλυση. Οι θυσίες των πολιτών πάνε χαμένες και το μέλλον είναι δυσοίωνο». 



«Απολύτως δικαιολογημένη η ικανοποίηση του εκπροσώπου των τραπεζιτών για τα αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου, εφόσον θα πάρουν 30 δις επιπλέον των 68 που έχουν ήδη εισπράξει απ’ τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ανεβάζοντας το χρέος που με απύθμενο θράσος ζητούν να πληρώσει ο λαός» αναφέρει το ΚΚΕ στη δική του ανακοίνωση.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 4,5% ανήλθε η ύφεση το 2010

Στο 4,5% ανήλθε η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2010, μετά την κάθετη πτώση κατά 6,6% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6% οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική μείωση που καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη, ενώ η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο (μείωση εισαγωγών, αύξηση εξαγωγών), εν μέρει μόνον αντιστάθμισε το αρνητικό αποτέλεσμα.

Την ίδια στιγμή, από τα στοιχεία που παρουσίασε η Eurostat, στην Ε.Ε. το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,1 % και στην ευρωζώνη κατά 2%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, η Ελλάδα (-6,6%) είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης με ύφεση σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2010 ενώ συνολικά στην ΕΕ μόνο δύο χώρες μέλη παρουσιάζουν ύφεση: Η Ελλάδα και η Ρουμανία (-0,5%).

Με μειωμένο επιτόκιο 3,85% η νέα έκδοση γραμματίων

Με μειωμένο επιτόκιο 3,85% το Δημόσιο θα αντλήσει τουλάχιστον 390 δισ. ευρώ με την νέα έκδοση εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Στη διάρκεια της σημερινής δημοπρασίας, οι προσφορές που υπεβλήθησαν έφθασαν τα 1,5 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας πάνω από 5 φορές το ποσό που επεδίωκε αν δανειστεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Το μεσοσταθμικό επιτόκιο των εντόκων υποχώρησε στο 3,85% από 4,1% που είχε διαμορφωθεί στη δημοπρασία του Ιανουαρίου.