Σε αντιφάσεις υπέπεσε ο πατέρας του 15χρονου στην Πάτρα, ο οποίος φέρεται να ξυλοκοπήθηκε άγρια από τον πατέρα και τον θείο του επειδή είναι ομοφυλόφιλος, ενώ για την υπόθεση μίλησαν η μητριά του, η μητέρα του αλλά και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», με όσα λέγονται γενικότερα από το περιβάλλον του να μοιάζουν το λιγότερο «προβληματικά».

Ads

Αρχικά, στην εκπομπή «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1, μεταδόθηκε βίντεο από τηλεφωνική επικοινωνία δημοσιογράφου της εκπομπής με τον πατέρα του 15χρονου, στην οποία ανέφερε τα εξής:

«Όλα αυτά που λέγονται και γράφονται είναι ψέματα. Εγώ με τον γιο μου είμαι μία χαρά, δεν μπορούσα δηλαδή να έχω μία παρεξήγηση με το γιο μου; Εμείς αυτό το ξέρουμε, δύο χρόνια τώρα, τρία… ότι ο γιός μου είναι ομοφυλόφιλος, αυτό το έχουμε αποδεχτεί. Και για αυτό τον προστάτευα. Το ξέρουμε αυτό ότι ο γιος μου είναι ομοφυλόφιλος. Δεν τσακωθήκαμε για αυτό το λόγο, αυτά είναι όλα ψέματα. Εμείς τσακωθήκαμε για άλλο λόγο. Του είπα λοιπόν, ότι δεν μπορείς στο σπίτι να βγαίνεις και να μπαίνεις ότι ώρα θέλεις. Ειδικά βραδινές ώρες. Είχε μπλέξει με κάτι παρέες… Αν ίσχυαν αυτά και είχαν γίνει τέτοια πράγματα σοβαρά εγώ θα έπρεπε να ήμουν φυλακή, αυτή την στιγμή. Εγώ είμαι έξω και απολαμβάνω το μπανάκι μου, σήμερα στην θάλασσα. Πως θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι τέτοιο στο παιδί μου και να βγαίνω έξω και να κάνω τέτοια πράγματα», δήλωσε ο πατέρας του παιδιού.

Σε ερώτηση για το εάν έχει μιλήσει με το γιο του μετά το περιστατικό, ο ίδιος απάντησε: «Μετά το περιστατικό δεν μίλησα με τον γιό μου, προσπάθησα να μιλήσω. Δεν τον αφήνουν λέει να μου μιλήσει, δεν τον αφήνουν. Γιατί ο γιός μου τώρα δεν θέλει, ενώ του είπα να έρθει στο σπίτι. Δεν τον αφήνουν να γυρίσει σπίτι, μην τον κακοποιήσω ξανά… Δεν ξέρω από εδώ και πέρα τι θα γίνει».

Ads

Συνέχισε λέγοντας πως «Από το 2019 τον πάω σε ψυχολόγο. Αν θα βλέπατε το παιδί θα καταλαβαίνατε, μία εικόνα χίλιες λέξεις. Όμως παρόλα αυτά εγώ το παιδί μου το πήγαινα στις αρμόδιες υπηρεσίες, μήπως μπορέσω και το σώσω. Όμως δυστυχώς, το φέρω και βαρέως. Δεν μπόρεσα να τα καταφέρω, δεν ξέρω τώρα γιατί ο λόγος. Η φύση του, προφανώς η φύση του φταίει. Από τότε που χώρισα με την σύντροφο μου, το παιδί είχε αυτές τις τάσεις. Δεν είχαμε κανένα θέμα προς αυτό, δεν είχαμε κανένα θέμα. Εγώ απλώς του έλεγα “να είσαι σοβαρός, να είσαι μετρημένος, να σε αγαπάει ο κόσμος. Άσχετο με την φύση σου, να είσαι σοβαρός”, γιατί του έκαναν bullying συνεχώς στο σχολείο. Στο σχολείο να δεις τι του έκαναν, στον διευθυντή να δεις τι έκανε και αυτός. Γιατί μου έκανε συχνά παράπονα ο διευθυντής. Με καλούσε στο γραφείο και μου έλεγε “το παιδί κάνει αυτά”. Του έλεγα “τι να κάνω, είναι η τελευταία χρόνια θα φύγει από στο σχολείο και θα δούμε που θα πάει».

