Το νέο φορολογικό σύστημα, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι γαλάζιες εκλογές αλλά και το προσφυγικό βρίσκονται στην ατζέντα του σημερινού Τύπου.

Ads

Με το φορολογικό ασχολείται στο πρωτοσέλιδο της η σημερινή Αυγή, που κυκλοφορεί με τον τίτλο «Έξτρα αφορολόγητο με άυλο χρήμα». «Θέσπιση κινήτρων για άμεση και γενικευμένη χρήση του άυλου χρήματος (πιστωτικών – χρεωστικών καρτών, e-banking κ.ά.) στις οικονομικές συναλλαγές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, προσδοκώντας και σε άμεσα αποτελέσματα πρωτίστως κατά της φοροδιαφυγής», σημειώνει η εφημερίδα. «Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται σοβαρά στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πριν από τα Χριστούγεννα για το “χτίσιμο” αφορολόγητου ορίου μέσω πιστωτικών καρτών από την 1η.1.2016, προς αντικατάσταση των αποδείξεων να προβλεφθεί και μπόνους (έξτρα αφορολόγητο) για όλους όσοι θα χρησιμοποιήσουν άυλο χρήμα για ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, επί παραδείγματι 80%. Αυτό που ειδικότερα εξετάζεται, πέραν του ύψους του μπόνους, είναι αν αυτό θα ισχύσει από 1η.1.2016 ή από την 1η.1.2017», γράφει επίσης. «Υπενθυμίζεται ότι, για να πετύχει κάποιος το ύψιστο όριο αφορολογήτου (2.100 ευρώ) το 2016, θα πρέπει να δαπανήσει μέσω άυλου χρήματος 9.545 ευρώ», καταλήγει.

Τους νέους μισθούς του Δημοσίου αναλύει το Έθνος. «Αύξηση του βασικού μισθού για έναν στους δύο δημοσίους υπαλλήλους προβλέπουν οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο που κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων», γράφει η εφημερίδα. «Συνολικά 314.000 υπάλληλοι σε σύνολο 567.000 εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται από 7 έως 196 ευρώ, ενώ οι αυξήσεις θα αποδοθούν σε βάθος τετραετίας. Από το 2016 μέχρι και το 2019 θα καταβάλλεται στον βασικό μισθό το 25% της συνολικής αύξησης», σημειώνει.

«Οι ουρανοί είναι δικοί μας», είναι το σχόλιο της Εφημερίδας των Συντακτών για το γεγονός ότι δεκατέσσερα αεροδρόμια περνούν στα χέρια των Γερμανών. «Ικανοποίηση Σόιμπλε από τις υπογραφές για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport. Η συμφωνία οδεύει προς τη Βουλή για επικύρωση, αρκεί να πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες. Αγκάθι η νομοθεσία που δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση έργων που κατασκευάστηκαν με κοινοτικούς πόρους (αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Χανίων και Σκιάθου), πριν από την παρέλευση πενταετίας. Το εφάπαξ τίμημα του 1,2 δισ. ευρώ θα καταβληθεί το φθινόπωρο», σημειώνει η εφημερίδα.

Ads

Στο μεταξύ «διπλό μήνυμα στέλνει το ΔΝΤ» γράφει η Ναυτεμπορική. Η εφημερίδα τονίζει ότι: «διπλό μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρωζώνη στέλνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέτοντας προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας. Μία εξ αυτών η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Μήνυμα όμως έστειλε και ο Αλέξης Τσίπρας προς επενδυτές για να εμπιστευθούν την ελληνική οικονομία, γράφει η Ημερησία. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στο διεθνές ετήσιο επενδυτικό συνέδριο Annual International Capital Link Invest in Greece, το AEΠ θα επιστρέψει σε θετικό έδαφος στο β’ εξάμηνο του 2016.

«Με σημαίες και με νταούλια», είναι ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας Τα Νέα, που ασχολείται σήμερα με τις εκλογές στη ΝΔ. Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «ζαλάδες προκαλούν στη Νέα Δημοκρατία οι διαρροές υπέρ Μεϊμαράκη από την πλευρά Καραμανλή, καθώς συνδυάζονται με μηνύματα υπέρ κάποιας μορφής συνεργασίας με την κυβέρνηση, που στέλνουν στελέχη του καραμανλικού στρατοπέδου».

Όσον αφορά το προσφυγικό, η Καθημερινή γράφει ότι: «στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, στα παλιά τολ της αεροπορίας, προχωρά η κυβέρνηση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ταξιδέψει αύριο σε Λέρο και Χίο, ώστε να επιβλέπει την προετοιμασία των hotspots».

Η Δημοκρατία από την πλευρά της γράφει ότι «Κοινές περιπολίες απαιτεί το Βερολίνο». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «πρόταση, βόμβα, η οποία επιτρέπει τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών με τους Τούρκους στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του Προσφυγικού, έχει στα χέρια του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος έχει διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές –και ειδικά προς την Κομισιόν, από την οποία του απεστάλη- ότι η διατύπωση αυτή ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα».

Τέλος, ο Ριζοσπάστης καλεί σε «συλλαλητήρια σήμερα ενάντια στη νέα δόση προαπαιτούμενων».

Δείτε τα σημερινά πρωτοσέλιδα: