Χωρίς την ΑΔΕΔΥ και τα κόμματα της Αριστεράς συνεδρίασε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Ρέππα, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, φορέων του Δημοσίου και του επιστημονικού κόσμου και των ανεξάρτητων αρχών (ΑΣΕΠ και Συνήγορος του Πολίτη).

Ads

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Δημήτηρης Ρέππας χαρακτήρισε «μεταρρυθμιστική και δημιουργική έκρηξη στο ελληνικό κράτος» τις ριζοσπαστικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, τονίζοντας ότι «αυτή την κοινή διαπίστωση θέλουμε να την καταστήσουμε και συγκροτημένη πολιτική για τη διοικητική μεταρρύθμιση». Πρόσθεσε δε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση συγκαλούμε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και εμπειρογνωμόνων».
 
Τόνισε ότι «συνδυάζουμε τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα περιορίζοντας τη σπατάλη, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά αφενός και από την άλλη διαμορφώνοντας νέες υπηρεσίες, καλύτερη κατανομή προσωπικού και νέες συνθήκες για μια διοίκηση που υπηρετεί τον πολίτη και αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και προόδου στην κοινωνία μας».
 
Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Task Force, έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία, η οποία έχει την αρμοδιότητα του τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης, σημείωσε ότι «έχουμε από κοινού εκπονήσει οδικό χάρτη, με συγκεκριμένους στόχους, τις αντίστοιχες δράσεις για την επίτευξή τους καθώς και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι» και συμπλήρωσε ότι «ταυτοχρόνως ολοκληρώνουμε την κατάρτιση νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, για τον τρόπο με τον οποίο δηλαδή οργανώνονται και λειτουργούν παρέχοντας υπηρεσίες στους πολίτες, τα υπουργεία».
 
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι το κόμμα του ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και πως ο κ. Ρέππας ανταποκρίθηκε αμέσως, τόνισε τη βούληση για ένα σχέδιο που θα έχει ως στόχο την ανάπτυξη, βασικό εργαλείο της οποίας πρέπει να είναι η δημόσια διοίκηση, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και πως πρέπει να σταματήσει η απαξίωσή τους και η αβεβαιότητα στην οποία βρίσκονται.
 
Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Άγγελος Κολοκοτρώνης, χαρακτήρισε σημαντική τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραδέχθηκε ότι ο δημόσιος τομέας δεν λειτουργεί με εύρυθμο τρόπο και ότι αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κομματικοποίησή της και τις πολιτικές ηγεσίες.
 
Σημειώνεται ότι ο κ. Ρέππας σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, είπε ότι ο πρωθυπουργός εντός των επόμενων ημερών, μπορεί και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, θα κάνει την επίσημη δήλωση για την εκκίνηση του σχεδίου για το επιτελικό κράτος και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία.
 
Απούσα η ΑΔΕΔΥ

 
Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ, με δελτίο Τύπου, αναφέρει ότι «τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και υλοποιούνται στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής είτε από την προηγούμενη κυβέρνηση είτε από τη σημερινή συγκυβέρνηση οδηγούν στην υποβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους σε απολύσεις μόνιμων δημόσιων υπαλλήλων και τελικά στη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών».
 
Επίσης, επισημαίνει ότι «η μείωση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 150.000 εργαζόμενους μέχρι το 2015, ο περιορισμός των οργανικών μονάδων κατά 30% θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και θα έχει δραματικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους στο Δημόσιο».
 
Τέλος, κάνει λόγο για «έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου» και για «ένα διαμορφωμένο πλαίσιο που αποσκοπεί, απλώς και μόνο στη νομιμοποίηση αποφάσεων και προώθηση μηχανισμών με τελικό και μοναδικό στόχο τις απολύσεις εργαζομένων» και ως εκ τούτου καθιστά αδύνατη τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στη σημερινή διαδικασία.