Χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο και κυρίως υποστηρικτής της θέσης πως «τα κύρια αίτια της ανεργίας είναι η έλλειψη δεξιοτήτων των ανέργων» είναι ο νέος διοικητής του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Σπυρίδων Πρωτοψάλτης, όπως εμφανίστηκε στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Δημόσιων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Ads

Ο Σπ. Πρωτοψάλτης, που αργότερα υποστήριξε ότι εργάστηκε σε μία «δεξαμενή σκέψης» στο Ντένβερ ως αναλυτής (διεξήγαγε έρευνα σε θέματα αγοράς εργασίας και πρόσβασης στη μεταλυκειακή εκπαίδευση για ευπαθείς κοινωνικά ομάδες), εντόπισε ως μεγαλύτερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ανεργίας «τη διαχρονικά ελλειμματική διασύνδεση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας».

Έφη Αχτσιόγλου: «Οι άνεργοι φταίνε» είναι η αντίληψη του νέου διοικητή

«Το πρόσωπο που επέλεξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. για διοικητή του ΟΑΕΔ, που σημειωτέον δεν έχει αναγνωρισμένο πτυχίο, εμφανίστηκε σήμερα στη Βουλή να αγνοεί βασικά δεδομένα της ελληνικής αγοράς εργασίας, αλλά και να διακατέχεται από μια εντελώς στρεβλή αντίληψη για τις αιτίες της ανεργίας στη χώρα μας» σημείωσε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου προσθέτοντας:

Ads

«Κατά τον κ. Πρωτοψάλτη, η κύρια αιτία της ανεργίας στην Ελλάδα είναι η έλλειψη δεξιοτήτων και κατάρτισης των ανέργων. Ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ ίσως αγνοεί το πρόβλημα του brain drain, σε κάθε περίπτωση υποτιμά τις ικανότητες των νέων πτυχιούχων, αλλά και τις συνέπειες της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης και των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας. Το βέβαιο είναι ότι η επιμονή του νέου διοικητή στα ζητήματα κατάρτισης αποκαλύπτει την επιδίωξη της κυβέρνησης για διοχέτευση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιώτες παρόχους αμφίβολης κατάρτισης. Όμως, η μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό κατανομής κονδυλίων σε ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης δεν συνιστά πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας».

Σύμφωνα με την Έφη Αχτσιόγλου, εξίσου ανησυχητική υπήρξε η διφορούμενη απάντηση του υπουργού Εργασίας για τη συνέχιση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και το μέλλον των 30.000 εργαζομένων σε αυτά. Όσον αφορά την προσπάθεια του κ. Βρούτση, κατά την ίδια διαδικασία, «να υποβαθμίσει τη σημασία της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 11% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να χρήσει εαυτόν προστάτη των εργαζομένων, υπήρξε μάλλον φαιδρή. Λίγη αυτοσυγκράτηση από τον υπουργό που κατέχει το ρεκόρ ανεργίας (28%!) και η νέα του θητεία στιγματίστηκε από την εν κρυπτώ κατάργηση θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων δεν θα έβλαπτε» κατέληξε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ.