Το τέλος του click away και του click inside στις 14 Μαΐου ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ads

«Δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15 του μήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα», προσθέτοντας ωστόσο ότι οι περιορισμοί για τον αριθμό των πελατών θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμα.

Όσο για τα SMS είπε ότι θα επανεξαταστούν, με  την πιθανότερη ημερομηνία κατάργησής τους την 15η Μαΐου, ενώ αναφορικά με το τρίωρο που έχουν στη διάθεση τους οι καταναλωτές δεν έχει ληφθεί προς το παρόν κάποια απόφαση.

Ο τερματισμός του του click away και του click inside, όπως και των SMS και της απαγόρευσης διαπεριφερειακών μετακινήσεων, εντάσσεται στο πλαίσιο της άρσης των μέτρων περιορισμού, καθώς η 15η Μαΐου έχει οριστεί ως η «πρεμιέρα» του τουρισμού. 

Ads

Η άρση των μέτρων θα παρουσιαστεί και στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, που συνεδριάζει σήμερα με τη συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για το άνοιγμα του πολιτισμού και του αθλητισμού. 

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το χρονοδιάγραμμα της άρσης του Lockdown έχει ως εξής: 

► Από το Σάββατο 8 Μαΐου αυξάνεται ο αριθμός πελατών ανά τετραγωνικό σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. και επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες.

► Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου επανέρχεται η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες. Σε νηπιαγωγεία και δημοτικά η σχολική χρονιά θα παραταθεί και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου, ενώ τα μαθήματα στα γυμνάσια και τα λύκεια θα τελειώσουν κανονικά στις 11 Ιουνίου. Οι Πανελλήνιες εξετάσει θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. Επίσης, ξεκινούν πάλι τα δια ζώσης μαθήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών. Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

► Την Παρασκευή 14 Μαΐου αναμένεται το άνοιγμα των μουσείων και το τέλος της λειτουργίας του λιανεμπορίου με click inside και click away

► Από το Σάββατο 15 Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού, θα απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, ενώ και η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να ξεκινάει τα μεσάνυχτα. Επίσης το πιθανότερο είναι ότι θα καταργηθούν και τα SMS στο 13033

► Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, επανεκκινούν οι πρακτικές, κλινικές, εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια. Επίσης επαναλειτουργούν τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. 

► Στις 21 Μαΐου σχεδιάζεται το άνοιγμα των θερινών σινεμά, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα θέατρα και οι συναυλιακοί χώροι.