Δημοσιεύτηκε η κοινή υπουργική απόφαση που καθορίζει εθνικό κατάλογο με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο. 

Ads

Με την ΚΥΑ που συνυπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη χαρακτηρίζονται ως ασφαλείς δώδεκα χώρες προέλευσης: η Γκάνα, η Σενεγάλη, το Τόγκο, η Γκάμπια, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία, η Αλβανία, η Γεωργία, η Ουκρανία, η Ινδία και η Αρμενία.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι το Αφγανιστάν δεν είναι είναι μέσα στις ασφαλείς χώρες που ορίζονται με την ΚΥΑ. Και προκαλεί εντύπωση, όχι φυσικά, επειδή το Αφγανιστάν είναι ασφαλής χώρα, αλλά επειδή η κυβέρνηση έχει επιστάμενα και επαναλαμβανόμενα προσπαθήσει να πείσει ότι είναι, υποστηρίζοντας ότι οι Αφγανοί δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες. 

Τα παραπάνω έχουν ειπωθεί από κυβερνητικά στελέχη και μάλιστα σε υπουργικές θέσεις κι ενώ το Αφγανιστάν χαρακτηρίστηκε η πιο βίαιη χώρα στον κόσμο ξεπερνώντας ακόμη και τη Συρία το 2019. Παράλληλα στα κύματα νεοεισερχόμενων στη χώρα μας τα νούμερα των Αφγανών έχουν αυξηθεί κατά πολύ, πράγμα ενδεικτικό της πραγματικότητας. 

Ads

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 87 του νέου νόμου 4636/2019 για το άσυλο, μια χώρα μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής για τον αιτούντα μόνο εφόσον αποδειχθεί μετά την εξέταση της αίτησης ότι ο αιτών «δεν επικαλείται σοβαρούς λόγους για να θεωρηθεί ότι η χώρα δεν είναι ασφαλής χώρα καταγωγής για τον ίδιο».

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι η αίτηση ασύλου ατόμου που προέρχεται από ασφαλή χώρα καταγωγής εξετάζεται με ταχύρρυθμη διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα τη σύντμηση των προθεσμιών εξέτασης του αιτήματος.