Έχοντας ακούσει από τα πλέον αρμόδια χείλη ότι η νέα πρότυπη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο θα είναι έτοιμη τον Σεπτέμβρη του 2021, οι 7.400 άνθρωποι που βρίσκονται τώρα στον πρόχειρο καταυλισμό του πεδίου βολής στο Καρά Τεπέ της Λέσβου καθώς και όσοι εν τω μεταξύ φτάσουν ζωντανοί στο νησί, καλούνται να περάσουν τον χειμώνα δίπλα στη θάλασσα, χωρίς βασικές υποδομές. O πρώην δήμαρχος Μυτιλήνης και μέλος του συλλόγου «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» Στρατής Πάλλης δίνει στο tvxs.gr την εικόνα.

Ads

«Δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό, δεν υπάρχει ζεστό νερό, η ηλεκτροδότηση είναι προβληματική γιατί συχνά πέφτει η τάση», περιγράφει την κατάσταση ο κ. Πάλλης. Δεν υπάρχουν ντους, υπάρχει μόνο μια δεξαμενή που γεμίζεται με νερό και μέσω ενός πρόχειρου δικτύου φτάνει σε κάποια σημεία. Ευτυχώς, μαζί με το γεύμα, κάθε διαμένων παίρνει και τέσσερα μεγάλα μπουκάλια νερό, όπως μας πληροφόρησε ο κ. Πάλλης.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι καιρικές συνθήκες. Έως τώρα ο καιρός είναι ήπιος, όμως «όταν φυσάει άνεμος με πολλά μποφόρ, οι σκηνές φουσκώνουν σαν μπαλόνια και ο μισός καταυλισμός λούζεται από την αλισάχνη, τα σταγονίδια αλμυρού νερού που φέρνει ο αέρας από τη θάλασσα». Εν όψει του χειμώνα που ξεκινά, έχουν υπάρξει κάποιες πρωτοβουλίες για ηλεκτρικά σώματα θέρμανσης που ίσως μοιραστούν αυτές τις ημέρες.

Εξαιτίας των μέτρων για την προστασία από τον κορονοϊό, δεν επιτρέπεται η είσοδος στον καταυλισμό σε ανθρώπους των ΜΚΟ και άλλων συλλογικοτήτων, όπως η «Συνύπαρξη». Ο εφοδιασμός των διαμενόντων με χειμωνιάτικα είδη ένδυσης και υπόδησης γίνεται με τη βοήθεια εθελοντών μεταναστών.

Ads

«Εφοδιάζουμε σε εβδομαδιαία βάση όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε με ρούχα, κουβέρτες, υπνόσακους αλλά και συμπληρωματική διατροφή όπως φρούτα, λαχανικά και μπισκότα. Το φαγητό που τους χορηγείται το ξαναμαγειρεύουν στις περισσότερες περιπτώσεις προσθέτοντας υλικά για να το κάνουν πιο «εύληπτο»», εξηγεί ο κ. Πάλλης.

Συνέπεια επίσης της πανδημίας είναι το «πάγωμα» κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός της δομής. Πριν την καραντίνα, πολλές ΜΚΟ οργάνωναν μαθήματα γλωσσών, μαθηματικών, χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών. Τώρα τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει. «Υπάρχουν 2.500 παιδιά αυτή τη στιγμή μέσα στον καταυλισμό, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν δει μάθημα από το καλοκαίρι», λέει ο πρώην δήμαρχος.

Να μεταφέρονται οι άνθρωποι στην ενδοχώρα

Η «Συνύπαρξη» και άλλες συλλογικότητες θεωρούν ότι η κατασκευή του νέου ΚΥΤ που επιβεβαιώθηκε χτες Πέμπτη από τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και την αρμόδια για θέματα μετανάστευσης Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, δεν είναι λύση.

«Η επιλογή του πεδίου βολής του Καρά Τεπέ ήταν σωστή ως χώρος επείγουσας στέγασης των ανθρώπων μετά την καταστροφή της Μόριας αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έπρεπε να μείνουν εκεί όλο το χειμώνα. Δυστυχώς πολύ μικρός αριθμός έχει μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Τηρώντας μέτρα προστασίας από την πανδημία και κάνοντας τεστ, η μεταφορά θα μπορούσε να συνεχίζεται ακόμα και τώρα», υποστηρίζει ο κ. Πάλλης που θεωρεί ότι στα νησιά θα έπρεπε να γίνεται μόνο η ταυτοποίηση των αφιχθέντων και όχι η αναμονή τους για το διάστημα που διενεργείται η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. «Όσο για τις νέες αφίξεις, το παλιό κέντρο του Δήμου στο Καρά Τεπέ, με δυναμικότητα 1.400 θέσεων είναι αρκετό».

Οι άνθρωποι κρατούν το ηθικό τους ψηλά

Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, ο κ. Πάλλης μεταφέρει πως το ηθικό των περισσότερων ανθρώπων εντός της δομής είναι υψηλό. Τουλάχιστον υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μάλιστα πριν λίγες ημέρες έγινε και ένας τοκετός μέσα στον καταυλισμό.