Στην συνέχεια, στο ηχογραφημένο απόσπασμα που μεταδόθηκε στην εκπομπή, ο πατέρας είπε: «Ακόμα δεν ξέρει και ο ίδιος τι είναι, στο λέω εγώ. Λέει ότι είναι… είναι; Ακόμα δεν ξέρουμε τι είναι, δεν έχει σεξουαλική ζωή το παιδί ακόμα. Για να ξέρουμε αν είναι αυτό. Δεν ξέρει και ο ίδιος τι είναι, αλλά εγώ θεωρώ ότι είναι. Δεν με πείραξε εμένα αυτό, δεν τσακωθήκαμε στην πλατεία εμεις για αυτό το λόγο… Εμείς μαλώσαμε γιατί ηρθε από μία παρέα, μέσα στην νύχτα και ήθελε να ξανά πάει πάλι σε άλλη παρέα. Του έκανα παρατήρηση, εδώ είναι σπίτι. Έχεις αδέλφια, έχεις οικογένεια. Δεν μπορείς να βγαίνεις και να μπαίνεις όποτε θες. Και τότε έγινε έκρηξη. Εγώ δεν έχω τίποτα να φοβάμαι να ξέρεις, γιατί όλο αυτό θα αποδειχθούν στο δικαστήριο».

 

Στην εκπομπή του ΑΝΤ1 είχε μιλήσει τηλεφωνικά και η νυν σύντροφος του πατέρα του 15χρονου. Στο απόσπασμα της επικοινωνίας, που μεταδόθηκε το πρωί της Δευτέρας, είπε:

«Ήμουν παρούσα σε όλα αυτά που συνέβησαν. Έχω δώσει και κατάθεση στην αστυνομία. Το συγκεκριμένο βράδυ είχε πάει βόλτα με φίλους, επιστρέφει λοιπόν και του λέω ο πατέρας σου θα φωνάζει γιατί ήρθες τέτοια ώρα… Τον πήρε τηλέφωνο μία φίλη που κάνει παρέα και τον ξεσήκωσε να πάει πάλι στην πλατεία, ενώ ήταν αργά. Του λέει ο πατέρας του “δεν θα πας πουθενά”. Σηκώνεται αυτός πάνω, “άι στο διάολο” του λέει και μετά τον σπρώχνει και αρχίζει τις επιθέσεις. Έβριζε τον πατέρα, τον ακύρωνε ως πατέρα συχνά, πυκνά. Ο πατέρας του έλεγε “θα σε κλείσω σε αναμορφωτήριο”, δεν μπορούσε  δηλαδή να διαχειριστεί αυτό το παιδί.

Η ίδια υποστήριξε πως ο ξυλοδαρμός δεν έχει σχέση με το γεγονός ότι το παιδί είναι ομοφυλόφιλο. «Ούτε καν. Αυτό το γνωρίζαμε από καιρό, πολύ καιρό πριν το γνωρίζαμε. Ούτε καν, καμία σχέση το ένα με το άλλο. Θα γίνει δικαστήριο ΟΚ, αλλά έλεγα την αλήθεια και αυτή θα ισχυριστώ. Γιατί δεν έχω πρόθεση να πω ψέματα, τα αδέλφια του μπορούν να είναι και αυτοί μάρτυρες. Γιατί αυτή είναι μία κατάσταση, την οποία εμείς βιώναμε εκεί. Τώρα η μητέρα τους λέει άλλα, στρέφεται κατά του πατέρα και δηλητηρίαζε το παιδί, είναι πολλά. Δεν είναι μόνο αυτό, έχει ρίζες από πολύ παλιά. Ο πατέρας του όταν τον είδε ότι άρχισε να ουρλιάζει, πήρε την αστυνομία να έρθει να τον μαζέψει… Του παίρνω το τηλέφωνο μέσα από τα χέρια, το μετάνιωσα γιατί είχε άλλη έκθεση μετά έτσι. Πήγε μετά στην πλατεία. έπαιξε θέατρο, γιατί εμείς τα ξέρουμε αυτά. Τα έχει ξανά κάνει στο παρελθόν αυτά και να το αποτέλεσμα. Να κακολογούν τον πατέρα. Ξέρουν τα αδέλφια του, τι πατέρα έχουν…».

Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα στην οικογένεια, η νυν σύντροφος του πατέρα ανέφερε πως προσπαθούν να «σώσουν» το παιδί. «Κάνουμε μία υπεράνθρωπη προσπάθεια, για να το σώσουμε. Γιατί ξέρουμε ότι η φύση είναι δύσκολη, ξέραμε ότι ακολουθούν αυτά έναν δρόμο μη επιτρεπτό. Ότι έπρεπε να μάθει μια τέχνη, έπρεπε να ζήσει αξιοπρεπώς. Εγώ πάντα του τα έλεγα αυτά, ο πατέρας του πάντα του έλεγε αυτά. Προσπαθούσαμε με κάθε τρόπο να τον σώσουμε, αλλά δεν θέλει να σωθεί ο ίδιος. Να σωθεί από την ομοφυλοφιλία ενδεχομένως και από εκεί που οδηγούνται αυτοί οι άνθρωποι. Από αυτό το επάγγελμα που κάνουν ενδεχομένως, όταν μαθαίνουν κάτι να κάνουν αξιοπρεπώς στην ζωή τους. Γιατί εγώ παρακολουθώ στο YouTube, παιδιά τέτοια και βλέπω που καταλήγουν. Βλέπω που καταντούν και δεν το θέλαμε αυτό. Εμένα μου έλεγε “μα υπάρχουν δουλειές στη νύχτα”. Του έλεγα “τι είναι αυτά, θα κάνεις εσύ τέτοια πράγματα;”. Εγώ δεν έχω κάτι με τη φύση. Η φύση είναι φύση, ωραία. Το αποδεχόμαστε, εγώ του έλεγα “το αποδεχόμαστε. Δώσε μας χρόνο, μέσα μας χρόνο. Και εσύ ο ίδιος, γιατί ενδεχομένως τώρα στην εφηβεία να μην ξέρεις και εσύ ακριβώς τι θέλεις για εσένα. Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα, ακόμα δεν έχεις ενεργή σεξουαλική ζωή”».

