Η οικονομική σταθερότητα, η ανάσχεση της ύφεση και η αναδιανομή του κόστους σταθεροποίησης υπέρ των ασθενέστερων είναι οι τρεις στόχοι της κυβέρνησης της Αριστεράς, όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

Ads

«Πρώτος στόχος είναι η οικονομική σταθερότητα. Η μεγάλη επιτυχία μακροοικονομικά είναι συμφωνία του Αυγούστου που λύνει τα χρηματοδοτικά προβλήματα για την επόμενη τριετία. Τώρα μπορούμε να ασχοληθούμε με τα συστημικά προβλήματα που δημιούργησαν την κρίση», τόνισε ο κ. Χουλιαράκης. Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί το δημοσιονομικό συμβούλιο που θα βάλει τέλος στη λογική των ελλειμμάτων.

«Ο δεύτερος μεγάλος στόχος είναι η ανάσχεση της ύφεσης. Η πραγματικότητα είναι ότι η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που καλούμαστε να εφαρμόσουμε τέλη 2015 και αρχές 2016 παράγει υφεσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο τα πλεονάσματα που καλούμαστε να φέρουμε είναι μικρότερα,» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «τρεις τρόποι αντιμετώπισης είναι τα κοινοτικά κονδύλια, η εξόφληση των μισού αποθέματος των ληξιπρόθεσμων προς την πραγματική οικονομία ως τα τέλη του 2015 και με την ρύθμιση του χρέους».

Και κατέληξε ο κ. Χουλιαράκης: «Ο τρίτος άξονας της μακροοικονομικής πολιτικής είναι η αναδιανομή του κόστους σταθεροποίησης υπέρ των ασθενέστερων. Περιουσιολόγιο, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και επαναξιολόγηση των δαπανών είναι τα όπλα».