«Ο ελληνικός προϋπολογισμός για τους εξοπλισμούς παραμένει υπερβολικά υψηλός» ήταν το θέμα ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, που προβλήθηκε στο πλαίσιο αναφοράς για την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και τα μέτρα του νέου μνημονίου για την Ελλάδα.

Ads

 
Όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ, ο ελληνικός στρατός μέχρι τώρα γλίτωσε από κάθε πακέτο λιτότητας, αριθμώντας 130.000 άτομα. Με βάση τον πληθυσμό της Ελλάδας, οι δυνάμεις του είναι 4 φορές μεγαλύτερες από αυτές του γερμανικού στρατού.
 
Ο Jan Grebe, ειδικός επί εξοπλιστικών θεμάτων του International Center for Conversion στη Βόννη, δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει πάνω από 1600 τεθωρακισμένα οχήματα. Συγκριτικά, η Γερμανία διαθέτει 400 τεθωρακισμένα. Η πληθώρα τεθωρακισμένων, λαμβανομένων υπόψη του ορεινού τοπίου και της τοπογραφίας της Ελλάδας, δεν έχουν κανένα νόημα από απόψεως γεωπολιτικής ασφαλείας».
 
Σύμφωνα με τη γερμανική τηλεόραση, η τρόικα ελέγχει κάθε δαπάνη των Ελλήνων. Σίγουρα έχει προτάσεις και για τις περικοπές αμυντικών δαπανών. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα ανοιχτούς λογαριασμούς σε ξένες εταιρείες εξοπλισμών. Για παράδειγμα, για γαλλικές φρεγάτες, ένα αμερικανικό ελικόπτερο Απάτσι, υποβρύχια από τη γερμανική HDW και τεθωρακισμένα της γερμανικής Kraus-Maffei Wegmann.
 
Σε εποχές κατά τις οποίες ο ελληνικός λαός κατεβαίνει στα οδοφράγματα, επειδή περικόπτονται δραστικά οι μισθοί και οι συντάξεις, επειδή οι γιατροί εξυπηρετούν μόνο επείγοντα περιστατικά και τα νοσοκομεία σχεδόν έχουν ξεμείνει από φάρμακα, αυτοί (το πλάνο δείχνει τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί, μεταξύ άλλων) σίγουρα συζήτησαν στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής για το πώς θα αποδεσμεύσουν την Ελλάδα από τις εξοπλιστικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Κι όμως, όχι, προφανώς το αντίθετο έγινε.
 
Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων, δηλώνει:
«Αυτό ήταν το σημαντικότερο όλων, όταν άρχισε τη σχετική συζήτηση ο Παπανδρέου. Και βέβαια να προβούμε σε μειώσεις, αλλά οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν – του είπαν – πράγμα παράλογο. Τι χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι Έλληνες τα ελικόπτερα, τα υποβρύχια και όλες αυτές τις ανοησίες».
 
O Christian Mölling, ειδικός για θέματα ασφαλείας του Ιδρύματος Επιστήμης και Πολιτικής, δηλώνει: «Η γερμανική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι προς το συμφέρον της, δηλαδή θα μεριμνήσει ώστε όλες οι γερμανικές εταιρείες να λάβουν όσα δικαιούνται βάσει των παλαιών συμβολαίων κι αυτό σημαίνει φυσικά ότι θα έλθει και θα ζητήσει από την Ελλάδα να εξοφλήσει τους λογαριασμούς, που δεν έχουν ακόμα εξοφληθεί».
 
Στην έκθεση για τους εξοπλισμούς του έτους 2010, οι Έλληνες, μετά τους επίσης υπερχρεωμένους Πορτογάλους, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων στην Ευρώπη.