Χωρίς επιτροπεία και άγνωστο για πόσο είναι από τις 23 Αυγούστου τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο εισαγγελέας ανηλίκων μένει χωρίς εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους, οι οποίοι διαπιστώνουν αν τηρείται ο νόμος σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών στα κέντρα υποδοχής αλλά και στις δομές φιλοξενίας.

Ads

Το ρεπορτάζ του tvxs.gr που ακολουθεί, περιγράφει πως ενώ τα κονδύλια για την επιτροπεία έχουν εισπραχτεί από την χώρα μας, τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα μένουν στον αέρα εξαιτίας της μη ανάληψης πρωτοβουλίας από την πλευρά της κυβέρνησης αλλά και του ανταγωνισμού κυβερνητικών στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Μεταναστευτικής πολιτικής, την ώρα που ένας νόμος του 2018, που θα μπορούσε να δώσει τέλος στο δράμα τους, παραμένει ανενεργός στο συρτάρι του υπουργού Κ. Χατζηδάκη.

Η λήξη ενός προγράμματος και οι επιπτώσεις στα παιδιά

Οι ανήλικοι πρόσφυγες, μένουν στον αέρα εξαιτίας της λήξης του προγράμματος επιτροπείας «Εκπροσώπησης ασυνόδευτων ανηλίκων» στις 23 Αυγούστου, η οποία είχε ανατεθεί στην ΜΚΟ «Μετάδραση». Ήταν ένα πρόγραμμα μεταβατικό μέχρι να εφαρμοστεί ο νόμος 4554 της Θεανώς Φώτιου, που προέβλεπε να περάσει η Επιτροπεία στα χέρια της πολιτείας.

Ads

Η ΜΚΟ, έστελνε εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων προσφύγων, οι οποίοι διαπίστωναν μιλώντας μαζί τους, αν σιτίζονται σωστά, αν έχουν κατάλληλη νομική εκπροσώπηση, ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη και αναφέρονταν στους εισαγγελείς ανηλίκων. 

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό έργο, γιατί δεν μπορεί η επιτροπεία να ασκείται από τις ίδιες τις δομές. Αυτό θα δημιουργούσε σύγκρουση συμφερόντων και  το παιδί δεν μπορεί να πει “δεν με μεταχειρίζονται καλά” σε άνθρωπο της ίδιας της δομής. Τα παιδιά μιλούν ανοιχτά για το αν τους συμπεριφέρονται καλά, αν έχουν τους κατάλληλους διερμηνείς, αν υπάρχει φροντίδα ή όχι, μόνο στους επιτρόπους. Έχουμε διαπιστώσει απίστευτα πράγματα. Έχει συμβεί ελλείψει διερμηνέων για παράδειγμα, να αποφασιστεί να σταλεί παιδί σε λάθος χώρα αντί σε εκείνη που βρίσκονται οι συγγενείς πρώτου βαθμού» λέει στο tvxs.gr εργαζόμενος στο πρόγραμμα.

Άλλη εργαζόμενη προσθέτει, πως με το πρόγραμμα, είχαν αρχίσει να επιλύονται, προβλήματα ανηλίκων αλλά με τη λήξη του προγράμματος οι διαδικασίες για τα περισσότερα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, έμειναν στη μέση. «Αισθάνομαι πολύ άσχημα που ένιωσαν πως έχουν αρχίσει να μπαίνουν σε μία σειρά τα θέματα τους και ξαφνικά, εξαφανιστήκαμε όλοι οι εκπρόσωποι τους. Ακόμα και τώρα να αποφασίσει να δράσει η πολιτεία, θα μείνουν μήνες χωρίς επιτροπεία».

Ένας νόμος στο συρτάρι του Κ. Χατζηδάκη

Η πολιτεία ούτε ανανέωσε την σύμβαση με την ΜΚΟ ώστε να συνεχιστεί η επιτροπεία, ούτε προκήρυξε διαγωνισμό έγκαιρα ώστε να αναλάβει άλλη ΜΚΟ το έργο της επιτροπείας, ούτε εφάρμοσε τον νόμο της Θ. Φωτίου του 2018, σύμφωνα με τον οποίο η πολιτεία αναλαμβάνει την επιτροπεία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Ο νόμος που είχε δεχτεί εύσημα από αξιωματούχους της ΕΕ και προβλέπει την πρόσληψη 200 επιτρόπων ανά την Ελλάδα που θα έχουν έκαστος 25 παιδιά υπό την επίβλεψή τους στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της πολιτικής για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες, δημιουργήθηκε επίσης  σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των παιδιών που είχε χρηματοδοτήσει η Unicef.

«Κατά τη γνώμη μου, η εφαρμογή του νόμου είναι η λύση. Γιατί η επιτροπεία πρέπει να είναι στα χέρια της πολιτείας, οι επίτροποι που αναφέρονται στον εισαγγελέα ανηλίκων πρέπει να ελέγχονται από το κράτος. Γιατί μεταξύ άλλων, υπάρχουν ΚΟ που έχουν δικές τους δομές και ελέγχουν και τις δικές τους δομές και άλλων οργανισμών. Μπορεί να κατηγορηθούν για μεροληψία» προσθέτει άλλος εργαζόμενος.

Ο νόμος παραμένει στα συρτάρια του υπουργού Κ. Χατζηδάκη, ο οποίος δεν τον εφαρμόζει αλλά ούτε τον τροποποιεί, όπως ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr  στελέχη από το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής που ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας που θα δημιουργήσει και γιατί θα εκτινάξει τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ο πόλεμος των υπουργείων. Ένα πινκ πονκ με θύματα τα προσφυγόπουλα

Η παιδική προστασία, αλλά και συγκεκριμένα η Επιτροπεία των ασυνόδευτων προσφύγων, είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα είναι χρεωμένα στην Δόμνα Μιχαηλίδου. Στο υπουργείο Εργασίας εντάσσεται και το Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Τον Δεκέμβριο του ’19 ωστόσο, ο  πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, είχε ορίσει την κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον κ. Απ. Δοξιάδη συντονιστές των εθνικών δράσεων για τους ασυνόδευτους ανηλίκους πρόσφυγες και προσφύγισσες.

«Στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν να εκπονήσουν οι δυο τους σχέδιο επαναπροώθησης των ασυνόδευτων σε τρίτες χώρες που θεωρούνταν ασφαλείς. Γι’αυτό και είχε περάσει ο νόμος Χρυσοχοϊδη που χώριζε τα ασυνόδευτα σε άνω και κάτω των 14 ετών ο οποίος είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ» λένε κυβερνητικές πηγές στο tvxs.gr.

«Τελικά όμως ούτε οι συμφωνίες με τα κράτη μέλη της ΕΕ για την απορρόφηση ανήλικων προσφύγων έγιναν, ούτε κανέναν Εθνικό Συντονισμό έκαναν ο Δοξιάδης και η Αγαπηδάκη. Δεν πέτυχαν τον στόχο να στείλουν τα ασυνόδευτα στην Ευρώπη και έχει κάνει επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά και η αντιπολίτευση» προσθέτουν. 

Τον Φεβρουάριο του 2020, η κ. Αγαπηδάκη αναβαθμίζεται σε Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, υπό τον κ. Μηταράκη στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής.

«Δεν θα μπορούσε να είναι για πολύ υπό τον πρωθυπουργό για πάντα, οπότε κατέληξαν πως έπρεπε να περάσει η κ. Αγαπηδάκη στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, όλοι καταλάβαμε τότε, ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα ανάμεσα στην κ. Αγαπηδάκη και την κ. Μιχαηλίδου γιατί το υπ. Εργασίας έχει στην ευθύνη του μεγάλο μέρος των προγραμμάτων για τους πρόσφυγες. Άρα ποιος θα χαράξει πολιτική για το θέμα των ασυνόδευτων προσφύγων; Κάποια κυβερνητικά στελέχη, ορθά έλεγα από τότε ότι η κ. Αγαπηδάκη έπρεπε να πάει στο Εργασίας» λένε κυβερνητικές πηγές στο tvxs.gr

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κ. Αγαπηδάκη, διεκδικεί να περάσουν στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής οι αρμοδιότητες του Ε.Κ.Κ.Α. (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης) «…το οποίο όμως παραμένει στα χέρια της κ. Μιχαηλίδου, χάρη στην αποφασιστικότητα της κ. Δεδούλη που δεν άφησε να τεμαχιστεί το Ε.Κ.Κ.Α στα δύο υπουργεία» λένε οι ίδιες πηγές.

