Μια πενταμελής οικογένεια προσφύγων από την Συρία, μεταξύ αυτών και τρία παιδιά, κρατήθηκαν από την περασμένη Πέμπτη, 17 Αυγούστου, στα κρατητήρια της αστυνομία στην Χίο, μετά την απόρριψη της αίτησης ασύλου.

Ads

Το γεγονός της κράτησης ανηλίκων στα κελιά κατήγγειλαν, με ανάρτησή τους στα κοινωνικά δίκτυα, αλληλέγγυοι, οι οποίοι σημείωναν:

«Συλλήψεις οικογενειών, κράτηση παιδιών: Από το μεσημέρι της Πέμπτης 17/8, στο αστυνομικό τμήμα της Χίου κρατούνται δύο γονείς με τα τρία παιδιά τους, ηλικίας από 2,5 έως 7 χρονών περίπου.

»Οι γονείς, πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια μετά την έκδοση της απόφασης απόρριψης της αίτησης ασύλου που έχουν υποβάλλει. Το επόμενο βήμα αναμένεται ακόμη φρικτότερο, καθώς η σύλληψη έγινε με σκοπό την απέλασή τους.

Ads

»Η κράτηση συνεπάγεται τεράστια σωματική και ψυχολογική βία για τα παιδιά, είναι μέτρο που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από καμιά σκοπιμότητα και είναι σε κάθε περίπτωση καταδικαστέα.

»Ζητάμε την άμεση απελευθέρωση των παιδιών και των γονέων τους, ζητάμε την επέμβαση κάθε αρμόδιου φορέα, τοπικά και πανελλαδικά, για αυτή αλλά και – φοβόμαστε – για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις που θα δούμε στο μέλλον, καθώς προχωρά η “εφαρμογή” της απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε («λίγη» ακόμα) φρίκη.

Αλληλέγγυοι Χίου, 18/8/2017».

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», μετά από διαπραγματεύσεις με την αστυνομία κατάφεραν τη μετακόμιση της οικογένειας από τα κελιά σε άλλο χώρο του κτιρίου και επιπλέον παρέδωσαν τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα είδη που θα έκαναν τα παιδιά να ξεχάσουν ότι ξαφνικά βρέθηκαν φυλακισμένα.