«Πρακτικές του μεσαίωνα» χαρακτήρισε ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης τις έντονες αντιδράσεις και τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από το θέατρο «Αριστοτέλειον» για την παράσταση «Η ώρα του Διαβόλου» στην οποία πρωταγωνιστεί.

Ads

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό«Πρακτορείο FM 104,9» επισήμανε: «Γυρνάμε σε μεσαιωνικές πρακτικές και πλέον δεν μου φαίνεται αστείο, διότι έμαθα ότι κάποιοι δεν ήρθαν στην παράσταση επειδή φοβήθηκαν τις παραθρησκευτικές και εθνικιστικές οργανώσεις, που ήταν έξω από το θέατρο».

Υπενθυμίζεται, ότι χθες το βράδυ περίπου 50 άτομα -που στην πλειονότητά τους δήλωσαν ότι είναι μέλη της οργάνωσης «Ιερός Λόχος»- φώναζαν συνθήματα εναντίον της παράστασης και υπέρ της Ορθοδοξίας και του έθνους, κρατώντας σημαίες και εικόνες και ψάλλοντας «Τη Υπερμάχω».

Αστυνομικοί που βρίσκονταν στην είσοδο του θεάτρου δεν επέτρεψαν να προχωρήσουν και να διακόψουν την παράσταση.

Ads

Ο γνωστός ηθοποιός δήλωσε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το περίμενε και το θεωρεί ιδιαίτερα σοκαριστικό.

«Δεν θα ανοίξω διάλογο με κάποιον που δεν έχει διαβάσει στη ζωή του θεατρικό έργο. Δεν θα μιλήσω με κάποιον που θεωρεί αμαρτωλή την παράσταση του Σοφοκλή, τον Οιδίποδα, επειδή υπάρχει αιμομικτική διαδικασία μέσα στο έργο. Δεν θα μιλήσω με έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει τον ‘Φάουστ’ του Γκαίτε» επισήμανε.

Ο Γιώργος Χρανιώτης υπογράμμισε, ότι «ένα από τα πιο επικίνδυνα πράγματα που βιώνουμε στον κόσμο είναι ο φανατισμός. Το βρίσκω τραγικό και αστείο ταυτόχρονα». Καθησύχασε, τέλος, το θεατρόφιλο κοινό της Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε την παράστασή μας και θα υπάρχει αστυνομική δύναμη, η οποία θα προστατεύσει τον κόσμο και εμάς τους ηθοποιούς».

Νωρίτερα, είχε αναφέρει ότι το κείμενο του Φερνάντο Πεσσόα, δεν έχει καμία σχέση με τον σατανισμό ή τέτοιου είδους πρακτικές, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εύχομαι είπε, αυτοί οι άνθρωποι να διαβάσουν το βιβλίο και κατανοήσουν τα πολύ αυτονόητα. Ας διαμαρτύρονται για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικό τρόπο, όταν το κρίνουν απαραίτητο, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Πεσόα, είπε ότι είναι από τους πιο αναγνωρισμένους συγγραφείς του 20ου αιώνα και «ξαφνικά κατηγορείται και αυτός και κατά συνέπεια και εμείς ότι συμμετέχουμε σε μία βλάσφημη παράσταση επειδή ο τίτλος της είναι “Η ώρα του διαβόλου”».