Σε σύγκρουση με το κλίμα αισιοδοξίας που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση έρχονται τα νέα στοιχεία για την ελληνική οικονομία. Όπως προκύπτει από τα νέα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του 2013 άγγιξε το 5,6%, ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για ύφεση 5,3% την ίδια περίοδο. Την ίδια ώρα, αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για την αναγκαιότητα νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Ads

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναθεώρησε επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις για ύφεση, αποδίδοντας τη διαφορά αυτή στη χρησιμοποίηση στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
 
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 8,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11,4%.
 
Μείωση 22,9% παρουσίασε, στο μεταξύ, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στο ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
 
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 2,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 12,4%.
 
Επίσης, μείωση 7,8% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 17,8%.
 
ΕΕ και βερολίνο κατά ΔΝΤ για το «mea culpa»
 
Συνέχεια στη διαμάχη ΕΕ – ΔΝΤ που ξέσπασε χθες με αφορμή τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων του Ταμείου για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, έδωσαν σήμερα σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Όλι Ρεν. Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα κατά του ΔΝΤ χρησιμοποίησε ο Ευρωπαίος επίτροπος, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ περί νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως δεν υπάρχει καμία τέτοια δέσμευση από την πλευρά της ευρωζώνης.
 
«Δεν υπάρχει δέσμευση των κρατών της ευρωζώνης» για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, φέρεται να δήλωσε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανίας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών, τις οποίες επικαλείται η οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Σόιμπλε, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, αρνήθηκε ότι οι «περαιτέρω ελαφρύνσεις» στις οποίες αναφέρεται το ΔΝΤ συνιστούν υπόσχεση για νέο «κούρεμα» χρέους.
 
Στην έκθεσή του, όπου ομολογούσε σφάλματα και παραλείψεις στο ελληνικό πρόγραμμα, το ΔΝΤ είχε παραπέμψει σε απόφαση της ευρωζώνης «να προχωρήσει μετά το 2014 σε περαιτέρω ελαφρύνσεις» των ελληνικών υποχρεώσεων.
 
Ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα κατά του ΔΝΤ χρησιμοποίησε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την οικονομία Όλι Ρεν. «Δεν θεωρώ ότι είναι δίκαιο να προσπαθεί το ΔΝΤ να νίψει τας χείρας του και να ρίξει το φταίξιμο στους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Ρεν, σχολιάζοντας την έκθεση και το «mea culpa» του Ταμείου.

Την ίδια δήλωση επανέλαβε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται στο Ελσίνκι για το οικονομικό φόρουμ, που διοργανώνει το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με τη συμμετοχή τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά όσο και των πρωθυπουργών της Ιρλανδίας Έντα Κένι, της Φινλανδίας Γ.Κατάινεν και της Λετονίας Β.Ντομπρόβικς.
 
Σημείωσε δε ότι όταν ήταν επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, η ΕΕ συντόνιζε τις κινήσεις της με τις ΗΠΑ. «Μαζί πήγαμε και μαζί αποχωρήσαμε», τόνισε.
 
Επίσης, ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος, μιλώντας στους Financial Times, στράφηκε και κατά της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Δε θυμάμαι τον Ντομινίκ Στρος Καν να ζητεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά θυμάμαι την Κριστίν Λαγκάρντ (σ.σ τότε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαρκοζί) να αντιτίθεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Πάντως χθες το ΔΝΤ επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, επισημαίνοντας ότι συνεργάζεται καλά με τις ευρωπαϊκές αρχές όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης και τα άλλα προγράμματα διάσωσης στην Ευρώπη. «Η τρόικα έχει δουλέψει καλά και η τρόικα δουλεύει καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε δημοσιογράφους.