«Αν η ύφεση για το 2020 βγει κάτω από 12% πάει να πει ότι οι πολιτικές μας έπιασαν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας , κατά τη συζήτηση στη Βουλή, της επίκαιρης επερώτησης του Κινήματος Αλλαγής για τον σχεδιασμό αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου ανάκαμψης.
Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε παράλληλα πως την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν πως ψήφιση ρυθμίσεις που αφορούν στην κάλυψη των πάγιων δαπανών που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις, αλλά και στην κάλυψη του 80% των ενοικίων των καταστημάτων, καθώς και ρυθμίσεις για επιταγές.

Ads

Το μέτρο θα αφορά τις καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες που πραγματοποίησαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και οι οποίες δεν καλύφθηκαν ούτε από τα κέρδη ούτε από άλλες πηγές.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, λειτουργώντας αποτελεσματικά, με διαφάνεια και αίσθημα δικαίου», είπε ο κ. Σταϊκούρας και ξεκαθάρισε: «Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και η επιστροφή δεν θα είναι άμεση, αλλά σταδιακή. Ωστόσο υπάρχουν ευκαιρίες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε».

Φ. Γεννηματά: Δεν έχετε λευκή επιταγή για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ads

Τον «πλήρη έλεγχο» των επενδύσεων από το πρωθυπουργικό γραφείο καυτηρίασε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ., λέγοντας ότι είναι αναποτελεσματικός και αδιαφανής. «Οι απευθείας και κατά παρέκκλιση αναθέσεις που παρακολουθούμε δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για τη διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης. Αντίθετα, φοβόμαστε για ‘πάρτι συμφερόντων’. Δεν μπορεί να αφήσουμε να πάνε στις τσέπες των λίγων για να πλουτίσουν περισσότερο» τόνισε και ζήτησε να συζητηθεί στη Βουλή το θέμα του ελληνικού προγράμματος για το ταμείο ανάκαμψης.

«Το πρόγραμμα ξεπερνά την κυβερνητική σας θητεία. Δεν έχετε λευκή επιταγή να τα διαχειριστείτε όπως εσείς κρίνετε» είπε και πρόσθεσε: «Δεν θα σας επιτρέψουμε να προχωρήσετε εν κρυπτώ. Συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα κοινωνική συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια προοδευτική διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών».

Ν. Παππάς: Η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό

«Αλλάξτε ρότα, γιατί κινδυνεύετε για δεύτερη φορά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να ταυτιστείτε ως παράταξη με τις μεγάλες οικονομικές καταστροφές οι οποίες έχουν επισυμβεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία» του επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς.

«Η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ύφεση και τον αποπληθωρισμό, οι οικονομικές εξελίξεις για το 2021 είναι δυσοίωνες -προβλέπετε ανάπτυξη για φέτος, ενώ το ΚΕΠΕ μιλά για ύφεση 4% το πρώτο εξάμηνο- και εσείς απλώς συνεχίζετε τα πανηγύρια» σχολίασε ο Ν. Παππάς.

«Προφανώς, τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης θέλετε να τα κρατήσετε για τους ‘επιβιώσαντες’. Πρόκειται για την εφαρμογή του σχεδίου Πισσαρίδη, του σχεδίου εκκαθάρισης της οικονομίας.  Ένα σχέδιο που θεωρεί ‘ζόμπι’ τις ελληνικές επιχειρήσεις, μια αθλιότητα που σας καλούμε να πάρετε πίσω» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.