Σε νέο αδιέξοδο φαίνεται πως οδηγείται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αναφορικά με την διαδικασία της απονομής των περίπου 300.000 εκκρεμών κύριων και επικουρικών συντάξεων.

Ads

Αυτό συμβαίνει καθώς σε φιάσκο εξελίχθηκε η διαδικασία πιστοποίησης των ιδιωτών λογιστών- φοροτεχνικών και δικηγόρων -στους οποίους ποντάρει ο Κωστής Χατζηδάκης για την διεκπεραίωση του ζητήματος- από τον ΕΦΚΑ, με τα τελικά αποτελέσματα να δείχνουν πως μόλις 179 από τους 1.200 αρχικά εγγεγραμμένους πέρασαν με επιτυχία τις σχετικές εξετάσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ αναφέρει ότι από τους 1.200 αρχικά εγγεγραμμένους στον πρώτο κύκλο εκπαίδευσης-πιστοποίησης:

  • 1.147 (96%) συμμετείχαν κανονικά στην εκπαίδευση, ενώ 53 δεν συμμετείχαν καθόλου.
  • 790 είχαν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στην εξέταση, 357 ζήτησαν εξαίρεση λόγω υποχρεώσεων και θα έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα.
  • Στις εξετάσεις συμμετείχαν τελικά 547, εκ των οποίων οι επιτυχόντες είναι 179.
  • Oι μισοί από τους επιτυχόντες σημείωσαν πολύ υψηλές βαθμολογίες άνω του 8/10.

Η εν λόγω αποτυχία σε συνδυασμό με την ουσιαστική κατάργηση του νόμου Βρούτση για ψηφιακή σύνταξη, την προβληματική “εφεύρεση” Τσακλόγλου-Χατζηδάκη για προκαταβολή σύνταξης, αλλά και την διαφαινόμενη απροθυμία  683 νέων επιστημόνων με εμπειρία στην απονομή συντάξεων που είχαν προσληφθεί στον ΕΦΚΑ, δείχνει να πηγαίνει ακόμα πιο πίσω την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Ads

Από την μεριά του πάντως ο Κωστής Χατζηδάκης ζητεί την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για νέο νομοσχέδιο που προωθεί εσπευσμένα για το ζήτημα των συντάξεων με την εισαγωγή «νέων μεθόδων μάνατζμεντ», όπως έχει ο ίδιος προαναγγείλει με συνέντευξή του στο ΑΠΕ.