Το πρωί της Πέμπτης συνεδριαζει για τελευταία φορά η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ads

Το μόνο σίγουρο, πλέον, είναι ότι δεν θα υπάρξει κοινό πόρισμα των κόμματων, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία διαφοροποιήθηκε πλήρως από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Στο κείμενο που διέρρευσε η Ν.Δ. την περασμένη Δευτέρα, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων πως οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης κατέρρευσαν «σαν χάρτινος πύργος» και πως η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε αμέσως σε πολιτικό επίπεδο αναφορικά με την υπόθεση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Από την πλευρά τους, τα άλλα κόμματα απέρριψαν στα πορίσματά τους το κυβερνητικό αφήγημα, έχοντας ως κοινή συνισταμένη τις καταγγελίες για προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου και απόκρυψης της αλήθειας από την κυβερνητική πλειοψηφία. Όπως ανέφερε το ΠΑΣΟΚ, «η στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας στην Εξεταστική Επιτροπή διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στο οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο συγκάλυψης του διερευνώμενου σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων. Η πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε όλους τους απαραίτητους μάρτυρες και το αποδεικτικό υλικό. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας έκαναν πολύ λίγα για την ανάδειξη της αλήθειας και πάρα πολλά για τη συγκάλυψη του σκανδάλου και τη συσκότιση της υπόθεσης».

Παράλληλα, η αντιπολίτευση ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, χωρίς να διστάσει να μιλά –όχι μόνο για πολιτικές, αλλά– ακόμα και για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες. Ενδεικτική είναι η αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης τόσο από την ελληνική Βουλή με όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης,  όσο και από την ποινική δικαιοσύνη η οποία πρέπει να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των πορισμάτων που οφείλει η εξεταστική επιτροπή να τους αποστείλει».

Ads

Σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής δεν θα παραστεί το ΜέΡΑ25, κάνοντας λόγο για «κακοστημένη θεατρική παράσταση», όπου θα ψηφιστεί το «εντελώς προβλέψιμο πόρισμα της δέσμιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως τη Δευτέρα το Μέγαρο Μαξίμου υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, σχετικά με την αρχική επιδίωξή του να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών η σχετική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής: μια ενέργεια που αναμενόταν πως θα προκαλούσε την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πιθανότατα έναν νέο κύκλο σύγκρουσης. Μετά τον σάλο που ακολούθησε,  η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να πει πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν θα είναι κλειστή.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έφτασε μέχρι τη γερμανική δημόσια τηλεόραση. Συγκεκριμένα, για «το σκάνδαλο ‘Watergate’ της Ελλάδας» κάνει λόγο στον τίτλο του, άρθρο της ιστοσελίδας του ARD, ενώ στην εισαγωγή του δημοσιεύματος της ανταποκρίτριας στην Αθήνα σημειώνονται τα εξής: «Ένας Έλληνας πολιτικός της αντιπολίτευσης και ένας δημοσιογράφος φέρεται να παρακολουθούνταν μέσω ενός λογισμικού κατασκοπείας. Η κυβέρνηση αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη ωστόσο υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας που πουλάει το λογισμικό».