Συντονισμένα τα διεθνή ΜΜΕ σχολιάζουν αρνητικά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι δεν επέφερε τα αναμενόμενα για την Ελλάδα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή ορμώμενα από την προσεκτικά διατυπωμένη φράση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος αναφερόμενος στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας είπε πως «είναι ένας δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά», κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το … σχίσμα Τσίπρα με την Ευρώπη και την πρόθεση Πούτιν να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως Δούρειο Ίππο.
New York Times: «Διαίρει και βασίλευε» για την ευρωπαϊκή ρωγμή
Στο πρωτοσέλιδο τους φιλοξενούν οι New York Times την συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν, που την εντάσσει στο πλαίσιο μίας στρατηγικής του «διαίρει και βασίλευε» που ενδεχομένως ακολουθεί η Μόσχα για να εμποδίσει την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση.
Όπως γράφει η αμερικάνικη εφημερίδα, αν και ο κ. Τσίπρας δεν χρησιμοποίησε την επίσκεψη για να ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Μόσχα, η δημόσια κριτική του κατά των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ως «δρόμος που δεν οδηγεί πουθενά» ενίσχυσε τις ανησυχίες ότι η επίσκεψη αποτελεί ένδειξη για την εμφάνιση ρωγμών στην ευρωπαϊκή ενότητα σχετικά με την πολιτική του Κρεμλίνου στην ουκρανική κρίση.
Guardian: Μουσική στα αυτιά του Πούτιν οι δηλώσεις Τσίπρα
Στην ευρωπαϊκή ανησυχία για τη στάση της Ελλάδας στο ουκρανικό εστιάζει ο Guardian, σχολιάζοντας ότι τα όσα είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός στο Κρεμλίνο ήταν «μουσική στα αφτιά του Πούτιν». Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι αναμφίβολα η Μόσχα βλέπει στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα έναν πιθανό σύμμαχο σε μία ήπειρο που έχει λίγους, ενώ κάνει λόγο για ρωσική στρατηγική υπονόμευσης της ομόφωνης ευρωπαϊκής στάσης στο θέμα των κυρώσεων.
«Αναλυτές εκτιμούν απίθανο οι Έλληνες να το τραβήξουν τόσο ώστε να θέσουν βέτο στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αλλά «παίζουν» και με τις δύο πλευρές, προειδοποιώντας την Ευρώπη ότι η στήριξη της Ελλάδας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.
Telegraph: Ο Τσίπρας ρισκάρει να δημιουργήσει νέο σχίσμα στην Ευρώπη
Ψαλιδίζοντας τις δηλώσεις Τσίπρα και στέκοντας σε μία αναφορά του στον Ψυχρό Πόλεμο η Telegraph αναρωτιέται αν ρισκάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός, με αυτές τις λέξεις, να προκαλέσει νέο σχίσμα στην Ευρώπη και απαντάει μόνη της… «ναι».
«Ο αριστερός ηγέτης χρησιμοποιεί την επίσκεψη στο Κρεμλίνο για να σφυρηλατήσει μια ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Στην πραγματικότητα, επέκτεινε την περιφρόνησή του προς τους πιστωτές της Ευρωζώνης. Σε μια άκρως συμβολική επίσκεψη στη Μόσχα, μια ημέρα πριν από την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο Τσίπρας αντέκρουσε ότι η χώρα του είναι ”αποικία χρέους”, αλλά ένα ”κυρίαρχο έθνος με ανεξίτηλο το δικαίωμα να ασκεί δική της εξωτερική πολιτική’’», σημειώνει επίσης.
BBC: «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της… Και τώρα τι;»
Το BBC, σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα έπαιξε το ρωσικό χαρτί της… Και τώρα τι;», αναφέρεται στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο ως «το τελευταίο από μία σειρά τεχνασμάτων της ελληνικής κυβέρνησης για να ασκήσει πίεση στους δανειστές της». «Έχουν υπάρξει απειλές απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τη Γερμανία, ότι θα πλημμυρίσει από παράνομους μετανάστες συμπεριλαμβανομένων τζιχαντιστών, ότι το ελληνικό κράτος θα προχωρήσει σε κατάσχεση γερμανικής περιουσίας εάν δεν αποδοθούν αποζημιώσεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τέλος, ότι η Ελλάδα θα παίξει το χαρτί της Ρωσίας».
Στο ίδιο άρθρο, το βρετανικό δίκτυο επικαλούμενο Γερμανό ευρωβουλευτή του περιβάλλοντος Μέρκελ, γράφει πως η καγγελάριος είναι εντελώς εξοργισμένη και δεν της έχουν μείνει πολλές ιδέες για το πώς θα βοηθήσει την Ελλάδα. Επιπλέον, ως πραγματίστρια και λιγότερο ιδεολόγος, θα χρειαστεί να σταθμίσει πολλά δεδομένα στο κόμμα της και στους ψηφοφόρους τους, μέχρι να φτάσει στην απόφαση για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα.
Reuters: Ηθική υποστήριξη, αλλά όχι οικονομική ενίσχυση
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσέφερε στον Αλέξη Τσίπρα ηθική υποστήριξη και μακροχρόνια συνεργασία, αλλά καμία οικονομική ενίσχυση, αφήνοντας την Αθήνα να τα βγάλει πέρα μόνη της, εκτιμά από την πλευρά του το Reuters.
Σύμφωνα με το Reuters, η διαμάχη μεταξύ της αριστερής Ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωζώνη και τους πιστωτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενισχύει τον κίνδυνο να τελειώσουν τα χρήματα για την Ελλάδα μέσα σε λίγες εβδομάδες, εκτός κι αν επιτευχθεί μια νέα μεταρρυθμιστική συμφωνία.
Spiegel: Ρώσικο φρένο στις ελληνικές προσδοκίες
Το Spiegel βλέπει ρώσικο φρένο στις ελληνικές προσδοκίες για βοήθεια τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν είναι πρόθυμη, τουλάχιστον όχι ακόμα να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα.
«Η Ρωσία προσπαθεί να προσελκύσει την Ελλάδα με την προοπτική επενδύσεων αλλά και πιθανά έσοδα εκατομμυρίων από την μεταφορά φυσικού αερίου. Παρατηρητές εκτιμούν ότι τρέφοντας καλές σχέσεις με την Αθήνα, η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να αμβλύνει τη σκληρή πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως θεωρείται επικριτής των ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία με αφορμή την ουκρανική κρίση», γραφεί το γερμανικό περιοδικό.
Bloomberg: Επιστροφή στην πραγματικότητα
Ο Τσίπρας επιστρέφει στην πραγματικότητα μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν γράφει το Bloomberg. «Όταν το αεροπλάνο του προσγειωθεί στην Αθήνα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα εξοικειωθεί γρήγορα με την πραγματικότητα. Οι συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την Τετάρτη επικεντρώθηκαν σε ένα προτεινόμενο αγωγό ενέργειας, στις μελλοντικές επενδύσεις και στις κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, μια συνάντηση που είχε απορριφθεί πριν καλά καλά αρχίσει από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως δευτερεύουσας σημασίας. Με την καταβολή της δόσης σήμερα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Πέμπτη μειώνονται ακόμη περισσότερο τα ελληνικά αποθέματα μετρητών, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές συνεχίζονται», σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.
Το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει ότι το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα έθεσε σε κίνδυνο την ήδη τεταμένη σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >