Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι της υαλουργίας «Γιούλα» στο Αιγάλεω, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της διοίκηση της εταιρείας να κλείσει την επιχείρηση.

Ads

Ο πορτογαλικός όμιλος υαλουργίας BA Vidro, ο οποίος εξαγόρασε την «Γιούλα» πριν από μερικά χρόνια, επικαλείται ζημίες για το μοναδικό εργοστάσιο που έχει στην Ελλάδα.

Ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση στο υπουργείο Εργασίας για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει για την προστασία των 300 εργαζομένων του εργοστασίου υαλουργίας «Γιούλα» κατέθεσαν οι Τομεάρχες Εργασίας, Γιώργος Γαβρήλος, Εξωτερικών, Ρένα Δούρου και Οικονομικών, Νίκος Παππάς.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν:

Ads

Όπως έγινε γνωστό ο ξένος όμιλος, που πριν 3,5 χρόνια περίπου εξαγόρασε το συγκεκριμένο εργοστάσιο, αποφάσισε να βάλει λουκέτο στην παραγωγή γυαλιού στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ξαφνικά στην ανεργία 300 εργαζόμενοι με εξειδικευμένες γνώσεις και πείρα, ενώ όπως υπογραμμίζει με σημερινό της Δελτίο Τύπου η ΓΣΕΕ, η επιχείρηση, για να προχωρήσει γρήγορα στην εκκαθάριση, πρότεινε στους εργαζόμενους τη διπλάσια αποζημίωση από τη νόμιμη, ώστε να υπογράψουν οικειοθελείς αποχωρήσεις, μένοντας όμως εκτός ταμείου ανεργίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τονίζει πως η περίπτωση της ξαφνικής ανακοίνωσης του λουκέτου στο ελληνικό εργοστάσιο ΓΙΟΥΛΑ αφήνει κυριολεκτικά χωρίς εισόδημα 300 εργαζόμενους, ωθώντας τους στην ανεργία. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να εμφανίζονται στη χώρα μας επενδυτές, που λόγω κρίσης και προβλημάτων ρευστότητας των εγχώριων εταιρειών, εξαγοράζουν την ελληνική παραγωγική βάση και μέσα σε σύντομο διάστημα, ανενόχλητοι, ξεπουλάνε τις υποδομές, σταματούν τις μηχανές παραγωγής και αφήνουν στον δρόμο υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικό.

Ακόμη, το κλείσιμο του εργοστασίου ΓΙΟΥΛΑ στο Αιγάλεω θα συμβάλλει περαιτέρω στην οικονομική υποβάθμιση της περιοχής, ενώ πρόκειται να στερήσει από τη χώρα μας μια σημαντική παραγωγική μονάδα υαλουργίας, που μέχρι τώρα ήταν γνωστή και σε διεθνές επίπεδο. Το Κράτος, αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στην Ερώτησή τους, οφείλει να προστατεύσει άμεσα τους εργαζόμενους και να δώσει προοπτική διεξόδου για αυτούς και τις οικογένειές τους, διαφορετικά θα εκπέμψει το σήμα πως στη χώρα μας η εργατική νομοθεσία και οι εκ του νόμου περιγραφόμενες υποχρεώσεις των εργοδοτών τηρούνται μόνο κατά το δοκούν και μόνο προς όφελος των συμφερόντων.

Για όλους αυτούς τους λόγους το Υπουργείο Εργασίας καλείται να απαντήσει:

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσει ώστε να λάβει χώρα άμεσα τριμερής συνάντηση στο Υπ. Εργασίας με το σκοπό να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τους 300 εργαζόμενους της ΓΙΟΥΛΑ, αντί να γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από την παρούσα εργοδοσία και να προχωράνε σε μονομερείς αποδοχές προτάσεων εκ μέρους της εταιρείας, οι οποίες και καταστρατηγούν τα δικαιώματα τους;

Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσει ώστε να διασωθεί η λειτουργία της υαλουργίας στο Αιγάλεω έτσι ώστε να μην δεχθεί η χώρα μας αλλά και η συγκεκριμένη περιοχή ένα ακόμη οικονομικό και κοινωνικό πλήγμα, που θα σωρεύσει και άλλους ανθρώπους στην ανεργία;

Το Συνδικάτου Μετάλλου

Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας σημειώνοντας:

«Δεν θα δεχτούμε να μας πετάξουν σαν στυμμένες λεμονόκουπες επειδή δεν τους βγαίνουν τα κέρδη. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τη στάση αναμονής που καλλιεργούν πετώντας τυράκια περί παχουλών αποζημιώσεων.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά οι εταιρείες που έχουν όλο το νομικό οπλοστάσιο με το μέρος τους, αφού η κάθε κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ τους και όταν δουν ότι τα κέρδη που βγάζουν δεν τους ικανοποιούν, τότε προχωρούν ακόμα και στο κλείσιμο.

Το Συνδικάτο Μετάλλου στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της “ΒΑ” για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και για να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των συναδέλφων μας.

Όλοι για έναν και ένας για όλους!».