Μπορεί η χώρα να μετράει δεκάδες καταγεγραμμένους θανάτους και πολλά κρούσματα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, όμως η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει εφαρμόσει καν τα προφανή. Ο λόγος για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη Ασθενειών (ECDC) για ύπαρξη ειδικών Επιτροπών Αποτροπής Μολύνσεων και Ελέγχου (Infection Prevention and Control Committees, IPC) σε κάθε δομή παροχής μακροχρόνιας φροντίδας. Τί κάνουν αυτές οι επιτροπές; Μα φυσικά ελέγχουν για την καλή τήρηση των πρωτοκόλλων και είναι οι πρώτες που οφείλουν να επικοινωνήσουν με τις κατά τόπους αρχές σε περίπτωση που αντιληφθούν ύποπτα συμπτώματα σε άτομα που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης τους.
 
Η σύσταση έχει γίνει από το Μάιο και συμπεριλαμβάνεται στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη Ασθενειών (ECDC) με τον τίτλο «Παρακολούθηση του Covid-19 σε δομή παροχής μακροχρόνιας φροντίδας στην ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» (“Surveillance of Covid-19 at long-term care facilities in the EU/EEA”), με ημερομηνία 19 Μαΐου 2020.
 
Στην επικαιροποιημένη έκθεση του Οκτωβρίου, το ECDC ορίζει με μεγαλύτερη σαφήνεια τις αρμοδιότητες των επιτροπών αυτών ενώ αφήνει περιθώριο και για ύπαρξη απλού υπευθύνου, αν δεν είναι δυνατή η σύσταση και η συντήρηση επιτροπής. Συγκεκριμένα στη σελίδα 11 αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «κάθε δομή παροχής μακροχρόνιας φροντίδας θα πρέπει να έχει ένα μέλος του προσωπικού υπεύθυνο για την “Αποτροπή Μολύνσεων και τον Έλεγχο [εφαρμογής των πρωτοκόλλων]”, όπως και για την εκπαίδευση πάνω στα θέματα αυτά», ενώ τονίζεται ότι η εκπαίδευση πάνω στην «αποτροπή μολύνσεων και τον έλεγχο θα πρέπει να εξασφαλίζεται για όλα τα μέλη του προσωπικού». Στη συνέχεια «ο υπεύθυνος αλλά και όλο το προσωπικό πρέπει να φροντίζουν για την καλή εφαρμογή των πρωτοκόλλων από τους διαμένοντες αλλά και τους επισκέπτες της δομής».
 
Σε συνθήκες πανδημίας στις οποίες οι ηλικιωμένοι είναι η πλέον ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, η κρισιμότητα τέτοιων επιτροπών ή έστω καλά εκπαιδευμένων υπευθύνων θα μπορούσε πραγματικά να σώζει ζωές σε καθημερινή σχεδόν βάση.
 
Είναι αλήθεια πως στις εκθέσεις του ECDC, ενώ είναι σαφής η σύσταση για δημιουργία επιτροπών «αποτροπής μολύνσεων και ελέγχου», δεν διευκρινίζεται αν αυτές οι επιτροπές θα δημιουργούνται και θα συντηρούνται με ευθύνη και δαπάνη των κρατών ή των ίδιων των δομών φιλοξενίας και φροντίδας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των δομών φροντίδας ηλικιωμένων είναι ιδιωτικές, η λογική λέει πως ειδικά στη συνθήκη της πανδημίας η Πολιτεία θα όφειλε να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των δομών προκειμένου να προχωρήσει γρήγορα η εκπαίδευση των υπευθύνων πάνω στα πρωτόκολλα και να οριστεί τρόπος λειτουργίας του συστήματος.
 
Το Tvxs.gr προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ για να διαπιστώσει εάν όλους αυτούς τους μήνες έχουν δημιουργηθεί επιτροπές «Αποτροπής Μολύνσεων και Ελέγχου» στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές, δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.
 
Πρόεδρος ΠΕΜΦΗ: Δεν υπάρχουν επιτροπές…
 
Απευθυνθήκαμε σχετικά με το θέμα στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων φροντίδας Ηλικιωμένων (Π.Ε.Μ.Φ.Η), Στέλιο Προσαλίκα: «Όχι δεν υπάρχουν επιτροπές, την ευθύνη για την τήρηση των πρωτοκόλλων την έχουν οι επικεφαλής των δομών» ήταν η απάντηση του κου. Προσαλίκα.