Μιλώντας για τον 15χρονο, είπε ακόμη πως τον συμβούλευαν «να μην εκφράζεται»: «Το γνωρίζαμε, καταρχήν φαίνεται δεν χρειαζόταν να κάνει το coming out. Διότι έχει όλο το παρουσιαστικό και τις κινήσεις και τις συμπεριφορές. Που σημαίνει ότι το γνωρίζαμε, πριν καν μας το αποκαλύψει. Ο πατέρας του ήταν υποστηρικτικός, ο πατέρας του τον συμβούλευε. Του έλεγε πρόσεξε, να είσαι ότι θέλεις να είσαι. Μην εκφράζεσαι και δέχεσαι bullying. Πήγαινε σε ψυχολόγους, εδώ και τρία χρόνια στο Καραμανδάνειο. Τον έχει παρακολουθήσει η ψυχολόγος και η παιδοψυχίατρος εκεί. Έχει κάνει πάρα πολλές συνεδρίες».

 

Η διαφορετική εκδοχή που έδωσε ο πατέρας

Μετά από σχόλια που έκαναν “στον αέρα” ο Γιώργος Λιάγκας και μέλη του πάνελ της εκπομπής, ο πατέρας του 15χρονου ζήτησε να παρέμβει live στην εκπομπή, όπως και έγινε, παρουσιάζοντας μια διαφορετική εκδοχή για την όλη υπόθεση.

Υποστήριξε ότι το παιδί έχει υποστεί κακοποίηση από τρίτο πρόσωπο, ενώ βρισκόταν στο σπίτι της πρώην συζύγου του και μητέρας του παιδιού, ενώ αντιδράσεις προκάλεσε και η δήλωσή του ότι ενώ ο 15χρονος παραμένει στο Νοσοκομείο εκείνος είχε πάει την Κυριακή για μπάνιο στη θάλασσα, μαζί με τα άλλα παιδιά του.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ποιος σας είπε ότι εγώ χτύπησα τον γιο μου; Φοβάται να γυρίσει στο σπίτι του γιατί η πρώην γυναίκα μου ήταν προκλητική και με έβριζε κάθε ημέρα συνεχώς. Δεν έγινε κανένα επεισόδιο. Έχω ήθος και τιμή, δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ για να μεγαλώσω τρία παιδιά. Πήγε στην πλατεία, γύρισε αργά, στις 11 το βράδυ και μετά μου είπε θέλω να φύγω από το σπίτι. Του είπα «δεν μπορείς να μπαίνεις και να βγαίνεις ότι ώρα θέλεις. Έχει ψυχολογικά θέματα, έχει νοσηλευθεί στο Καραμανδάνειο και βλέπει ψυχολογο εδώ και πέντε χρόνια», είπε απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων.

Του ζητήθηκε να δώσει εξηγήσεις για ορισμένες από τις φράσεις που είπε στην τηλεφωνική συνέντευξη του, που είχε μεταδοθεί πριν λίγο, με τον ίδιο αποκρινόμενο να λέει «όταν λέω θέλω να το σώσω, εννοώ από δύσκολες καταστάσεις: παρέες, τσιγάρα, ναρκωτικά, ποτά… Με τη φύση δεν μπορεί να τα βάλει κανένας. Εγώ είμαι ο πρώτος που το δέχθηκε. Το παιδί να σωθεί ψυχολογικά από άλλα πράγματα, αυτό είναι το θέμα. Το παιδί το πήγα σε ψυχολόγους, γιατί το είχα στείλει στην πρώην σύζυγο μου, μαζί με την κόρη μου και συνέβη κάτι. Το παιδί δεν μπορούσε να δεχθεί αυτό που έγινε εκεί, είχε κατάθλιψη. Αυτό που έγινε έχει σχέση και με τη σεξουαλικότητά του».

