Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα την κόντρα τους με το υπουργείο Μεταφορών φαίνεται πως είναι οι εργαζόμενοι στο μετρό, που προχωρούν και σήμερα, Τετάρτη – για 7η συνεχή ημέρα – σε νέα 24ωρη απεργία. Η διοίκηση του μετρό προσέφυγε εκ νέου στη δικαιοσύνη το πρωί της Τρίτης κατά της χθεσινής απεργίας και, όπως ανακοίνωσε, κρίθηκε παράνομη, ενώ η εισαγγελία ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με τις καταγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης περί «αδειούχων» απεργών.

Ads

Ειδικότερα, δύο σωματεία εργαζομένων του μετρό (ΣΕΛΜΑ και ΣΗΑΜ) προκήρυξαν νέα 24ωρη απεργία για σήμερα, Τετάρτη, διαμαρτυρόμενα «για την υποβάθμιση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ και του συγκοινωνιακού της έργου». Τα δύο σωματεία σημειώνουν πως έχουν υποστεί μείωση προσωπικού, με μετατάξεις και απολύσεις, μειώσεις στους μισθούς, οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση.
 
Απευθυνόμενοι στο γενικό γραμματέα Μεταφορών και στον πρόεδρο της ΣΤΑΣΥ, προσθέτουν: «Τώρα καταργείτε και τα τελευταία κεκτημένα μας (δικαίωμα στην απεργία – Σ.Σ.Ε. ). Δεν σας ενδιαφέρει εάν ασθενούν και νοσηλεύονται τρεις συνάδελφοι μας με πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, απόρροια της πολιτικής που ακολουθείτε και των αντεργατικών ενεργειών σας. Έχετε μεθοδεύσει ένα πόλεμο λάσπης διοχετεύοντας ψευδή στοιχεία στα Μ.Μ.Ε., προσπαθώντας να υπονομεύσετε τον δίκαιο αγώνα μας.
 
Σας ζητάμε:

  • Να κοινοποιήσετε τα εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας ΟΛΩΝ των εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.
  • Εφαρμόστε επιτέλους το νόμο ενοποίησης ΜΕΤΡΟ – ΗΣΑΠ – ΤΡΑΜ και μην απαξιώνετε την απορροφούσα εταιρεία Α.Μ.Ε.Λ. Α.Ε».

 
Υπενθυμίζεται πως σήμερα θα πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις και σε άλλα μέσα: Στάση εργασίας σε ΗΣΑΠ και τραμ από τις 12:00 έως τις 16:00, ενώ τα λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν κανονικά.

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κοινή τους σύσκεψη, αποφασίσαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων με στάσεις εργασίας την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, καθώς και 24ωρη απεργία την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου.

Ads

ΣΤΑΣΥ: Θα εφαρμοστεί ο νόμος

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στην απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, παρά το ότι η ΣΤΑΣΥ προσέφυγε εκ νέου στο δικαστήριο για τις σημερινές κινητοποιήσεις και όπως ανακοίνωσε κρίθηκαν παράνομες. «Εχοντας εξαντλήσει τις διαδικασίες διαλόγου και τα ένδικα μέσα με τα οποία η δικαιοσύνη κατά συρροή κήρυξε τις κινητοποιήσεις παράνομες, η εταιρία δεν θα παραμείνει απαθής απέναντι στην ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού και τη συνεχιζόμενη παρανομία και θα προχωρήσει στην απόλυτη εφαρμογή του συνόλου των συνεπειών του νόμου» διαμηνύει η εταιρεία και καλεί τους εργαζόμενους «να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους και να γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εφαρμοστεί ο νόμος».
 
Αιχμές ΠΑΣΟΚ για τους χειρισμούς στην απεργία
 
Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ καλεί τα σωματεία των εργαζομένων «να σκεφτούν τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεών τους στο σύνολο των εργαζομένων». Την ίδια ώρα όμως αφήνει αιχμές για τον όλο χειρισμό του ζητήματος, λέγοντας: «Είχαμε επισημάνει στην κυβέρνηση τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την εφαρμογή του σχετικού νόμου, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Δυστυχώς, οι προτάσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές».

«Δεν είμαστε υπέρ της επίταξης ή ακραίων επιλογών, μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
 
Η κυβέρνηση διά του αρμοδίου υπουργού Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη κατήγγειλε ως «ανέξοδες και εκτός νομιμότητας» τις απεργίες στις σταθερές συγκοινωνίες, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των απεργών.
 
Παρέμβαση στο θέμα υπήρξε και από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Μιλώντας στον Αθήνα 9,84, σημείωσε: «Για κάθε συνδικαλιστικό φορέα, όποιος και αν είναι αυτός, πρέπει να συντρέχουν τρία στοιχεία: Πρώτον, η σημαντικότητα του αιτήματος, ο χρόνος επέκτασης της απεργιακής κινητοποίησης και οι συνέπειες σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Εξ ορισμού, κάθε απεργία ή κάθε αποχή, έχει ως αποτέλεσμα να πλήττονται, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, η κοινωνία, οι πολίτες και η λειτουργική σχέση με τις δραστηριότητες που αυτοί επιχειρούν. Αυτό είναι δεδομένο. Εναπόκειται στους συνδικαλιστές να μετράνε αν αυτό που επιδιώκεται είναι τόσο σημαντικό».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι πρέπει σαν μια γροθιά να απαντήσουν στην επιχείρηση διάσπασής τους και με ανυποχώρητο και συνεπή αγώνα να αποκρούσουν την ενιαία επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους».

ΓΣΕΕ: Συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα στην απεργία
 
Για προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς κάνει λόγο στο μεταξύ σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «H ΓΣΕΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς με στόχο τη διασφάλιση  του θεσμού των ΣΣΕ και των θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία έχουν  βάναυσα καταπατηθεί όπως βέβαια και όλων των εργαζομένων», αναφέρει η Συνομοσπονδία, σημειώνοντας ότι «παράνομη και καταχρηστική είναι η πολιτική και δικαστική ασυλία των φοροφυγάδων, των φοροκλεπτών και όλων εκείνων που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο».