Δίχως να προηγηθεί ανοιχτή προκήρυξη που να δίνει τη δυνατότητα σε στελέχη της αγοράς να καταθέσουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του ΔΣ της ΕΡΤ και πριν ακόμη γίνουν αποδεκτές οι παραιτήσεις του προέδρου της ΕΡΤ Χρήστου Λεοντή, του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Δρόσου και του αναπληρωτή διευθύνοντος Λευτέρη Αρβανίτη, η κυβέρνηση επέλεξε να ανακοινώσει τους εκλεκτούς της για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.
Με ένα λιτό δελτίο τύπου ανακοινώθηκε ότι η κυβέρνηση προτείνει ως υποψηφίους για τις δύο κορυφαίες θέσεις της ΕΡΤ τον Κωνσταντίνο Ζούλα ως πρόεδρο και τον Γιώργο Γαμπρίτσο ως διευθύνοντα σύμβουλο, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών. Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι θέσεις δεν καλύπτονται έστω και τυπικά μέσω ανοιχτής προκήρυξης, αλλά προωθείται μια κλειστή διαδικασία. Παράλληλα δημιουργείται μείζον ζήτημα ηθικής τάξης, καθώς οι παραιτήσεις των κυρίων Λεοντή, Δρόσου και Αρβανίτη δεν έχουν γίνει τυπικά, αλλά και ουσιαστικά μέχρι σήμερα αποδεκτές.
Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Γιάννης Δρόσος τις ημέρες αυτές ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Πέτσα για το σύνολο των ζητημάτων της ΕΡΤ, ενώ κατόπιν παράκλησης του κ.Πέτσα είχε αναλάβει και τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ποδοσφαιρικών ομάδων και βρίσκονται στην κορυφή της αντζέντας της δημόσιας τηλεόρασης. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στο ραδιομέγαρο τόνιζαν στο tvxs.gr ότι μόνο τυχαίος δεν είναι ο χρόνος ανακοίνωσης των ονομάτων, καθώς ο Δρόσος πίεζε ασφυκτικά πολιτική ηγεσία και ποδοσφαιρικές ομάδες για ένα νέο deal σχετικά με τα ποδοσφαιρικά δικαιώματα που θα θέτει στο επίκεντρο, το συμφέρον της ΕΡΤ και όχι τις ανάγκες των ΠΑΕ ή τα συμφέροντα άλλων τηλεοπτικών σταθμών. Πρακτικά με την ανακοίνωση των νέων επικεφαλής της ΕΡΤ η παραίτηση Δρόσου γίνεται de facto αποδεκτή, παραμένοντας όμως βασικός «παίχτης» της υπόθεσης, καθώς διατηρεί καλές επαφές με τον «ποδοσφαιρικό κόσμο».
Εντύπωση προκαλεί ότι ενώ προφανώς είχε αποφασιστεί ο κ.Ζούλας να «ανέβει» στην Αγία Παρασκευή, δεν ανέλαβε ουσιαστικό ρόλο στο κομμάτι των διαπραγματεύσεων με τις ΠΑΕ και απείχε από τις σχετικές συσκέψεις. Η μοναδική ίσως φορά που μετά τις εκλογές ο κ. Ζούλας ασχολήθηκε με τη δημόσια τηλεόραση ήταν το πρωί της Δευτέρας 8 Ιουλίου, όταν και ζήτησε -με πλήρως αντιθεσμικό τρόπο- από τη διοίκηση της ΕΡΤ να ξηλώσει τον διευθυντή ενημέρωσης Γιάννη Σμυρλάκη και να τοποθετηθούν επικεφαλής του ενημερωτικού τομέα οι κύριοι Τρουπής και Καφαράκης.Τελικά οι εκλεκτοί του ανυπόμονου κυρίου Ζούλα μέχρι και σήμερα περιφέρονται ως κομισάριοι στις συσκέψεις των δημοσιογράφων, μετά την προφανή άρνηση της διοίκησης να προχωρήσει σε ένα τέτοιο θεσμικό ατόπημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ζούλας δεν επιθυμούσε την ανάληψη κάποιας θέσης στο ΔΣ της ΕΡΤ, αλλά την παραμονή του στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Μετά τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης και όταν έγινε αντιληπτό πως τον πρώτο λόγο στο Μαξίμου έχουν οι κύριοι Μητρόπουλος και Βλαστάρης, ο κ. Ζούλας ζήτησε αρχικά τη θέση τους διευθυντή του ΑΠΕ και τελικά βρέθηκε η λύση της προεδρίας της ΕΡΤ. Θέση που είχε συμβολικό και μόνο χαρακτήρα επί προεδρίας Λεοντή και προφανώς έπρεπε να συγχωνευτεί με αυτή του διευθύνοντος συμβούλου, αν δεν προέκυπτε η ανάγκη διαρχίας.
Την ανακοίνωση των ονομάτων του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, συνόδευε και ένα εκτενές non paper της κυβέρνησης στο οποίο σκιαγραφεί τις πρώτες κινήσεις που θα γίνουν στη δημόσια τηλεόραση. Έτσι παρά τις εγγυήσεις Πέτσα ότι δεν θα κλέισει κανένα κανάλι, τονίζεται η έλλειψη ρόλου και ταυτότητας της ΕΡΤ-2, η αδυναμία πρόσληψης υψιλόμισθων στελεχών της αγοράς και η ανάγκη ανανέωσης του προσωπικού. Ίσως βέβαια γίνουμε σοφότεροι σχετικά με τις προθέσεις της νέας διοίκησης από την παρουσία τους στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής .
Πλέον αναμένονται οι ανακοινώσεις και για τις υπόλοιπες θέσεις του ΔΣ της ΕΡΤ, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Λευτέρη Αρβάνιτη να έχει υποβάλει την παραίτηση του στον κ.Πέτσα και τα υπόλοιπα τρία μέλη του ΔΣ, Κατερίνα Τσατσαρώνη, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Τέλη Μεταξά (εκπρόσωπος εργαζομένων) να έχουν υποβάλει τα διαπιστευτήρια τους στον αρμόδιο υπουργό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >