Τον ρόλο του χωροφύλακα χωρίς… στολή υπηρεσίας παίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό μεταμνημονιακό πρόγραμμα, καθώς, εκτός από την τυπική έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που υποχρεούται να καταρτίσει, ουδεμία άλλη δυνατότητα παρέμβασης έχει στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ads

Με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου Eurogroup και τη σκόπιμη ασάφεια σε ό,τι αφορά στις δεσμεύσεις της χώρας, που συνιστά έργο της Κομισιόν και του προέδρου της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί πλέον να εξυπηρετεί δημοσιονομικούς στόχους, αλλά με δικό της το πλεονέκτημα στην αξιολόγηση των μέτρων που θα θέσει σε εφαρμογή. Όπως αναφέρεται και στο ρεπορτάζ της «Νέας Σελίδας», με τον τρόπο αυτό καθίσταται εφικτό -και δυνητικά νόμιμο- να ακυρώσει τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί και αφορούν στην περικοπή των συντάξεων και στη μείωση του αφορολογήτου, αρκεί να εμφανίσει ισοδύναμες ποσοτικές παρεμβάσεις που θα δικαιολογούν την αναίρεση των συμφωνηθέντων.

Ενδεικτικές και συνάμα αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αλλά κυρίως του Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου, ο οποίος θα συντάξει την έκθεση για το χρέος και την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα. Οπως επισήμαναν: «Το ΔΝΤ θα έχει εμπλοκή στη μεταμνημονιακή παρακολούθηση της χώρας με εξαμηνιαίες επισκέψεις, πέραν της ετήσιας έκθεσης του Αρθρου 4 για το χρέος, οι οποίες μπορεί να γίνουν και τριμηνιαίες, στον βαθμό που αποφασιστεί κάτι αντίστοιχο από τους Ευρωπαίους εταίρους. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ θα αποτελεί μέρος της αποστολής των Ευρωπαίων, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, με “συμβουλευτικό” όμως ρόλο, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει μέτρα πολιτικής στην ελληνική κυβέρνηση».