Από τη μία η κυβέρνηση διπλασιάζει τον μισθό σε νέα golden boys κι από την άλλη παραπέμπει στο μέλλον την αύξηση του κατώτατου μισθού και των ημερομισθίων για το σύνολο των εργαζομένων.

Ads

Συγκεκριμένα, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής – κατατέθηκε το βράδυ της Παραμονής της Πρωτομαγιάς – και συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη για το περιβάλλον, η κυβέρνηση διπλασιάζει τον μισθό στα στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων. Πριν από αυτή την εμβόλιμη τροπολογία τα στελέχη θα έπαιρναν περίπου 4.600 ευρώ ενώ τώρα το ποσό αυτό εκτινάσσεται στα 8.314 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιανουάριο, κι ενώ από το φθινόπωρο οι καταναλωτές άρχισαν να επιβαρύνονται με αυξήσεις 16% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, επικυρώθηκαν προκλητικές αμοιβές στη διοίκηση της εταιρείας. Μάλιστα το θέμα είχαν καταγγείλει με ερώτηση στη Βουλή 38 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, με  νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), και θέμα «περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα», η αύξηση του κατώτατου μισθού και των ημερομισθίων για την οποία είχε δεσμευτεί προεκλογικά η ΝΔ και η οποία είχε προγραμματιστεί βάση νόμου να ολοκληρωθεί το καλοκαίρι παραπέμπεται στο 2021 και χωρίς εχέγγυα ότι και τότε θα πραγματοποιηθεί.

Ads

Το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευτεί ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξανόταν με διπλάσιο ρυθμό από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και αναμενόταν να ανέλθει στα 686 ευρώ μικτά από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Στο θέμα των μισθών της ΕΔΕΥ, αναφέρθηκε κι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, που δήλωσε πως «την ώρα που ο κ. Χατζηδάκης διπλασιάζει τις αμοιβές των στελεχών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (από τα 4.600 στα 8.314 ευρώ), όπως αποκαλύπτει σήμερα η Αυγή, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης ακυρώνουν την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020 και παρατείνουν το καθεστώς της αναστολής των συμβάσεων. Κι όλα αυτά με τροπολογίες εν κρυπτώ σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».
 
Συνεχίζοντας ο κ. Χαρίτσης μίλησε για ξεκάθαρη, στρατηγική επιλογή του Μαξίμου: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει με τον πιο προκλητικό τρόπο τις πραγματικές της προτεραιότητες για την κοινωνία και την οικονομία, εν μέσω πανδημίας: πολλά για τους λίγους, λίγα – ή μάλλον τίποτα – για τους πολλούς. Δεν πρόκειται για αστοχία προφανώς, αλλά για μια ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή, τις συνέπειες της οποίας θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σύντομα ο κ. Μητσοτάκης».

Σχετικά με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που μεταφέρει για το 2021 την αύξηση του κατώτατου μισθού και προωθεί μία σειρά από αντεργατικές πολιτικές, η Έφη Αχτσιόγλου κάνει λόγο επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει όλα τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων
 
Η τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΖΑ σημειώνει ότι «ο κ. Βρούτσης, χωρίς να έχει πει τίποτα στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, με άρθρο της νέας ΠΝΠ ακύρωσε την εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2020 και τον παγώνει τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Δηλαδή, για δύο χρόνια μετά την αύξηση που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο του 2019, η ΝΔ καθηλώνει τον κατώτατο μισθό, μειώνοντας ουσιαστικά το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, χωρίς να είναι βέβαιο ότι και μετά τον Ιανουάριο του 2021 θα προχωρήσει σε αύξησή του».
 
Παράλληλα, αναδεικνύει άλλα τρία σημεία της ΠΝΠ, όπως

  • η παράταση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας συνοδευόμενο με ανεξέλεγκτες απολύσεις μετά το τέλος του.
  • παγίωση και επέκταση του νέου καθεστώτος εκ περιτροπής εργασίας με μειώσεις μισθών στο 50%.
  • μονιμοποίηση της ελαστικοποίησης των ωραρίων, της απουσίας ελέγχου τους και της μη δήλωσης των υπερωριών