Ακόμη, σε στιχομυθία με τον Γιώργο Λιάγκα και άλλα μέλη του πάνελ της εκπομπής, ο πατέρας του 15χρονου υποστήριξε πως «Δεν το έστειλα εγώ στο Καραμανδάνειο. Αυτός μου επιτέθηκε, με χτύπησε στο πρόσωπο. Προσπάθησα να τον κρατήσω να μην βγει από το σπίτι, άρχισε και ούρλιαζε και τον άφησα να φύγει. Ο θείος του μένει δίπλα – δίπλα, άκουσε τη φασαρία και ήρθε να δει τι έγινε. Όλα αυτά είναι μία σκευωρία της πρώην γυναίκας μου. Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη γυναίκα μου για αυτό παρόλα αυτά πηγαίνει εκεί. Κακοποιήθηκε το παιδί στο σπίτι της μητέρας του, απο κάποιον τρίτο, δεν μπορώ να σας πω άλλα στον «αέρα», μπορούμε να τα πούμε άλλη στιγμή αυτά…».

 

Μητέρα 15χρονου για τον πατέρα: «Με χτύπαγε εμένα την ίδια 20 χρόνια»

Στο Mega μίλησε η μητέρα του 15χρονου, υποστηρίζοντας πως το παιδί βρίσκεται ακόμη στο νοσοκομείο, ενώ παραδέχθηκε πως ο πρώην σύζυγός της τη χτυπούσε για χρόνια.

Όπως λέει η μητέρα του 15χρονου, μιλώντας στο MEGA:

«Δεν είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου ούτε μου είχε πει κάτι το παιδί όσο μιλάγαμε στο τηλέφωνο ή επικοινωνούσαμε ή ερχόταν σε μένα. Είναι στο νοσοκομείο το παιδί ακόμα. Εγώ το γνώριζα (σ.σ. ότι είναι ομοφυλόφιλος) και συμφωνούσα με το παιδί. Το στηρίζω. Ο πατέρας του δε συμφωνούσε ποτέ, δεν το δεχόταν. Από πέρυσι το καλοκαίρι το ήξερε».

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί η παραδοχή της ίδιας ότι:

«Με χτύπαγε εμένα την ίδια 20 χρόνια. Είχαμε και δικαστήριο μαζί, είχε γίνει για ξυλοδαρμό. Από τότε που έφυγα από αυτόν τον άνθρωπο γλίτωσα. Τρία παιδιά έχουμε. Τα δύο υποστηρίζουν τον μπαμπά. Ο μεγάλος και η τελευταία η κόρη μου υποστηρίζουν τον μπαμπά, όχι τον αδερφό μας εδώ».

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος

Για την υπόθεση μίλησε και ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος:

«Είναι πολύ πιο πολύπλοκο το θέμα. Λάβαμε τις κλήσεις από δύο πολίτες του χωριού και μας είπαν ότι είδαν το παιδί αιμόφυρτο στην πλατεία, να συνεχίζει με ξύλο να το χτυπάει ο πατέρας και στη συνέχεια να πέφτει αναίσθητο. Αυτήν τη φορά θα προχωρήσει η καταγγελία και δε θα κολλήσει κάπου. Εμείς ειδοποιήσαμε αμέσως τον αστυνομικό διευθυντή της περιοχής προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν άμεσα. Ξετυλίχτηκε το κουβάρι του προβλήματος όλα αυτά τα χρόνια γιατί την οικογένεια την στηρίζαμε το 2009. Στη συνέχεια δεχτήκαμε μια αναφορά, το 2012, για μια κατάσταση άσχημη, βία, αμέλεια. Το παιδί τότε ήταν 4 χρόνων. Το 2012 έγινε η αναφορά, έπρεπε κάποιος να παρακολουθεί την οικογένεια, το 2019 το ίδιο, το 2020 το ίδιο. Εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να παρέμβουμε σε μια οικογένεια παρά μόνο δίνουμε την αναφορά στον εισαγγελέα».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Το 2021 δεχτήκαμε ενημέρωση από γιατρό στο Καραμανδάνειο ότι πήγε ο πατέρας το παιδί και του είπε να το βοηθήσει να γίνει έτσι, αλλιώς και αλλιώτικα. Να το βοηθήσει με πράγματα που δε συνάδουν με πατέρα. Και έτσι μας είπε ότι αυτός ο άνθρωπος είναι βίαιος, επικίνδυνος και το παιδί κινδυνεύει. Του ζητήσαμε να κάνει εκείνος την καταγγελία για να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Έτσι λοιπόν ήταν εν γνώσει των υπηρεσιών. Έτσι φτάνουμε στο σήμερα. (…) Έχει ρωτήσει κανείς τα τραύματα της ψυχής πότε θα επουλωθούν; Αν επουλωθούν ποτέ».