Ικανοποιημένο δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επιστολή του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά. Νωρίτερα, ο πρωθυπυργός Λουκάς Παπαδήμος εκτίμησε ως θετική την υποδοχή της επιστολής Σαμαρά από το Eurogroup, εκφράζοντας και ο ίδιος την ικανοποίησή του για το περιεχόμενό της. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λουκάς Παπαδήμος ανέφερε σημερινό στο υπουργικό συμβούλιο ότι το θέμα των δεσμεύσεων των πολιτικών αρχηγών φαίνεται ότι θα λυθεί με την αποστολή χωριστών επιστολών.

Ads

 
Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΔΝΤ επισημαίνει: «Καλωσορίζουμε το ότι η Νέα Δημοκρατία εξέφρασε την υποστήριξή της για τους βασικούς αντικειμενικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα ύψους 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας και το Ταμείο».
 
Το ΔΝΤ εκφράζει επίσης ικανοποίηση ότι η ΝΔ «δεσμεύτηκε να διαβεβαιώσει ότι όποιες αλλαγές στις πολιτικές ενδέχεται να προτείνει, θα είναι συνεπείς με το βασικό πλαίσιο αυτού του προγράμματος».
 
Η έκθεση του εκπροσώπου του ΔΝΤ στην τρόικα, Πολ Τόμσεν, θα παραδοθεί στο Ταμείο μέχρι την Δευτέρα και τις αμέσως ημέρες αναμένεται να αρχίσει η χρονοβόρα διαδικασία της έγκρισης και εκταμίευσης της έκτης δόσης.

Νωρίτερα σήμερα, υπουργική πηγή που επικαλείται το πρακτορείo Reuters, δήλωσε πως ο Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε – στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου – ικανοποιητικό το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο κ. Σαμαράς και ανέφερε πως η πρώτη αντίδραση στο εξωτερικό είναι θετική.
 
Η αξιολόγησή της πάντως θα γίνει την προσεχή Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup και σύμφωνα με την εκτίμηση του πρωθυπουργού, η υποδοχή της από τους Ευρωπαίους εταίρους θα είναι θετική και δεν θα υπάρξουν προβλήματα.
 
Την προσεχή Τετάρτη εξάλλου θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή, που συγκροτήθηκε με απόφαση του κ. Παπαδήμου και στην οποία θα μετέχουν όλοι οι υπουργοί.
 
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, γνωστοποίησε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι συζητήσεις με την τρόικα για το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα αρχίσουν στις 12 Δεκεμβρίου.
 
Όπως επίσης εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, όλα τα σημαντικά θέματα, όπως η ψήφιση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου, η δανειακή σύμβαση και το PSI, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Σοβαρότητα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ζητά ο Καρατζαφέρης
 
Στο μεταξύ, τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο θα επισκεφθεί αύριο στις 12:00 το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΛαΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η ενημέρωση του κ. Καρατζαφέρη για τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.

Ads

Σήμερα αργά το απόγευμα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ προήδρευσε σε συνεδρίαση της Γραμματείας Ιδεολογικού του κόμματος. Ο κ. Καρατζαφέρης έθεσε το κόμμα σε εγρήγορση, ενώ σε δήλωσή του αργότερα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση έγινε για να αποτυπωθεί με σαφήνεια το κλίμα όπως αυτό διαμορφώνεται, τονίζοντας ότι έχει θέσει το κόμμα σε επαγρύπνηση.

Ο πρόεδρος του ΛαΟΣ κάλεσε τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση «να δείξουν σοβαρότητα» και να μην παραμείνουν στις αγκυλώσεις του χθες, όπως είπε. Υποστήριξε ότι η πρόκληση του σήμερα για ένα διαφορετικό αύριο, περνά μέσα από την αναγνώριση λαθών, αλλά και την προσπάθεια για διαρθρωτικές αλλαγές «που ήταν ναρκοθετημένες και ναρκωμένες».