Ποιος έχει την ευθύνη που τα προσφυγόπουλα έμειναν χωρίς εκπροσώπους στον εισαγγελέα ανηλίκων;

Τυπικά, την ευθύνη έχει το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη επιρρίπτουν ευθύνη και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, που «…δημιούργησε ένα μπάχαλο με τα πρόσωπα και τις συναρμοδιότητες» .

Πηγές του υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής, λένε στο tvxs.gr ότι το υπ. Εργασίας δεν ζητάει καν τη γνώμη τους για ζωτικά θέματα που αφορούν τα προσφυγόπουλα και πως ενδεχομένως στην συγκεκριμένη περίπτωση το υπουργείο να πρότεινε την παράταση του προγράμματος. «Γενικά το κλίμα δεν είναι καλό, η συναρμοδιότητα δεν λειτουργεί και δημιουργούνται συνεχώς μπλοκαρίσματα» λένε πηγές από το υπ. Εργασίας.

Η εικόνα αυτή τη στιγμή όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι μέχρι πρότινος εκπρόσωποι των προσφύγων, είναι τραγική.

«Υποτίθεται ότι οι πρόσφυγες έχουν νομική εκπροσώπηση μέσω κάποιων ΜΚΟ, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν δομές που δεν έχουν δικηγόρους και άλλες που αναθέτουν σε έναν δικηγόρο έναν τεράστιο όγκο που δεν θέλει χρόνο για να τον διαχειριστεί.

Παράλληλα, υποτίθεται ότι στήνεται Μητρώο Ανηλίκων στο Ε.Κ.Κ.Α., στο οποίο δεν είχαν συμπεριλάβει τα άστεγα παιδιά

Είναι ένας όγκος εργασίας μεγάλος και δεν έχουν προσωπικό ούτε εξειδικευμένους εργαζόμενους. Από όλο το Ε.Κ.Κ.Α  πρόσβαση στο Μητρώο ανηλίκων είχε ένας που δεν ήξερε να κάνει εξαγωγή στα στοιχεία, όπως μας λένε συνάδελφοι.

Παράταση του προγράμματος δεν συζητάνε, διαγωνισμό δεν κάνουν, τον νόμο δεν εφαρμόζουν αλλά τον κρατάνε στο συρτάρι σαν μπαμπούλα γιατί με την εφαρμογή του το υπ. Εργασίας αποκτά ελεγκτικό μηχανισμό στο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αλλά όλο αυτό το μπάχαλο και η απραξία που ταλαιπωρεί τα προσφυγόπουλα, εξυπηρετεί μάλλον με κάποιον τρόπο την κυβέρνηση που θέλει να σταματήσει τα νέα κύματα από το Αφγανιστάν» λέει εργαζόμενος.

Το tvxs.gr έστειλε τα παρακάτω ερωτήματα στην κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, αλλά δεν λάβαμε απάντηση έως σήμερα:

Στις 23 Αυγούστου, λήγει η 8μηνη σύμβαση ανάμεσα στο ΕΚΚΑ και τη Μετάδραση για το πρόγραμμα «Εκπροσώπησης ασυνόδευτων ανηλίκων» της επιτροπείας. Δεν υπάρχει μεταβατικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις πληροφορίες μας. Άρα η χώρα μας θα μείνει χωρίς επιτροπεία άγνωστο για πόσο. Γιατί δεν δόθηκε  τουλάχιστον παράταση ώστε να μην μείνουν στον αέρα τα παιδιά;

Γιατί δεν αναλαμβάνει η πολιτεία αυτό το έργο παρά το γεγονός ότι έχει ψηφιστεί ο νόμος επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ περί επιτροπείας και η Κομισιόν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι έχει δώσει τα χρήματα για αυτό το πρόγραμμα;

Ετοιμάζετε νέο διαγωνισμό; Αν ναι γιατί δεν έγινε απευθείας με τη λήξη του προγράμματος ώστε να μην υπάρχει κενό για τα παιδιά;

Ποιες προδιαγραφές πρέπει να πληροί ο οργανισμός που θα αναλάβει αυτό το πρόγραμμα;

Το προσωπικό της Μετάδρασης εκπαιδεύτηκε από τον Ολλανδικό οργανισμό NEDOS, και δύο φορές από το ΕΚΚΑ. Αν αναλάβει νέος οργανισμός θα πρέπει να γίνει εκ νέου εκπαίδευση προσωπικού, άρα θα χαθεί κι άλλος χρόνος εις βάρος των προσφύγων. Τι απαντάτε;