Οι αυξημένες φοροελαφρύνσεις και οι αυξημένες κοινωνικές δαπάνες θα είναι πάνω από 3 δισ. ευρώ, μόνιμες, και όχι παροχές, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για το Μεσοπρόθεσμο. Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται αύριο. 

Ads

«Η επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% είναι εφικτή, όπως εφικτή είναι και η δημοσιονομική επέκταση της οικονομίας. Και είναι ακριβώς αυτή η δημοσιονομική επέκταση που σηματοδοτεί το τέλος μιας μεγάλης περιόδου παρατεταμένης λιτότητας» σημείωσε ο αν. υπουργός Οικονομικών.

Ως εκ τούτου, είπε πως θα περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να χαιρετίσει τις μόνιμες μειώσεις φόρων, που προαναγγέλλει το Μεσοπρόθεσμο, καθώς έως το 2022 οι μειώσεις φόρων είναι 2,3 δισ ευρώ.

Ο Γ. Χουλιαράκης υπερασπίστηκε το μεσοπρόθεσμο από «τέσσερις παρανοήσεις», όπως είπε. Αναφερόμενος στις φοροελαφρύνσεις τόνισε ότι «δεν πρόκειται για παροχές. Είναι μέτρα μόνιμα, που αθροιστικά έως το 2022 σωρεύονται στα 3,6 δισ. Τα 2,3 δισ. είναι μειώσεις φόρων και το 1,3 δισ. είναι αυξήσεις δαπανών για μείωση φτώχειας, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και πολιτικές μείωσης ανεργίας». Το κρίσιμο για τον αναπληρωτή υπουργό είναι ότι «για πρώτη φορά από το 2010 η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών παρέχει δυνατότητα οικονομικής επέκτασης» και ότι τώρα «η κυβέρνηση μπορεί να ακολουθήσει με ασφάλεια επεκτατική πολιτική χωρίς να κινδυνεύσει η δημοσιονομική αξιοπιστία».

Ads

Ακόμη ο Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι «η κατάργηση των προσωπικών διαφορών το 2019 και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 εξισορροπούνται ένα προς ένα από ισόποση δέσμη επεκτατικών μέτρων». Όσον αφορά τον στόχο του πλεονάσματος του 3,5%, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας υπενθύμισε ότι «είναι μικρότερο του 4,5% για πολλά έτη που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο της Ν.Δ.» και εκτίμησε ότι «με την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής η οικονομική ανάκαμψη επιτρέπει την τήρηση του 3,5% και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».

«Η δημοσιονομική πολιτική διαμορφώνεται όχι στο κενό αλλά μέσα στο υφιστάμενο πλαίσιο, που ήταν ο αποκλεισμός της χώρας από τις αγορές, από τη διαπραγμάτευση για το χρέος με άλλες 18 χώρες και 4 θεσμούς», τόνισε ο Γ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε: «Είναι άδικο, είναι μια διαγενεακή ανισότητα, την οποία όμως κληρονομήσαμε».

«Σε δύο μήνες βγαίνουμε οριστικά και καθαρά από την επιτροπεία. Χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Χωρίς νέες αιρέσεις. Χωρίς επιτροπεία. Δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα ή αξιολογήσεις», τόνισε η Εφη Αχτσιόγλου, δίνοντας έμφαση στις θετικές εξελίξεις στα μέτωπα της εργασίας. «Δεσμευτήκαμε για να βάλουμε τέλος στον φαύλο κύκλο των Μνημονίων, και αυτό τηρούμε», είπε με τη σειρά της η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για «το τελευταίο νομοσχέδιο που συζητείται σε συνθήκες Μνημονίων». Υπογράμμισε ακόμη ορισμένα από τα δεδομένα για την εργασία, όπως το ρεκόρ στις νέες προσλήψεις, που έφτασαν τις 260.000 στο πρώτο τετράμηνο του 2018, όπου οι 7 στις 10 νέες προσλήψεις είναι πλήρους απασχόλησης, η ανεργία μειώθηκε κατά 6 μονάδες από το 2015, τον Αύγουστο επανέρχεται το οργανωμένο σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων.